$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

פיינל הישראלית קיבלה הצעה לרכישתה ב־4 מיליארד דולר

חברת האלגו־טריידינג רשמה רווח נקי של 330 מיליון דולר ב־2013, ובעלי המניות שלה מהססים אם להיענות להצעת הרכישה או להמשיך ליהנות מדיבידנדים בהיקף עשרות מיליוני דולרים בשנה. הרוכשות הפוטנציאליות: קרנות הגידור רנסנס וסיטאדל

גולן חזני 06:5526.06.14

חברת פיינל (Final) הישראלית בוחנת הצעה שקיבלה לרכישתה תמורת כ־4 מיליארד דולר. ל"כלכליסט" נודע כי בחודשים האחרונים מקיימים בעלי המניות בפיינל מגעים ראשונים עם גוף בינלאומי בתחום האלגו־טריידינג שמעוניין לרכוש את החברה. החברה הישראלית שנמכרה במחיר הגבוה ביותר עד היום היא ישקר של משפחת ורטהיימר: היא נרכשה בידי וורן באפט בעבור 4.5 מיליארד דולר.

 

פיינל, הפועלת מהרצליה, לא היתה מוכרת עד 2009, אז חשף "כלכליסט" את פעילותה. החברה עוסקת במסחר בתדירות גבוהה בשווקים הפיננסיים הבינלאומיים, ובמילים אחרות - אלגו־טריידינג, מסחר אלקטרוני שמתבסס על אלגוריתמים שמפתחים מהנדסי התוכנה שלה.

 

השווי של פיינל זינק פי חמישה מאז שנת 2009

 

השווי העצום של פיינל מתבסס על הרווחים שלה ב־2013 ועל אלה הצפויים ב־2014. החברה מצויה בצמיחה מתמדת, ועל פי הערכות ב־2013 היא רשמה רווח נקי של 330 מיליון דולר. בקרב אנשי העסקים שמכירים אותה היא מכונה "מדפסת כסף". זו גם ככל הנראה הסיבה שחלק מבעלי המניות שלה מהססים ולא מתפתים למכור למרות השווי העצום שמוצע עבורה והאיומים על פעילותה, כמו גם על המגזר כולו, בעיקר מכיוון הרגולציה.

 

מדובר בשווי חברה הגבוה ביותר מפי חמישה מזה שבו הוערכה פיינל ב־2009 בעסקאות פנימיות בין בעלי המניות שלה. אלה מקבלים את רווחי החברה כדיבידנדים שוטפים, ועבור חלק מהם מדובר בעשרות מיליוני דולרים בשנה.

 

גורם בכיר מאוד בחברה הכחיש את הדברים ואמר כי לא ידוע לו על מגעים כלשהם, אולם לא ניתן לקבל תגובה רשמית לידיעה. לחברה אין בעל שליטה עיקרי אחד, כך שכמה גורמים שותפים בבעלות עליה. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים חלק מבעלי המניות מדברים בשיחות פרטיות על המו"מ ועל התהליך - אם כי עדיין לא ברור אם זה יבשיל לכדי עסקה. זאת מכיוון שהגוף המיועד לרכוש מעוניין במלוא המניות.

 

פיינל מעסיקה כמאה איש בהרצליה פיתוח, וכ־70% מהם עובדים במחלקת המחקר והפיתוח ומפתחים את נוסחאות האלגו־טריידינג למסחר במניות. החברה מנוהלת בידי גדעון בר סיני, בעל תואר במתמטיקה ומחשבים ובעברו בכיר בקומברס. פיינל סוחרת במניות ונגזרים בעולם בעזרת נוסחאות ותוכנות מחשב שפיתחה ועל בסיס ההון העצמי שלה. המסחר נעשה בתדירות גבוהה מאוד, של אלפי עסקאות בשעה, במטרה למצוא הפרשי מחיר קטנים בשווקים ולנצל אותם לשם עשיית רווחים. החברה אינה פועלת בשוק הישראלי ומבצעת את כל פעילות הסחר הממוכן שלה בבורסות חו"ל. כל אחד מהעובדים חתום על הסכם סודיות באשר לפעילותה.

 

האלגוריתמים אחראים ל־70% מהמסחר בבורסה

 

חברות מסחר אלגוריתמי, חברות שמבצעות מסחר בתדירות גבוהה (HFT: High Frequency Trading) וחברות המתמחות בארביטראז' סטטיסטי פועלות באופן דומה: הן משלבות אלמנטים של עשיית שוק ושל קנייה ורכישה של ני”ע בקצב גבוה מאוד על בסיס הערכה שהמחירים יחזרו בסופו של דבר לאיזון שנצפה בעבר.

 

ניר קלקשטיין, אחד ממייסדי חברת פיינל ניר קלקשטיין, אחד ממייסדי חברת פיינל

 

 

לפי הערכות של חברת מחקר בינלאומית, כיום מתמחים כמה עשרות קרנות וגופים גדולים במסחר ממוכן ובמסחר בתדירות גבוהה. סוחרי האלגוריתמים אחראים כיום ליותר מ־70% ממחזורי העסקאות בבורסות של ארה"ב. יש שני גופים בולטים בתעשייה הזאת - קרנות גידור ענקיות שמצויות הרבה לפני היתר ונחשבות לרוכשות פוטנציאליות של פיינל. מדובר בקרנות סיטאדל (Citadel) ורנסנס טכנולוג'יס (Renaissance Technologies).

 

העניין ששתי הקרנות מגלות בפיינל נובע מייחודיות הנוסחאות שפיתחו המהנדסים שלה, שנשמרות בסוד בקנאות רבה, שכן המשמעות של שכפול שלהן היא השמטת הקרקע מתחת לרגלי החברה.

 

עבור שתי הקרנות מדובר בפעילות משלימה לפעילות שלהן. סיטאדל, שהוקמה ומנוהלת על ידי קנת' גריפין, מנהלת נכסים בשווי 72.5 מיליארד דולר והקימה בסוף 2007 חטיבה המתמקדת במסחר בתדירות גבוהה. על פי דיווח של בלומברג בחודש אפריל האחרון, חטיבה זו השיגה תשואה של 300% מאז 2007 ועד סוף 2013, ובאותה התקופה רשם שוק המניות האמריקאי עלייה של 44%. רנסנס, שהקים ומנהל ג'ים סימונס, מנהלת נכסים בשווי 41.7 מיליארד דולר, וקרן מדליון שלה מתמחה במסחר בתדירות גבוהה.

 

החברה לא נזקקה לגיוס הון בשנים האחרונות

 

פיינל הוקמה ביישוב קדימה ב־2001 בידי שלושה יזמים: ניר קלקשטיין, ממציא הנוסחה המקורית של פיינל, אביו אריה קלקשטיין ונועם שטרן־פרי. על פי הערכות, ניר קלקשטיין ושטרן־פרי מחזיקים 40% ממניותיה.

 

 

בעלי מניות אחרים הם משקיעים שהשתתפו בשני סבבי גיוס לא גדולים, בהיקף מיליוני דולרים בודדים, שערכה החברה בתחילת דרכה. מאז לא ביצעה החברה גיוסים. פיינל רשומה כחברה זרה (Final Inc) שמחזיקה בחברה ישראלית בשם פיינל ישראל, ולכן אין ברשם החברות גילוי של בעלי המניות בחברה־האם. ההערכה היא שהמבנה המשפטי של החברה, שמבוסס על חברה זרה ופעילות בחו"ל, נועד להקטין את תשלומי המס שלה ושל בעלי המניות.

 

על פי הערכות, כבר ב־2005 הרוויחה החברה 60 מיליון דולר וב־2007 עלה הרווח ל־100 מיליון דולר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x