לא יסולאו בפז: 16 החומרים היקרים ביותר בעולם
כמה פרחים נדרשים להפקת התבלין הכי יקר, איזו מתכת יוקרתית מצויה ב-20% ממוצרי הצריכה, ואיזה חומר נדיר מחזיק מעמד רק דקות ספורות?
ישנם חומרים כה יקרים עד כי קשה להאמין מה אנשים מוכנים לעשות כדי לשים את ידיהם עליהם. אתר Kearnist ערך רשימה של 16 החומרים היקרים ביותר עלי אדמות.
16. זעפרן - 11 דולר לגרם
תבלין הזעפרן נמכר בצורת אבקה או בצורתו המקורית, שהיא חוטים כתומים-חומים. הוא נחשב ליקר שבתבלינים בשל הקושי הרב בהפקתו, מאחר שכל פרח שממנו מופק התבלין פורח פעם אחת בשנה בלבד, בכל פרח ישנן שלוש צלקות והן נקטפות אך ורק באופן ידני. להפקת חצי קילוגרם של התבלין היקר נדרשים כ-35,000 עד 100,000 פרחים.
15. זהב - 56 דולר לגרם
זהב טהור לא נוטה להיקשר כימית ליסודות אחרים, ולכן ניתן למצוא אותו בטבע בצורתו הטהורה. למתכת שימוש במגוון תחומים, החל בתכשיטים וכלה בטכנולוגיה ורפואה. זאת בשל מוליכות חשמלית טובה ועמידות באוויר הפתוח.
14. רודיום - 58 דולר לגרם
הכימאי האנגלי וויליאם הייד וולאסטון שגילה את הפלדיום, גילה גם את הרודיום. למרות השורש היווני של השם, שמשמעותו "אדום", מדובר בפלדה קשה וחזקה בצבע כסוף-לבן מבריק בעלת עמידות בפני קורוזיה (חמצון). לרודיום טמפרטורת היתוך גבוהה וצפיפות נמוכה משל פלטינה. היא משמשת לחיזוק חומרים ולשיפור הולכה חשמלית.
13. פלטינה - 60 דולר לגרם
הפלטינה היא מתכת לבנה-כסופה שמשמשת בתעשייה, בתכשיטים ועוד. למעלה מ-20% ממוצרי הצריכה מכילים פלטינה - תכשיטים, כלי רכב, תרופות ועוד. יש צורך בשמונה טונות מהמחצב כדי להפיק אונקיה אחת של המתכת הטהורה.
12. מטאמפטמין (קריסטל מת') - 100 דולר לגרם
לא צריך לצפות בסדרה "שובר שורות" כדי לדעת שזהו סם מסוכן. הקריסטל מת' גורם לתלות מיידית ולנזקים כבדים לבריאות המשתמש גם בעת תהליך הגמילה.
11. קרן קרנף - 110 דולר לגרם
הטרגדיה בחומר זה הוא שאין לו השפעה רפואית כלל, כך על פי מחקרים מדעיים. אולם בשל האמונה העממית הרווחת באזורים שונים של העולם, הקרן ממשיכה להיות מצרך מבוקש. בקרנם של הקרנפיים משתמשים ליצירת ידיות של חרבות ופגיונות בתימן ובעומאן.
10. הרואין 130 דולר לגרם
הרואין הוא סם ממכר ביותר והשימוש הנפוץ בו הוא אחת הבעיות הקשות בעולם כיום. הוא נמכר כאבקה לבנה או חומה או כחומר דמוי זפת. מקורו של ההרואין מפרח הפרג.
9. קוקאין – 215 דולר לגרם
קוקאין הוא סם המופק מעלי הקוקה בדרום אמריקה. בני השבטים באזורים אלה משתמשים בסם למטרות טקסיות. משקה הקוקה-קולה הכיל במקור את הסם, אולם ב-1903 הוסר מרשימת המרכיבים. עם זאת, עדיין יש במשקה חומרי טעם המופקים מצמח הקוקה.
8. לס"ד - 3,000 דולר לגרם
זהו הסם היקר ביותר ברשימה. מדובר בסם פסיכדלי עוצמתי ביותר ונדרשת כמות מזערית ביותר ממנו (במיליוניות הגרם) כדי לגרום למלוא ההשפעות שלו על המשתמש. ההשפעות של הסם בלתי צפויות ותלויות בגורמים כמו אופיו ומצבו הנפשי של המשתמש.
7. פלוטוניום – 4,000 דולר לגרם
הפלוטוניום הוא יסוד רדיואקטיבי המוכר בעיקר הודות לתפקידו בתהליכי הפקת חשמל גרעיני בתהליכי היתוך. החומר רעיל, דליק ביותר ומפיק קרינה רדיואקטיבית אולם בטבע הוא מופיע בכמויות מזעריות.
6. פיינייט - 9,000 דולר לגרם
מינרל זה שמכונה על שם מי שגילה אותו בשנות ה-50, ארתור פיין, הוא כה נדיר עד כי רוב העולם לא מכיר אותו כלל. רק מספר קטן של אבנים היום גדולות ונקיות דיין לליטוש ושיבוץ.
5. טאפייט - עד 20 אלף דולר לגרם
זהו מינרל נדיר בצבעי אדום או סגול. הוא נתגלה ב-1945 על-ידי הרוזן אדוארד טארף. האבן מכיל תרכובת של מגנזיום, בריליום ואלומיניום ובשל נדירותה משמשת אך ורק לייצור תכשיטים.
4. טריטיום – 30 אלף דולר לגרם
זהו איזוטופ רדיואקטיבי של מימן הנוצר באופן טבעי בשכבות הגבוהות של האטמוספירה כתוצאה מתגובה בין הקרינה הקוסמית ואוויר. כמו כן טריטיום נוצר כתוצאה מתגובות גרעיניות בכורים לייצור חשמל וכן מפיצוץ פצצות גרעין. השימוש העיקרי בטריטיום הוא לתהליכים תרמו-גרעיניים ולמחוללים ניוטרוניים. יש לו שימושים יומיומיים:ערבוב טריטיום עם חומרים פוטואלקטריים יוצר מקור אור תמידי ללא צורך במקור כוח.
3. יהלומים – 55 אלף דולר לגרם
יהלום הוא מינרל שמקורו בפחמן. הוא זוכה לפופולאריות עצומה הן בשל יופיו והן בשל חוזקו. בראש ובראשונה, היהלום הוא מוליך החום הטוב ביותר ובעל דרגת הקושי הגבוהה ביותר מבין החומרים. הוא משמש בתהליכי ייצור, רפואה, תכשיטים, ולאבן היסטוריה רצופה בקרבות ובמלחמות.
2. קליפורניום 252 - 27 מיליון דולר לגרם
זהו איזוטופ רדיואקטיבי נדיר ביותר. הוא משמש לאנליזה של פחם ומינרלים באמצעות קרינת רדיו-אקטיבית מייננת ולזיהוי חומרי נפץ, מוקשים ותחמושת. גם בתחום הרפואי יש ליסוד שימוש.
1. אנטי-חומר – 6.25 טריליון דולר לגרם
אנטי-חומר מיוצר מאנטי-חלקיקים. יש להם אותה המסה של חלקיקי חומר אולם הם בעלי מטען חשמלי הפוך ומאפיינים נוספים. כאשר חלקיקים מתנגשים באנטי חלקיקי נוצרת תגובה המשחררת פוטונים בעלי מטען גבוה וחלקיקים נוספים.
מחירו של האנטי-חומר מסחרר משום שמאוד קשה לייצרו ועמידותו נמוכה. כיום האנטי-חומר מיוצר בכמויות קטנות, על פי מספר ניוטרונים והוא מחזיק מעמד רק דקות מספר לפני שהוא מתפרק.