על הדרך: ארוחות בוקר מחוץ לערים
תפריט לפי שיטות תזונה שונות בכרכור, גבינות צאן בסוכת גפנים בכליל, בופה בוקר מקיר לקיר בנווה ימין. "כלכליסט" ממליץ על ארוחות הבוקר הכי שוות בדרך לטיול
מזג האוויר שעוד לא הגיע לשיא הרתיחה והימים המתארכים מוציאים מדי סוף שבוע המוני מטיילים שמפנטזים על ארוחת בוקר בבית קפה כפרי או במסעדה בלב שדות. "כלכליסט" מציג שמונה אופציות לארוחות בוקר מצטיינות מחוץ לערים הגדולות.
כליל, סמדר בכליל:
חומרי גלם מהבוסתן המשפחתי
המסעדה שוכנת במבנה עץ אקולוגי בן 30 שבנו יוסי וסמדר ירדני, מהתושבים הראשונים בכליל. היא חלק ממתחם האירוח של המשפחה, המפעילה שלושה צימרים מבודדים. בחורף יושבים מסביב לאח המבוערת ובקיץ בסוכת הגפנים. כמעט כל חומרי הגלם שבהם משתמשים במטבח מגיעים מגינת הירק ומהבוסתן של המשפחה או ממשקים מקומיים באזור. מה להזמין: ארוחת הבוקר כוללת לחמים, יוגורט עזים עם ריבה או יוגורט פיקנטי, משקאות קרים טבעיים כמו לימונענע או נקטר תפוחים טרי (בהתאם לעונה), צלחת ירקות ונבטים אורגניים, פלטת גבינות צאן ממחלבות מקומיות, מטבלים (פסטו, קולי פלפלים, זיתים ועוד), חביתת ירק או שקשוקה, ולקינוח פנקייקס עם ריבות הבית ושתייה חמה (150 שקל לזוג). פרטים: כל השבוע 12:30–9:00, יש לעקוב אחרי השילוט הכחול מהכניסה לכליל, 054-8184345.
אמירים, בית 77:
בוקר בריאות וגלריה
המקום, שנפתח לפני כ־12 שנה כמאפייה משפחתית, התרחב גם לבית קפה צמחוני, גלריה ומעדנייה. כל בני משפחת פיטרסון, תושבי היישוב הצמחוני־טבעוני, שותפים להפעלת המקום הציורי. האם והאח אופים, האחות מנהלת ואחים ואחיות נוספים יוצרים עבודות בעץ ובובות בד אנטרופוסופיות למכירה בגלריה.
מה להזמין: ארוחת בוקר הכוללת לימונדה או תה קר מגינת הירק, לחמניות ופיתות מקמח מלא, פוקצ'ה ביתית עם חצילים או זעתר מהגינה, מבחר מאזטים (סלט חצילים, סלק כבוש, סלט כרוב וגזר ועוד), ביצים לבחירת הסועד, פלטת גבינות ופלטת ירקות חתוכים, שתייה קרה וחמה (100 שקל לארוחה זוגית). פרטים: שישי, שבת וראשון 8:30–19:30, מיולי המקום ייפתח שבעה ימים בשבוע, מצפה מנחם 77 אמירים, 04-6980984.
רמת הנדיב, מטעים:
מסעדה צמחונית וחברתית
הביסטרו היפהפה ששוכן בלב פארק רמת הנדיב הוא פרויקט חברתי של קרן דואליס, הפועלת בשיתוף עמותת על"ם להכשרת בני נוער בסיכון והעסקתם. המסעדה הצמחונית והכשרה מגישה תפריט המשלב גידולים אורגניים עם חומרי גלם מקומיים. התפריט כולל ארוחות בוקר סטנדרטיות של ביצים, גבינות וירקות, וגם מנות כמו שקשוקות מיוחדות. מה להזמין: שקשוקה חצילים וגבינת פטה, המוגשת עם סלט ירקות, לחם הנאפה במקום, מיץ או קוקטייל מימוזה וקפה או תה (52 שקל); או בוקר כרמל - מאפה דרוזי עם קציצת ירק, חציל ועגבנייה צלויים בתנור, ביצה עלומה ויוגורט ושתייה קלה או חמה (48 שקל). פרטים: ראשון־שישי 11:30–8:00, גני רמת הנדיב, זכרון יעקב, 04-8449998.
בנימינה, לחם בורקין:
20 מאפים ו־30 סוגי לחם
האופה ערן בורקין פתח את המאפייה לפני כ־18 שנה, ולפני ארבע שנים העתיק אותה למיקום הנוכחי. כיום כולל המתחם, חוץ מהמאפייה, גם בית קפה ומעדנייה שמוכרת את מוצרי המאפייה ומעדנים נוספים. התפריט מבוסס על המאפים ולחמי השאור שמוכנים במקום, ומדי בוקר מוצע מבחר של כ־20 סוגים של מאפי בוקר וכ־30 סוגי לחם. מה להזמין: מאפה גונדולה, העשוי מבצק שמרים מגולגל וממולא בגבינות (מוצרלה, פטה עזים וריקוטה), ומעליו שתי ביצי עין, המוגש עם סלט ירוק קטן (45 שקל); או פריטטה ספרדית מלאה בירקות ומוגשת עם גבינות, חמאה מתובלת, שמנת חמוצה, זיתים ועגבניות שרי (23 שקל). מי שרוצה להתמקד בלחמים יכול לבדוק את סלסילת הלחמים, המוגשת עם מטבלים, חמאה וריבות (21 שקל). פרטים: ראשון־חמישי 7:00–22:00, שישי 7:00–15:00, המלאכה 2 בנימינה, 04-6332228.
כרכור, קפה כרכור:
לאכול לפי הרפואה הסינית
אסף ווזנר (מטפל ברפואה סינית) ואלינור פאנקהאוזר פתחו לפני כשנתיים מקום שמשלב מסעדה באורייטנציה בריאותית וחנות טבע. התפריט צמחוני וחלקו טבעוני, והמנות בנויות כארוחות מלאות המספקות את כל צורכי התזונה על פי המלצות הרפואה הסינית. בקפה מוגשות גם מנות ללא גלוטן, מנות בשיטת ה־raw food ועוד. מה להזמין: ארוחת בוקר "המייסדים", הכוללת ביצים אורגניות, סלט ירקות קצוץ, לבנה ופטה כבשים, טחינה מלאה אורגנית, נבטים המונבטים במקום, זיתים אורגניים, לחם כוסמין ושיפון אורגני, שתייה קרה (מיץ גזר או תפוחים סחוטים טרי) ושתייה חמה (49 שקל); או ארוחת בוקר טבעונית של מוזלי המבוסס על חלב אורז ושקדים, פרי האסאי, תמרים ופירות יער (39 שקל). פרטים: ראשון־חמישי 12:00–7:30, שישי עד 13:30, המייסדים 54 כרכור, 04-6275451.
נווה ימין, הגלריה של אלמוג:
בופה שמצריך שנת צהריים
האמנית והמעצבת אלמוג רוקח מנהלת מקום שנראה כמאורת קסמים. המסעדה, העמוסה בפריטי עיצוב מתקתקים (בובות, מלמלות ורהיטים עתיקים), מציעה ארוחות בופה ענקיות, שמזמינות לאחריהן שנת צהריים. מה להזמין: בופה שבו כעשרה סוגי סלטים, עמדת קישים ומאפים, אורז חום אפוי בדבש ובצל, ירקות שורש מוקפצים, עמדת גבינות ואנטיפסטי, חביתות, שקשוקות, מטבלים, לחמים, פרנץ' טוסט, מוזלי, קינוחים, שתייה קרה (חליטות תה ביתיות) וחמה (69 שקל באמצע השבוע, 79 שקל בסוף השבוע). פרטים: ראשון־חמישי 14:30–9:00, בשישי סבב ראשון ב־9:00 ושני ב־11:45, הגפן 3 נווה ימין, 054-5652761.
בית זית, דרך הגפן:
ארוחת חומוס בשישי
בית הקפה, המעדנייה והקונדיטוריה נמצאים בגינה בכניסה לבית זית. בתפריט ארוחות בוקר קלאסיות, פריטטות ושקשוקות, מוזלי, פרנץ' טוסט ואגס בנדיקט, ובימי שישי נחנכה לאחרונה ארוחת בוקר של חומוס. מה להזמין: אגס בנדיקט - שתי ביצים עלומות על לחם בריוש קלוי, עם תרד בשמנת ורוטב הולנדייז (56 שקל); או ארוחת חומוס - פול מצרי עם עדשים שחורות ושעועית מש על חומוס ביתי בסגנון ירושלמי, עם ביצי חמינדוס, סלסת לימון כבוש, חמוצים ביתיים, סלט עשבי תיבול וקשיו, לבנה עם עגבניות קצוצות ופלפל חריף ופיתות מקמח מלא (48 שקל). פרטים: ראשון־שישי 12:00–8:00, דרך הגפן 1 בית זית, 02-6502044.
פונדק נאות סמדר:
תוצרת אורגנית מקומית
הפונדק הוותיק על אם הדרך מוכר את התוצרת האורגנית של הקיבוץ וכולל גם מסעדה צמחונית שמרבית חומרי הגלם שבה מגודלים ומיוצרים בקיבוץ. אפשר לקנות כאן את יינות היקב האורגני של הקיבוץ, סבונים, עשבי תה ועשבי מרפא, מוצרי קוסמטיקה טבעית, וגם את גבינות העזים של המחלבה המקומית, שמן זית מקומי, ריבות, נקטרים ועוד. מה להזמין: חביתת ירק עם סלט ירקות וגבינת פטה עזים אורגנית (40 שקל), פלטה זוגית הכוללת חמישה סוגי גבינות עזים אורגניות ממחלבת הקיבוץ ומוגשת עם סלט קטן, לחם, חמאה ותה צמחים (90 שקל). פרטים: ראשון־חמישי 18:00–8:00, שישי עד 15:00, צומת שיזפון על כביש 40, 08-6358180.