מילון כלכליסט

אילן ירון מרצה לפיננסים 
צילום: ליאת מנדל
 

אילן ירון (מרצה): איך טייקון נולד? בזכות העלמת מס ומינוף

אילן ירון, מרצה לכלכלה, על הסוד של הטייקונים ואיך זה קשור למינוף, אגו והעלמות מס

04.01.16

חשבתם פעם איך הופכים שקל למיליון? על פי מה שנוהגים לספר לנו, מדובר בעבודה קשה שמתחילה בקטן, מתפתחת לאיטה ועם הצלחתה, לאחר שנים ארוכות, הרווח גדל. האמנם? כולנו שמענו על טייקונים בעלי שם עולמי ועל טייקונים משלנו, ישראלים. אלו מחזיקים סכומי עתק, השווי שלהם מוערך במיליארדים והם מופיעים חדשות לבקרים בכותרות העיתונות הכלכלית.

 

מהו סוד הטייקונים?

האם באמת אפשר להתחיל מקטן ולצמוח עד לרמת רווח של עשרות מיליונים, או מיליארדי ש"ח? בהרצאותיו, אילן ירון מרצה בין היתר על מינוף פיננסי, שמהווה חלק מהסוד של אותם טייקונים, וגם על העלמת מס שהפכה לחלק אינטגרלי מהתנהלות הטייקונים.

 

אילן ירון מרצה
אילן ירון מרצה צילום: ליאת מנדל

מינוף מינוף מינוף

טייקון בדרך כלל יורש כסף מהמשפחה ומגלגל אותו. הדבר לא נחשב לעבודה קשה, אבל יש הרבה טייקונים כאלו: הדנקנרים, הפישמנים האריסונים משפחת עופר ועוד.

יש כאלו שעשו זאת מאפס, הם כן עשו הון ראשון משלהם, אבל הרבה פחות משחושבים. הבנק שרואה שאיש עסקים מצליח רוצה מאוד לתת לו מימון. כאשר המימון גדול מערך ההשקעה, הוא כבר נקרא מינוף - וכולם ממנפים. אין שום סיכוי אחר להתעשר מהר ולהכפיל את עצמך בכל שנה, אבל מהו מינוף באמת, איך זה קורה?

לדוגמא, איש עסקים צבר מיליון ש"ח ומעוניין לקנות אדמה עליה יקים בניין. זה לא עולה מיליון ש"ח, אלא 10 מיליון. איש העסקים לוקח הלוואה בגובה 9 מיליון ש"ח (ובשפת העם: האמא והאבא של המינופים). החישוב של איש העסקים הוא שלאחר גמר, שווי הבניין הוא 20 מיליון ש"ח. הוא מפיץ זאת בעזרת אנשי יח"צ ולפתע הוא שווה 20 מיליון ש"ח בעיני השוק – אבל גם בעיני עצמו ובעיני בנקים אחרים שמתבוננים בו מקים את הבניין.

אם יצליח, ירוויח כ-5 מיליון ש"ח מהפרויקט ויילך על פרויקטים של 50 מיליון, וכך הלאה. אם ינפיק את החברה המצליחה שלו בבורסה ישיג מינוף נוסף, מקוני המניות ואגרות החוב שהוא ינפיק ומהנפקות פרטיות שירדפו אחריו ולפניו ייפתח עולם שלם נוסף של מינוף ומימון.

אלא שכל מינוף כזה הוא סיכון עצום. מה אם לא יצליח למכור את הדירות או את הבניין? או לא במחיר שחישב? אם יתרחש משבר נדל"ן כמו שקרה בכל העולם ב-2007 (וזה הולך לקרות גם כאן לכל מי שמפקפק, בדקו אותי שנתיים מהיום)? אכן זה מה שקרה לטייקונים. בכל פעם הצליח להם עד שפעם אחת לא הצליח, וכך ראינו את נוחי דנקנר נאלץ למכור את ביתו, את יצחק תשובה לפני מציאת הגז במזל מהשמיים עומד בפני קריסה ועכשיו את לב לבייב ואליעזר פישמן שכבר מחקו חובות למשקיעים במניות שלהם.

מה קורה כשהטייקונים מפסידים כסף על השקעות שביצעו? אם זה יקרה לבעל עסק קטן, 'יישבו לו על הצוואר' והוא ייכנס לפשיטת רגל, הנושים לא יניחו לו ולמשפחתו במשך עשרות שנים, ולמה? כי הוא לא לקח מספיק הלוואות! הכסף שלקח לא מספיק גדול. כן, אבסורד ככל שזה נשמע, הטייקונים הם במקום אחר. הם הגיעו למקום שנקרא 'מסה קריטית של הלוואה', לקחו כל כך הרבה כסף, שממקום זה לא כדאי לאף אחד להפיל אותם. פשוט יחד איתם ייפלו גם המממנים. לכן ברוב המכריע של המקרים, הם נותרים במעמדם, על אף שהפסידו סכומי עתק.

מדוע לא כדאי להפילם? התשובה פשוטה, לבנקים ולנושים שלהם שהם מחזיקי האג"ח עדיף למחוק להם חלק מהחוב ושאת היתרה ישלמו לאט. כך גם הבנקים יינצלו מזעזוע אצלם שיערוף ראשים. אי לכך, הם לא באמת נופלים כמעט אף פעם. ומי משלם את המחיר? המשקיעים, ובמקרים מסוימים, אם המשקיעים הם הציבור או המדינה, כל אחד מאיתנו עלול לשלם את המחיר, ולרוב אנחנו כלל לא יודעים על כך. הטייקונים? אלו נותרים במעמדם ועוברים אל ההשקעות הבאות.

למינוף יש מגבלות - הגופים המספקים הלוואות לא מוכנים לתת סכומי עתק לכל אדם או חברה והדבר תלוי בהלימות ההון. אבל אצל טייקונים, כפי שאילן ירון מרצה, החוקים מעט 'אחרים'.

 

העלמת מס, חישובי מס ו-Offshore

עוד דרך נהדרת להרוויח כפול היא לא לשלם מיסים. תופתעו לשמוע שבמדינות מסוימות שנקראות Offshore, מס החברות מגיע לעתים ל-0%. למדינה זה כדאי, כפי שאילן ירון מרצה. כך היא מושכת אליה אנשי עסקים ותרוויח מהם, בעיקר תעסוקה מקומית.

אם הטייקון מצהיר שמרכז עסקיו נמצא באותה מדינה, כל שקל מס שצריך לשלם הולך אליו. כפי שמסביר אילן ירון, העלמת מס היא חלק מתרבות הטייקונים שמבצעים עסקאות בינם לבין עצמם ללא דיווח מתאים עליהן. עסקאות קומבינציה בנדל"ן הן דוגמא אחת מיני רבות לכך.

 

אגו אגו אגו

יושב לו טייקון במשרד בקומה ה 100 וקורא שטייקון אחר קנה בנק. הוא מרגיש לא טוב. איך הוא עצמו לא קנה בנק עד עכשיו?!

זה אולי נשמע מעט שטחי, אבל תחרות מובילה לטירוף מערכות. אם מסביבך יש הרגשה שכולם 'מצליחים', אתה תיטה לקחת יותר סיכונים כדי להצליח. מוטיב פסיכולוגי זה עבד שעות נוספות בין 2000-2007, עת הטייקונים קנו נדלן בארה"ב ובאירופה ובסוף הסתבכו, מי ברוסיה (גאון) ומי בלאס וגאס (תשובה ודנקנר), מי עם בנק קרדיט סוויס (דנקנר) ולא נשכח את הלירה הטורקית (פישמן) וכמובן יש מאות דוגמאות נוספות.

לסיכום: מה שמגיע לטייקונים לא מגיע לכל אחד

 

*** הכותב הנו אילן ירון - מרצה לכלכלה באוניברסיטה הפתוחה

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות