$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייסבוק יודעת מה אתה חושב

הרשת החברתית הגדולה בעולם עוקבת גם אחרי הסטטוסים שלא פרסמת, גוגל נלחמת בדם ואש נגד ספאמרים, פייסבוק מחקה את סנאפצ'ט וטוויטר משנה מדיניות אחרי זעם גולשים

יוסי גורביץ 14:3615.12.13

חוששני שלא אוכל לאפשר לך למחוק את זה, יוסי

 

מכירים את המצב שבו אתם כותבים משהו בפייסבוק ומיד לאחר מכן אתם מתחרטים עליו? מכירים את המצב שבו הדם שלכם מגיע לנקודת רתיחה אבל ברגע האחרון אתם מגיעים למסקנה שמה שאתם עומדים לפרסם רק יגרום לכם נזק, ואז מוחקים את הסטטוס? אז תשמחו לדעת שפייסבוק אוספת חלק מהמידע הזה.

 

"חוששני שלא אוכל לאפשר לך למחוק את זה, יוסי" "חוששני שלא אוכל לאפשר לך למחוק את זה, יוסי" צילום: צילום מסך

 

לא ברור איזה חלק. בפייסבוק מודים שהם אוספים מידע, לטענתם רק את המטא-דאטה, על מה שהם מכנים באורווליאניות "צנזור עצמי". זאת על מנת למנוע את המצב שבו "פייסבוק מפסידה ערך מהעדר יצירת תוכן", לפי מחקר של שני עובדים מהחברה. זה אירוני במיוחד, בהתחשב בכך שפייסבוק היא אחד המקומות הפחות תומכים בחופש דיבור ברשת.

 

אם מישהי, למשל, שמה תמונה שלה-עצמה מניקה תינוק, פייסבוק תסיר אותה. אם מישהו מפרסם דעה פוליטית שלא מוצאת חן בעיני מישהו, היא תיעלם ללא הסבר. פייסבוק שומרת לעצמה את הזכות למחוק את מה שאתה כותב בלי יכולת ערעור, אבל אם אתה מקבל שכל ומחליט לא לכתוב משהו מזיק, זה "צנזור עצמי" שגורם לפייסבוק "הפסד ערך מהעדר יצירת תוכן." אתם, אומרת פייסבוק במשתמע, יצרני התוכן שלנו. ולא, לא נשלם לכם שנקל.

 

גם לא ברור מה פייסבוק עושה עם המידע שאתם לא מפרסמים. היא טוענת שהיא בסך הכל שומרת את המטא-דאטה. כל התוכן שאתם כותבים בפייסבוק עובר לשרתים שלה ברגע שאתם מקלידים אותו – אתם לא צריכים לפרסם. אבל פייסבוק מצפה שנאמין שלמרות שהיא רואה באי פרסום "הפסד ערך," היא לא שומרת את המידע עצמו. אם אתם מאמינים לה, יש לי גשר למכור לכם.

 

כלומר, קחו בחשבון שלא רק מה שאתם מפרסמים בפייסבוק עשוי לשמש נגדכם, אלא גם מה שאתם מקלידים אבל לא פרסמתם. זה כולל, אגב, תמונות מביכות. גם פה פייסבוק טוענת שהיא שומרת רק את המטה-דאטה.

 

המטרה של האיסוף, מדגישים בפייסבוק, היא לאפשר לחוקרים שלה לנתח את המצב המסוכן הזה, שבו אתה שומר על שיקול דעת, ולצמצם אותו עד כמה שאפשר. המטרה הסופית היא להעלים את הצורך או היכולת שלה ב"צנזורה עצמית." מעתה, לא רק מה שאתה כותב, אלא גם מה שאתה חושב, אמור להיות רכוש פייסבוק.

 

ובהתחשב בכך שפייסבוק שיתפה פעולה עם ה-NSA, ובהתחשב בכך שההגנות שלה מגוחכות, זה צריך להפחיד את כולם. האם העובדה שברגע של תסכול כתבת הודעת נאצה כנגד פוליטיקאי כלשהו, אבל ברגע האחרון הבנת מה אתה עושה ולא פרסמת את זה, תשמש נגדך? האם היא תגיע למאגרי מידע של ארגוני ביון? של מפרסמים? תהיה ראיה נגדך בבית משפט סודי?

 

שומר נפשו ירחק מפייסבוק.

 

בדם ואש, את הספאם נגרש

 

באיחור מסוים, הבינו בגוגל לפני כמה שנים שכל הנוכלים שקוראים לעצמם מומחי SEO בעצם מתמחים באיך לתמרן את מנוע החיפוש שלה, ושהערך של המנוע יורד ככל שספאמרים מצליחים לרכב עליו יותר. אז, כרגיל לגוגל, הם בנו צוות מהנדסים שיוריד פטיש חמש קילו על ראש הבעיה.

 

פינגווינים. מנצחים את הספאם בכל מקום פינגווינים. מנצחים את הספאם בכל מקום צילום: shutterstock

 

המהנדסים, כצפוי, רושמים הצלחה אחרי הצלחה. ב-2011 הם הגיעו עם Panda, וזמן קצר לאחר מכן חוות תוכן כמו Mahalo של ג'ייסון קלקאניס, שעשו את הכסף שלהן מניצול לרעה של אלגוריתם החיפוש של גוגל, התרסקו. אחרי Panda הגיע, ב-2012, פינגווין, גרסה מוצלחת יותר. ועכשיו, החדשות הרעות לספאמרים וטובות לכל שאר המין האנושי הוא פינגווין 2.1.

 

מעתה, כל קישור ספאם ששמת אי פעם בעבר באתר כלשהו, במיוחד בתגובות שלו, מוביל להורדה מיידית בניקוד שלך באלגוריתם של גוגל. הרבה מאנשי ה-SEO, במיוחד ה'שחורים' שבהם, אוהבים לשתול תגובות בבלוגים, כשלעתים עצם שם המגיב הפיקטיבי הוא קישור. כל אחד מהקישורים האלה משמש עכשיו לרעתם.

 

והם שמו אלפים מהם. מיליונים. אולי אפילו יותר. עכשיו הם צריכים ללכת ולהתחנן שיסירו. 

 

יש כלב ציד חדש בעיירה והוא לא לוקח שבויים.  

 

פייסבוק, ממשיכים לחקות

 

מכירים את האגדה על כך שעמק הסילי-קון הוא המקום שאליו באים אנשים כדי "ליזום" משהו חדש? מכירים את העובדה שכל שירות הופך תוך זמן קצר לדומה מאד לשירותים אחרים? בדיוק. ה"יזמות" היא עוד אגדה שאנשי עמק הסילי-קון מפיצים על עצמם. ההתמחות שלהם היא העתקה.

 

אוון שפיגל, מנכ"ל ומייסד סנאפצ'ט. גילה שלא כל כך קשה לחקות את האפליקציה שלו אוון שפיגל, מנכ"ל ומייסד סנאפצ'ט. גילה שלא כל כך קשה לחקות את האפליקציה שלו צילום: איי פי

 

ואין בימינו חברה שמדגימה את זה יותר מפייסבוק. כמעט כל התכונות שלה מועתקות. את שיטת התמונות הנוכחית שלה היא העתיקה מגוגל+. את ההאשתגים היא העתיקה מטוויטר. ועכשיו היא מעתיקה מסנאפצ'ט.

 

האפליקציה הבעייתית הזו הגיעה לכותרות לפני מספר שבועות כשהודיעה שהיא סירבה להצעת רכישה מפייסבוק בסך 3 מיליארד דולר. בפייסבוק לא בכו; הם פשוט שלחו את המהנדסים שלהם לעשות את מה שהם יודעים יותר לעשות טוב יותר מכולם, שזה להעתיק.

 

מכירים את אינסטגרם? האפליקציה שפייסבוק רכשה במיליארד דולר? אז בסוף השבוע הודיעו פייסבוק/אינסטגרם על תכונה חדשה, היכולת לשלוח תמונות למשתמשים אחרים בלבד. נחמד ולא מי יודע מה חשוב. אלא התכונה הזאת יודעת לעשות עוד משהו, שלא פורסם במקור: היא מאפשרת למשתמש למחוק את התמונות שהוא שלח למכשיר של מישהו אחר. מתי שהוא רוצה.

 

לא רוצים שנקנה אתכם? אין בעיה, אנחנו פשוט נגנוב את המשתמשים שלכם. ולנו יש יותר ממיליארד מהם. היו שלום, לוזרים.

 

טוויטר מקשיבה למשתמשים

 

אחת התכונות השימושיות בטוויטר היא ה-block. זה המצב שבו אתה בעצם מכריז סוג של מלחמה על משתמש אחר. הלז לא יכול לראות את הציוצים שלך בפיד שלו ואתה לא יכול לשמוע ממנו. Block הוא פעולה דרסטית בטרשת חברתית, והוא מכריז שאתה והוא ממש ממש כבר לא.

 

אלא שכמובן, בלוק הוא לא לגמרי סופי. הצד השני יכול לקרוא אותך – אתה הרי זמין בחיפוש. בהנחה שלא סגרת את הציוצים שלך לעולם, כל השידור שלך עדיין פומבי. אז בטוויטר ניסו בסוף השבוע לשנות את מהות הבלוק. הצד השני יוכל לקרוא אותך ואפילו להגיב לך או לקדם אותך ישירות מזרם הטוויטר שלו, אבל אתה לא תראה את כל זה.

 

התגובה של המשתמשים היתה מהירה ועצבנית. תגובות זועמות יצאו כנגד השינוי. כי מה שטוויטר עשתה כאן הוא להקל על ה-stalker שלך להתעלל בך. קודם הוא היה צריך לחפש, עכשיו זה בפיד שלו. לזכותה של טוויטר ייאמר – בניגוד, למשל, לגוגל בפרשת יוטיוב וגוגל+ - שהיא הבינה תוך כמה שעות שהמשתמשים לא מרוצים, והחזירה את המצב לקדמותו.  

 

קצרצרים

 

1. NSA, מאחוריך: בשבוע שעבר, בלי לחשוב על זה יותר מדי, העבירה האסיפה הלאומית הצרפתית חוק שמרחיב משמעותית את כוחות המעקב של זרועות המודיעין שלה. מערכת המודיעין הצרפתית ידועה כתמנונית ואכולת אינטריגות פנימיות, כמו גם בחוסר מעצורים ובדריכה זו על בהונותיה של זו. עכשיו יש להן הרבה יותר כוח. כמקובל, הממשלה הצרפתית נמנעה מחוק ספציפי בנושא – כי זה היה גורר דיון פומבי והציבור היה עשוי להתעורר – והחביאה את הסמכויות החדשות בתוך חוק תקציב צבאי שגרתי. בנסיון להגן על המהלך, טוענת הממשלה שהמודיעין ממילא עשה את כל מה שהחוק מרשה לו לעשות, רק שעכשיו יש לכך מסגרת חוקית. קצת מזכיר את הטיעונים שאת האינקוויזיציה הקימו כדי למנוע לינצ'ים, קרי רצח בלתי מורשה, ובמקומו העמידו רצח חוקי. הממ.  

 

2. ובגזרת הקפיטליזם החזירי: NASA – סוכנות החלל, לא הביון – הודתה בדו"ח שפרסמה בסוף השבוע שהממשלה הפדרלית סבסדה את הטיסות של בכירי גוגל בעולם על ידי הענקת מיליוני דולרים בדלק מוזל. טכנית, הממשלה מכרה את הדלק המוזל ל-H211, שהיא החברה שהקימו בכירי גוגל כדי לממן את הטיסות שלהם, אבל מעבר למסך העשן התאגידי, זה אותו הדבר. הממשלה טוענת עכשיו שהיתה "אי הבנה." אין ספק. בכירי גוגל גילחו לעצמם, על פי ההערכות, 3.3 עד 5.3 מיליון דולר מכספי הציבור. איזה יופי: דו"ח ממשלתי לא מסוגל לגלות כמה כסף בדיוק הוא העביר לקבוצה של טייקונים, ויש לו טעות סטיה של 2 מיליון. אם איזה אזרח קטן חושב שהממשלה תעשה טעות דומה בכיוונו, שיחשוב על זה שוב.  

 

האנגר 1, שדה תעופה של נאס"א בקליפורניה. בכירי גוגל השתמשו גם בו, עם הנחות והטבות מפליגות האנגר 1, שדה תעופה של נאס"א בקליפורניה. בכירי גוגל השתמשו גם בו, עם הנחות והטבות מפליגות צילום: בלומברג

 

3. כשמדברים על ג'נטרפיקציה ועל הייטק, זה נשמע חיובי. ג'נטריפיקציה היא מילה חיובית בבסיסה: היא מציינת שיפור, עליה של אזור מסוים לרמה שתתאים לאנשים מנומסים עד אציליים (ה-gentry היא האצולה הנמוכה של אנגליה, החלק העליון של המעמד הבינוני; מכאן, בין השאר, המילה ג'נטלמן). רק שזה לא המצב. מונח מתאים יותר, אולי, הוא desertification, מדבור, קרי הפיכה של שטח למדבר. כשחברות הייטק מתחילת להתפשט, הן בונות יותר ויותר מתקנים לעובדים שלהן, כחלק מהנסיון שלהן להפוך את החברה למוקד הפעילות של העובד ולתת לו כמה שפחות תירוצים לצאת החוצה. התוצאה: כל העסקים בסביבה המיידית מתחילים לגווע. מצד אחד, המחירים באזור עלו כל כך עד שהקליינטים הרגילים נאלצו לנטוש את הסביבה; מצד שני, החברה עושה ככל יכולתה להשאיר את העובדים אצלה. התוצאה היא מדבור עירוני. לידיעת מועצות ערים שחושבות שמשרדי הייטק זה דבר חיובי.

 

4. קוסובו, חבל ארץ שתושביו עברו רצח עם על ידי הדיקטטורה הסרבית, הכריז לפני מספר שנים על עצמאותו. אף אחד לא הכיר בעצמאותה של קוסובו, בין השאר משום שלצד סרביה התייצבה בעלת בריתה הקבועה, רוסיה, שהבהירה שזה יהיה רעיון ממש רע. האו"ם התחמק מלדון בנושא, לאיחוד האירופי בדיוק היה כאב ראש, אבל בשבוע שעבר נחלה קוסובו הצלחה דיפלומטית חשובה: פייסבוק הסכימה להכיר בה כמדינה עצמאית.

 

5. בסוף השבוע הוקם בעמק הסיליקון פסל לזכרו של ניקולא טסלה, אחד הממציאים המושמצים אך המשפיעים ביותר בהיסטוריה (ככה זה כשתומס אדיסון הוא אויב מושבע שלך), והוא הוקם במיקור המון: תומכים רבים העלו את הסכומים הנדרשים להקמת פסל, אחרי קמפיין נפרד שסייע להקים מוזיאון לזכרו של טסלה. המדור נזכר באמרתו של קאטו הזקן (לא, לא ההיא על קרתגו), כשנשאל מדוע אין פסל שלו ברומא: "מוטב שישאלו מדוע אין מאשר מדוע יש." ספק אם יש הוכחה טובה יותר לפופולריות מאשר פסל שמוקם לא על ידי ועדה אלא על ידי מעריצים. יחד עם הקמת הפסל, נקברה במקום קפסולת זמן, שמכילה פריטים מ-2013, שרבים מהם תחזיות על איך ייראה העולם בעוד 30 שנה, כשיפתחו אותה. נדווח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x