חקירתה של בר רפאלי - על מה ולמה?
חקירתה של בר רפאלי ברשות המיסים מעלה כמה סוגיות שראוי לתת עליהן את הדעת
חקירתה של בר רפאלי בגין חשדות להעלמות מס, לכאורה, מעלה סוגיות שראוי לתת עליהן את הדעת: סוגיית התושבות, סוגיית קבלת הנחות סלב וסוגיית קבלת מתנות עבור הגעה לאירועי השקה.
סוגיית התושבות לצרכי מס
פקודת מס הכנסה (להלן: "הפקודה") קובעת, כי "תושב ישראל" חייב במס בגין כל הכנסה "שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל", ואילו "תושב חוץ" חייב במס בישראל רק לגבי "הכנסה שהופקה או שנצמחה בישראל".
בפקודת המיסים מצויה ההגדרה ל"תושב ישראל". המציאות מזמנת מקרים בהם קביעת התושבות אינה פשוטה כלל ועיקר. ההגדרה כוללת מבחנים אובייקטיביים וסובייקטיביים. המבחנים האובייקטיביים בוחנים את ימי השהייה בישראל, על-פיהם, לדוגמה, שהיית יחיד בישראל מעל 183 ימים בשנה – מהווה חזקה כי מדובר ב"תושב ישראל". ראוי לציין פס"ד של ביהמ"ש העליון בענין מיכאל ספיר, שם למרות ששהה בישראל מעל 183 ימים ואשתו וילדיו התגוררו בישראל, נקבע כי הוא אינו "תושב ישראל".
המבחנים הסוביקטיביים מנסים לבחון היכן "מקום מרכז חייו" של היחיד באמצעות הבדיקה היכן מצויים: ביתו הקבוע, מקום עיסוקו, מקום האינטרסים הכלכליים שלו ומקום פעילותו בארגונים שונים. כמובן, שאם ליחיד אין דירה העומדת לרשותו בישראל (בבעלותו או שכורה), אין רכב על שמו בישראל, אזי מדובר על סממנים שעשויים לסייע לו לטעון להיותו "תושב חוץ", ואולם כאמור רשות המיסים בוחנת את מכלול הנסיבות.
סוגיית הנחת סלב
בסוגייה זו יש לבחון כל מקרה לגופו. הנחות ניתנות בהרבה מקרים ולהרבה לקוחות, ולכן – יש לבחון מה גובה (שיעור), הנחת הסלב לעומת גובה (שיעור) ההנחה שמקבל לקוח "רגיל"? ושאלה חשובה היא: מה, אם בכלל, נתן הסלב בתמורה להנחה? התשובה לשאלה זו היא החשובה וממנה תיגזר, אם בכלל, חבות המס של הסלב. ובכן, יש לבחון האם ההנחה היא פסיבית או אקטיבית.
מהי הנחה פסיבית? אם העסק נותן הנחה ואינו מתנה אותה בפעולה מצד הסלב, הרי שיקשה על רשויות המס לטעון לחבות במס בגין ההנחה שניתנה. ואולם, אם ההנחה ניתנה "בתמורה" לתמונה/ות ו/או איזכור/ים הרי, לכאורה, מדובר ב"הנחה אקטיבית". במקרה שכזה רשות המיסים יכולה לטעון ל"עסקת ברטר", שבמהלכה העסק העניק "הנחה" והסלב "העניק" ואיפשר בתמורה – לצלמו ו/או לאזכר את שמו. יובהר, כי רשות המיסים רואה ב"עסקת ברטר", כשתי עסקאות החייבות בדיווח ע"י כל צד להן (לרבות חיוב במע"מ).
סוגיית קבלת המתנות עבור הגעה לאירועים
בהענקת מתנה הנותן מעניק בלי לצפות לקבלת תמורה. כאשר ניתנת "מתנה" ועימה ציפיה לקבלת תמורה, כגון: צילומים, איזכורים, יתכן ואין עסקינן במתנה. יתרה מזאת, אם וכאשר נותן המתנה מתנה אותה בהגעה בשעה מסוימת, למקום מסוים, לפרק זמן מסוים, מדובר, לכאורה, בסממנים של עבודה. וככל שמדובר ביותר אירועים, יותר מתנות ובסכומים גדולים, יתכן שזה יעיד על עיסוק שיש חובה להנפיק בגין קבלת ה"מתנות" חשבוניות ולדווח לרשויות.
מאמר זה סיקר וניתח הסוגיות שהועלו במקרה של בר רפאלי, ואולם עולם המיסים אינו חד-חד ערכי וכל מקרה הוא תלוי הנסיבות.
יוסי קורן , עו"ד (רו"ח), בעל משרד לעריכת דין העוסק בתחומי המס, וממנהלי פורום דיני מיסים באתר הפורומים המשפטיים