מדריך כלכליסט
8 סימנים שהסמארטפון שלכם עלול למות בקרוב
הסוללה מחזיקה בקושי חצי יום? הגלישה איטית? ספקית הסלולר ממליצה לשדרג? האמינו או לא - אלו הן סיבות שגויות להחלפת הטלפון. במדריך זה תכירו את הסימנים האמיתיים למותו הקרב של מכשיר האייפון או האנדרואיד
- מבחן הסוללה הגדול: איזה סמארטפון לא רואה מטען?
- אתגר ההרכבה והעמידות: הכירו את הסלולרי הקשוח בישראל
- התנגשות הטיטאנים: מהו הסמארטפון הטוב ביותר בישראל?
1. הסוללה נגמרת מהר מבעבר
בעיות סוללה הן אינדיקציה להזדקנות הטלפון, שכן לסוללות ליתיום-יון יש מספר מוגבל של מחזורי טעינה. ואולם, ממש לא קל לעבור את המספר הזה, אפילו בשימוש אינטנסיבי. ככל שאתם משתמשים בטלפון יותר ומורידים אליו יותר אפליקציות, כך צפוי לצמוח היקף התקשורת שלהן עם הרשת - לעיתים ברקע, גם כשאינכם משתמשים בהן, מה שגובה יותר אנרגיה מהטלפון.
מה עושים? קודם כל, מוחקים אפליקציות שלא משתמשים בהן. לפני שהחלטתם להחליף מכשיר בגלל הסוללה, ודאו שה-GPS לא פועל כשאתם לא מנווטים, שה-WiFi לא דלוק כשאתם לא משתמשים בו, שתאורת המסך לא על מקסימום כל הזמן ושמערכת ההפעלה מעודכנת לגרסה האחרונה. אם גם אז נגמרת הסוללה באותו הקצב - אין מנוס אלא להחליף אותה. אין סיבה שתקנו טלפון חדש כשאפשר פשוט לקפוץ למעבדה, לקנות סוללה ולשלם מאה או מאתיים שקל במקום אלפים.
2. הגלישה איטית במיוחד
מהירות הגלישה אמנם מושפעת מבלאי של החומרה, אבל יהיו הרבה דברים שיעשו בעיות לפני כן, כך שזו לא אינדיקציה לטלפון גוסס. את מהירות הגלישה תוכלו לשפר על ידי העדפת אפליקציות מובייל יעודיות של אתרים ולא גרסאות מובייל שלהם בדפדפן, הקפדה על מערכת הפעלה מעודכנת ואם כלו כל הקצים - ניתן לשדרג את מהירות הגלישה אצל ספק הסלולר שלכם. שימו לב שלא כל טלפון תומך בגלישה במהירות דור רביעי - אך גם חיבור דור שלישי מאפשר מהירות גלישה מספקת בהחלט.
3. יש סדרת פעולות שגורמת למכשיר לקרוס
בגרסאות ישנות של אנדרואיד, הטלפון התאמץ במיוחד כאשר פעלו בו מספר רכיבי תקשורת בו זמנית - למשל, GPS, בלוטות' ו-WiFi גם יחד. כשהופעל יישום שהשתמש בכמה מהם - למשל, טינדר, הטלפון נכבה והדליק עצמו. מדובר במנגנון ביטחון שנועד למנוע מהמעבד מלהגיע להתחממות יתר שתזיק לו. גם זו לא אינדיקציה לטלפון שמחשב קיצו לאחור: צריך רק לשדרג את מערכת ההפעלה לגרסה האחרונה הזמינה שלה. אם הטלפון כל כך זקן שאין גרסה זמינה ברשת, אפשר לשקול את החלפתו.
4. המכשיר מדווח על חוסר במרחב אחסון - גם אחרי שפיניתם קבצים
זהו מקרה שנפוץ בעיקר במכשירי סמסונג ו-LG בני שלוש שנים ומעלה: הטלפון מדווח על שמרחב האחסון במקום אינו מספיק כדי לשמור קבצים. אחרי שמחקתם תמונות, סרטים ותכנים אחרים – ההודעה ממשיכה להופיע. מדובר בבאג בגרסאות 2.1-2.3.5 של אנדרואיד, דבר שאפשר לפתור על ידי עדכון מערכת ההפעלה. ככלל, אני ממליץ על אחסון תמונות בשירותי הענן של גוגל ואפל, מה שיאפשר לכם לחסוך הרבה מרחב אחסון בטלפון - וגם יקל עליו פעולות שוטפות. על כל פנים, העדיפו לאחסן קבצים בכרטיסי SD, אם מכשירכם תומך בהם.
5. הטלפון לא סוחב את הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה
תופעה זו אופיינית בעיקר למכשירי האייפון של אפל. החברה האמריקאית מוציאה גרסה חדשה ל-iOS מדי שנה, שנתמכת בצורה אופטימלית רק בשתיים-שלוש סדרות מוצר אחורנית (למשל, iOS 8 משובחת על אייפון 6 ו-5s, אבל תהרוג לגמרי אייפון 4s). גם באנדרואיד זה קורה, שכן לא כל טלפון בן ארבע יקבל גרסה של אנדרואיד 5. במקרה הזה, המלצתי היא פריצת מערכת ההפעלה והתקנת הגרסה המתאימה באופן עצמאי.
6. לסמארטפון יש מחלות זיקנה למיניהן
לסמארטפונים בני שלוש ומעלה יש מחלות זקנה רבות, שלא את כולן ניתן לפתור בעזרת שדרוג מערכת ההפעלה או שינויים בהרגלי השימוש. לפיכך, אני ממליץ להתחיל להיות עירניים לתקלות ובעיות תפקוד בטלפון בחלוף פרק זמן זה מרכישתו. בין היתר, מדובר בהתחממות יתר שנגרמת בשל בלאי רכיבים או סוללה, בתקלות במסך המגע שגורמות לו להפסיק להגיב או במה שאני מכנה "טלפון שנאחז במטען": מצב בו המכשיר לא נדלק אם הוא לא מחובר למטען שלו. זהו מצב שנגרם בשל בלאי קיצוני, פגיעה פיזית או קורוזיה. חשוב לזכור שאת כל התקלות כולן ניתן לתקן - אך כשמדובר ברכיבים כמו פאנל המסך כולו או לוח האם, המחיר לא ישתלם ועדיף כבר לבחור במכשיר חדש.
7. ספקית הסלולר ממליצה לכם לשדרג
צריך לקחת בעירבון מוגבל את מה שיש לספקית לומר: נציגי המכירות מונחים לדחוף לכם סמארטפונים חדשים ויקרים, עם חבילות גלישה גדולות ומהירות כדי להעצים את היקף השימוש שלכם וכמובן - לשלוף לכם יותר כסף מהארנק. אין שום סיבה הגיונית לשדרג טלפון שנרכש רק שנה-שנתיים לאחר שקניתם אותו. עוד דבר שהספקיות עושות לפעמים זה להמליץ לכם לשדרג את הטלפון כשיש לכם עוד תשלומים עליו. לראייתן, כאשר אתם כבולים אליהן בהוראות קבע, פחות סביר שתעברו לספקיות המתחרות. אני יכול להבין את האינטרס שלהן, אך המלצתי היא לפנות למעבדת צד שלישי או לסרב בתוקף להצעת השדרוג. בסופו של דבר, אם התרגלתם למכשיר ואתם מחבבים אותו, מן הראוי שמי שמכר לכם את הטלפון גם יטפל בו ולא יזרוק עליכם טלפון חדש.
8. ירד מחירו של טלפון חדש שאתם רוצים
לפעמים ישנם כל מיני מבצעים אטרקטיביים, שנוגעים למכשירים ספציפיים ששבו את לבכם. אבל חשוב לזכור שאם המחיר ירד קצת, זה לא אומר שהוא לא עתיד לרדת עוד הרבה תוך זמן קצר. במדריך זה תמצאו את שיעור הירידה במכשירי יצרניות טלפונים סלולריים פופולריים. בכל מקרה, המלצתי היא ליהנות מטלפון שקניתם עד תם - ואם החלטתם להחליף אותו, למכור את המכשיר. סמארטפוני אפל, למשל, שומרים על ערכם בצורה טובה בשוק המכשירים המשומשים.