$
מעסיקים

הטרנדים בשוק העבודה ב-2016, כיצד הם ישפיעו עליכם?

תשכחו מלעבוד תשע עד חמש - יותר מאיתנו יהיו פרילנסרים ועובדים זמניים, הדיון סביב גמישות בעבודה ישתנה ודור ה-Z יתחיל להיכנס למקומות העבודה ויגנוב לדור ה-Y את ההצגה

מעין מנלה 13:5404.11.15
שינויים בעולם העבודה לא מתרחשים בין לילה. מדובר בתהליכים שניצניהם כבר קיימים היום ושיתגברו בשנים הקרובות וישפיעו על חייהם של עובדים ומעסיקים כאחד. הרבה מהשינויים שקרו בעבר הוכתבו על ידי תאגידי הענק, אך עם הקדמה הטכנולוגית והשינויים בצורת ההעסקה – מעבר להעסקה של ליותר פרילנסרים ועובדים זמניים – הטרנדים היום מוכתבים לעיתים דווקא על ידי השחקנים הקטנים ביותר בשוק.

 

בנוסף, התאגידים הגדולים נמצאים במאבק מתמיד לשמור על חדשנות ורלוונטיות על מנת למשוך אליהם את העובדים המוכשרים ביותר ועל כן צריכים להיות קשובים ולהסתגל לשוק המשתנה. אספנו עבורכם את השינויים הצפויים להתרחש בשנה הקרובה במקום העבודה ושעשויים להשפיע עליכם:

 

1. תשכחו מ-9 עד 5. כלכלת הפרילנס והשיתוף משנה את השוק

 

אמם השינוי עוד לא קרה בישראל אך המגמה כבר החלה: מספר העסקים הזעירים (שמעסיקים עובד אחד עד ארבעה) בישראל עומד על כ-160 אלף, המהווים 33% מהעסקים במגזר העסקי. בישראל יש גם כ-250 אלף עצמאים אשר שיעורם מתוך כלל המועסקים עומד על כ-12% בשנים האחרונות, והוא יציב, ללא קשר למצב הכלכלי. בארה"ב, לשם השוואה, 34% מהעובדים הם פרילנסרים, או עצמאיים ושיעור זה צפוי להגיע ל-40% עד 2020. חברות מנסות לחסוך בעלויות ההעסקה, והעלייה בשכר המינימום בעולם דוחפת אותם לעשות זאת יותר – לשכור עובדים זמניים, עובדי קבלן ופרילנסרים.

 

רוב התחזיות לגבי שוק התעסוקה צופות כי בעתיד העבודה תהיה בצורה של שכירות משולבת בעצמאות. הסיבות העיקריות לכך הן ראשית, ההתפתחויות הטכנולוגיות שלא מאפשרות להבחין בגבולות המשרה – כולנו מחוברים כל הזמן והשעות בהן נמצאים במשרד אינן "שעות העבודה". הסיבה השנייה היא חוסר היציבות התעסוקתית, בעיקר בגיל המבוגר, אשר מאלץ אנשים, וראינו את זה קורה במשבר הכלכלי באירופה ובארה"ב, למצוא דרכי פרנסה חלופיות. אנשים פותחים עסקים זעירים מהבית, הופכים לנהגי Uber, מוכרים עבודות יד בחנויות אינטרנטיות או מספקים שירותי ייעוץ מרחוק. מגמה זו צפויה להתגבר בשנים הקרובות.

 

2. בין גמישות לאיזון העבודה והחיים הפרטיים

לפי סקר עולמי שערכה השנה חברת ארנסט אנד יאנג, גמישות בעבודה היא הדבר החשוב ביותר לעובדים במקום העבודה. הם אף מוכנים לעזוב מקום שלא מאפשר להם זאת או אשר 'מעניש' אותם על כך שהם משתמשים בגמישות שמאפשר מקום העבודה. אם בעבר הדיון סביב איזון בין החיים הפרטיים והעבודה נסב בעיקר סביב שעות העבודה, ימי חופשה, מרחק מהמשרד והיכולת לעבוד מהבית, הדיון היום נעשה מסובך יותר. היכולת להיות מחוברים כל הזמן ולעבוד מכל מקום גרמו לכך שהצבת הגבולות הברורים, מניעת שחיקה ושימוש נכון בגמישות תפסו מקום מרכזי. אחד הטרנדים שרואים בעולם הם דווקא מעבר לשעות עבודה נוקשות יותר על מנת לאפשר הפרדה ברורה בין העבודה לחיים הפרטיים ומניעת ה"זליגה" של העבודה לשעות הפנאי. מן הצד השני, הדרישה של עובדים לגמישות רבה יותר בתכנון זמנם הובילה חברות רבות לאפשר עבודה מהבית, ואף ימי חופשה ללא הגבלה.

 

הדיוק סביב המשמעות האמיתית של איזון וגמישות בעבודה ישתנה הדיוק סביב המשמעות האמיתית של איזון וגמישות בעבודה ישתנה צילום: שאטרסטוק

  

3. העובדים החוזרים יקשו על מחפשי העבודה

 

עובדים חוזרים, או "עובדי בומרנג" הם כאלה שעזבו את הארגון, עבדו במקום אחר ואף בתפקיד בכיר יותר – וחוזרים לאחר מכן לארגון אותו עזבו. במחקר שערכה חברת WorkTrends ושפורסם בפורבס נמצא שבעבר ל-48% מהחברות הייתה מדיניות נגד העסקה עובדים חוזרים, אך כיום 76% מהחברות פתוחות יותר להעסקתם. חברות מרוויחות מהעסקת עובדים חוזרים אשר זמן ההסתגלות שלהם לארגון נמוך והם כבר מכירים את התרבות הארגונית. בנוסף, זמן ההכשרה שלהם נמוך יותר מאשר עובד חדש לגמרי. עובדים היום נשארים פחות זמן במקום עבודה אחד והמעבר מארגון לארגון הוא תדיר ושכיח יותר. כאשר הם עוזבים – רבים מהעובדים שומרים על קשר עם מקום העבודה הקודם מה שמאפשר להם לחזור ביתר קלות. המעסיקים מצידם, אוהבים להתהדר בכך שעובדים חוזרים אליהם שכן זה מעיד על כך שמדובר במקום עבודה טוב ואיכותי. מכיוון שיותר חברות פתוחות להעסקת עובדים חוזרים, הרי שהתחרות על משרות תהיה קשה יותר עבור אותם מחפשי עבודה שאינם חוזרים לארגון.

 

4. מותו של הקיוביקל: עיצוב המשרד ישחק תפקיד משמעותי יותר במלחמה על הטאלנטים

 

עיצוב סביבת העבודה הופך בשנים האחרונות לכלי ליצירת שיתוף פעולה, הגברת הפרודקטיביות ואף ההנאה מהעבודה. העיצוב המסורתי של עמדות עבודה בצורה היררכית לפי דרגת בכירות יוחלף בעיצוב חללי עבודה משותפים ודינאמיים, עיצוב שמושפע גם מחיסכון בעלויות נדל"ן והאפשרות של עובדים לעבוד מהבית. המבנה האירגוני המשתנה – השטחת ההיררכיה בחלק מהארגונים בשנים האחרונות – משפיע גם על העיצוב. לדוגמא, שולחנות על גלגלים שיכולים לזוז ממקום למקום בהתאם לפרוייקט לו משויך העובד באותו הזמן, שולחנות גדולים משותפים לצד עמדות עבודה אינדיבידואליות. בנוסף, חלק מהתדמית של מקום העבודה היא עיצוב המשרדים. המגמה של חברות הטכנולוגיה להשקיע בעיצוב חללי העבודה שלהן על מנת שיהיו אטרקטיביים לטאלנטים צעירים – צפויה לזלוג גם לתעשיות אחרות.

 

משרדי אינטרלוד, סביבת העבודה משפיעה על היכולת למשוך טאלנטים לארגון משרדי אינטרלוד, סביבת העבודה משפיעה על היכולת למשוך טאלנטים לארגון צילום: עמית שעל

 

5. אוטומטיזציה ורובוטים יחסכו עלויות – וגם יובילו לפיטורי עובדים

 

רבות נכתב על כך שרובוטים יחליפו עובדים רבים ואף יגרמו להכחדתם של מקצועות שלמים. חלק מהמגמה של חיסכון בעלויות העסקה הוא אוטומטיזציה והכנסת רובוטים ומחשבים למקום העבודה במקום עובדים בשר ודם. התהליך אמנם נמצא בחיתוליו, אך כבר היום מכונות אוטומטיות מחליפות עובדים. למשל קופאים בסופרמרקטים, פועלים בחקלאות או עובדים במחסנים של אמזון. בעוד שחלק מהמומחים מתריעים כי מספר המשרות צפוי להצטמצם בעקבות הכנסת רובוטים למקום העבודה באופן שיותיר מיליוני אנשים מובטלים, אחרים טוענים כי הרובוטים דווקא ייצרו עבודות – פשוט, אופי העבודה האנושי ישתנה וידרוש יותר עובדים יצירתיים ובעלי יכולות להמציא, לתכנן ולהפעיל את המכונות.

 

6. דור ה-Z ייכנס לשוק העבודה

 

אחרי ששבענו מהדיון על דור ה-Y ועל כמה שהם שונים מדורות קודמים ומשנים את שוק העבודה מגיע דור ה-Z - אלו שנולדו בין השנים 1994-2010 - ועכשיו הם צפויים להתחיל להיכנס לשוק העבודה. מחקר של חברת WorkTrends אשר פורסם בפורבס מצא כי בהשוואה לבני דור המילניום (דור ה-Y), הם מפגינים רוח יזמית, נאמנים, גמישים ומציאותיים יותר בגישה שלהם לגבי הקריירה וצריכה. בעת מציאת מקום העבודה, הם בוחרים בהזדמנויות לצמיחה ומעדיפים באיזון בין חיים אישיים ועבודה על פני שכר גבוה. בדומה לבני דור המילניום, הם יחפשו מנטורים ותומכים, מכיוון שהם רק בצעדים הראשונים של הקריירה, והם יהיו מחוברים אף יותר לטכנולוגיה. כשליש רוצים להפוך למנהלים כבר בחמש השנים הבאות, ו-45% מאמינים שעבודה עם הדור המבוגר יותר, בני ה-40 פלוס, תהיה מאתגרת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x