$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

לקוחות יוכלו לחפש באינטרנט חשבונות רדומים בבנקים

הפיקוח על הבנקים ישתמש באתר של משרד האוצר כדי לאפשר ללקוחות לחפש חשבונות שלא נעשית בהם פעילות או חשבונות של יורשים. מדובר בעד 20 מיליארד שקל. יוזמה קודמת של הפיקוח נכשלה

רעות שפיגלמן 07:1118.11.15

המפקחת על הבנקים חדוה בר בישרה לבנקים בתחילת החודש על היוזמה לאיתור פיקדונות ללא תנועה וחשבונות של נפטרים, כך נודע ל"כלכליסט".

על פי הערכות מדובר בסכומים בהיקף של 15–20 מיליארד שקל.

 

המיזם החדש, שצפוי לצאת לפועל עד יולי 2016, יתבצע באמצעות אתר האינטרנט של משרד האוצר. מטרת המיזם היא לחסוך מהלקוח פנייה לכל אחד מהבנקים בנפרד. כיום ניתן להשתמש באתר של האוצר כדי לחפש מידע רק על חסכונות פנסיוניים ופוליסות לביטוח חיים. בכך מתגייס בנק ישראל לסייע לבנקים למצוא את בעלי הפיקדונות.

באפריל 2013 ניסה המפקח על הבנקים, אז דודו זקן, לקדם יוזמה דומה לאיתור כספים ללא תנועה. להבדיל מהיוזמה שעומדת כעת על הפרק, שתאפשר לציבור הרחב גישה למידע, היוזמה מלפני שנתיים דרשה מהבנקים לנקוט פעולות אקטיביות לאיתור בעלי הכספים: "בין היתר משלוח הודעות ללקוח, ניסיונות ליצור קשר עם הלקוח באמצעות טלפון, אימות כתובת הלקוח עם כתובת מגוריו במרשם אוכלוסין". המפקח הורה לבנקים לחזור על פעולות האיתור אחת לשנה לפחות. עם זאת, ההצעה של המפקח לא יצאה לפועל.

היוזמה הישנה גם הציעה שהבנקים ידווחו בדו"חות הכספיים השנתיים על מספר החשבונות הקיימים בהם ללא תנועה ועל היקף הסכומים הנמצאים בהם. בחוזר היוזמה הנוכחית לא מופיעה התייחסות לכך.

 

חדוה בר. בנק ישראל מתגייס לעזרת הבנקים, שלא מצליחים לאתר את בעלי הפיקדונות חדוה בר. בנק ישראל מתגייס לעזרת הבנקים, שלא מצליחים לאתר את בעלי הפיקדונות צילום: אריאל שרוסטר

 

החוזר הנוכחי לא מציין בדיוק את סוגי החשבונות, אך על פי החוזר מ־2013 מדובר בין השאר בחשבונות עובר ושב שלא חלה בהם תנועה יותר מ־9 חודשים, פיקדונות מתחדשים שלא חלה בהם תנועה יותר משנתיים, פיקדונות קצרי מועד שלא נפרעו וחשבונות של נפטרים, שאותם מחפשים יורשיהם.

 

בר לא מתייחסת בחוזר הנוכחי להיקף הסכומים, אך לפי היוזמה הישנה מדובר בכ־15 מיליארד שקל ב־580 אלף פיקדונות שאין בהם תנועה. מתוך סכום זה, 3.9 מיליארד שקל ישבו ב־215 אלף פיקדונות שלא חלה בהם תנועה יותר מחמש שנים.

 

הקמת המיזם תתבצע באמצעות צוות שיורכב מנציגי הבנקים ומנציגי בנק ישראל. המפקחת על הבנקים מציינת בחוזר שהמיזם ידרוש מהבנקים הקצאה של משאבים וכוח אדם, אך לא מעריכה את היקף סכום זה.

 

המפקחת מדגישה את חשיבות אימות הזיהוי בחיפוש אחר החשבונות הלא פעילים: "השירות יאפשר לפונה אליו, באמצעות הזדהות מאומתת, לקבל רשימה של בנקים שבהם קיימים פיקדונות ללא תנועה על שמו, וכן יאפשר ליורשים לאתר חשבונות של נפטרים. זאת תוך נקיטת אמצעים לזיהוי הפונה ובדיקת זכאותו לקבל את המידע המבוקש".

 

לא ניתן היה להשיג את תגובת בנק ישראל לנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x