המילה האחרונה – עריכת צוואה
הכנת הצוואה והקביעה מה ייעשה ברכושנו לאחר המוות היא זכות יסודית וחובה בסיסית של כל אחד מאתנו
כולנו מכירים את הסרטים והספרים שבמרכזם קונפליקט סביב ירושה משפחתית, קונפליקט בו קשרי דם מאבדים מערכם כשמתכנסים לקריאת צוואה. אך לא רק בסרטים עזבונו של אדם הופך משפחה לקבוצות יריבים, לכולנו יש שכנים או אנשים שפגשנו שמשפחתם פורדה והתפרקה רק בגלל מאבקי ירושה מלאי כעס. צוואה אינה "עוד נייר". צוואה היא מסמך בו אדם לעתים מחלק את כל נכסיו ליורשיו.
על מנת למנוע את החיכוכים הרבים שצוואה יכולה לייצר, הנחיל המחוקק מנגנון המעגן את החלטת המוריש כסופית ולא ניתנת להפרכה או ויכוח - צוואה נוטריונית היא בעלת תוקף משפטי ייחודי. לפי חוק הירושה רשאי נוטריון לערוך צוואה ובמקרים מן הסוג הזה הוא מקבל סמכות הזהה לזו שמקבל שופט.
באופן כללי, הצוואה אמורה לקבוע כיצד לחלק את רכושו של המנוח לאחר פטירתו. בניגוד למה שנהוג לחשוב, הצוואה לא חייבת להיות מסמך כתוב וניתן גם לערוך צוואות בעל פה. מצד שני, פגמים בעריכת הצוואה עשויים לעורר התנגדויות לבית המשפט מטעם המשפחה, שותפים עסקיים וכדומה.
מהי צוואה נוטריונית?
בעת עריכת צוואה בפני נוטריון, דבריו של המצווה נרשמים על ידי הנוטריון ונקראים בפניו ולמעשה הצוואה מקבלת תוקף משפטי לאחר שהמצווה מצהיר על כך בפני הנוטריון שזוהי צוואתו.
צוואה נוטריונית נערכת לא פעם מול אדם מבוגר או כזה שנמצא במצב בריאותי מורכב, ולא פעם גורמים שונים מבקשים ליהנות מצוואתו של אדם ולהשפיע עליו השפעה בלתי הוגנת. במקרים בהם הנוטריון סבור כי מצבו הנפשי והבריאותי של המצווה איננו מאפשר למצווה, ידרוש הנוטריון מסמכים רפואיים, כך שלמעשה אישור נוטריוני על צוואה מהווה הוכחה לא רק על רצונו של המצווה אלא גם על כשירותו לכך.
נוטריון יכול לערוך צוואה בעל פה או בכתב
הנוטריון יכול להגיע אל בית המצווה או אל בית החולים ולשמוע מפיו את הצוואה. במקרה כזה עליו לדרוש הצגת אישור על כשירות רפואית מרופא ולוודא את זהותו של המצווה.
הנוטריון יכול לערוך צוואה המוגשת לו בכתב. גם במקרים אלו עליו לוודא את זהות החותם, לוודא כי המצווה מבין את משמעות האמור במסמך ולהבטיח כי החתימה נעשתה מרצונו החופשי של המצווה.
מהן הנסיבות שיובילו לפסילת הצוואה הנוטריונית
כאמור, נוסח צוואה בפני רשות מהווה מסמך בעל תוקף משפטי מיוחד. יחד עם זאת, אלו המקרים העיקריים בהם בית המשפט עשוי לפסול את הצוואה הנוטריונית:
א. צוואה באמצעות נציג – על הצוואה להיערך באמצעות המצווה בלבד. בית המשפט פוסל מיידית צוואה אשר נכתבה באמצעות שליח או נציג של המצווה, גם אם נעשתה מול נוטריון.
ב. הוראה בלתי חוקית – ניתן להגיש התנגדות על צוואה במידה ומופיעות בה הוראות בלתי חוקיות. צוואה נוטריונית חייבת בדין כמו כל צוואה אחרת והחוק קובע כי אין לבצע הוראות בלתי מוסריות, בלתי חוקיות או בלתי אפשריות.
ג. הוראות בלתי ברורות – בתי משפט נדרשים לעיתים קרובות לעמוד בפני סוגיות הקשורות אל צוואות הכוללות הוראות בלתי ברורות. מהוראות אלו קשה להבין את כוונת המצווה וניתן אפילו לבטל את ההוראה לחלוטין במידה והיא בלתי ברורה באופן מוחלט.
לסיכום, חשוב לזכור כי צוואה שאושרה על ידי נוטריון תהווה מסמך שימנע סכסוכים משפטיים וישאיר את המשפחה מלוכדת גם במקרים של אובדן.
עו"ד ונוטריון משה אלפסי משמש כיו"ר ועדת הנוטריונים במחוז תל-אביב בלשכת עורכי הדין.