מסעדות לטיניות חדשות
טאפאס ספרדי, קוקטיילים קובניים, פאסט פוד מקסיקני ומסבאה קולומביאנית. טרנד האוכל הלטיני מגיע לישראל, ו"כלכליסט" מביא את המקומות המעניינים שנפתחו לאחרונה
למטבח הלטיני על זרמיו השונים - מקסיקני, ספרדי וקובני - יש פוטנציאל להתחבב בקלות על הסועד המקומי בזכות הטעמים העזים, השימוש בעשבי תיבול טריים והשפע הססגוני. הישראלים כבר למדו לחבב את מנות הטאפס הספרדי ובחודשים האחרונים הם נחשפים, בעיקר בתל אביב, למטבחים לטיניים נוספים בטאקו ברים, מסעדות וברים מקסיקניים, קובנים וקולומביינים. "כלכליסט" מציג את הפתיחות המעניינות בז'אנר.
אלמה דה קובה: חוויה קובנית
הבר־מסעדה החדש מציע חוויה קובנית שלמה - מבר ההמתנה באווירת הרחוב הקובני, ועד לקומת הגלריה המעוצבת בסגנון מועדוני הסיגרים. בימי שני בערב מתקיימות במקום הופעות של מוזיקה קובנית חיה, והתפריט מציע מנות קובניות אותנטיות לצד מנות נוספות בהשראה לטינית. גם עניין האלכוהול לא הוזנח, ותפריט הקוקטיילים כולל סוגי מוחיטו שונים על בסיס רום הוואנה קלאב, וקוקטיילים לטיניים אחרים. מה לטעום: פסטייה רובוסטו דה שפונדרה בתיבול דבש, צ'ילי והל (52 שקל); פינר דל ריאו - שרימפס עטופים בבייקון עם פירה (77 שקל); אמפנדס כבש דה קאפרי בליווי איולי צ'יפוטלה (43 שקל); בננה צלויה בחמאה ורום הוואנה קלאב עם דולצ'ה דה לצ'ה (42 שקל). פרטים: הארבעה 16 ת"א, 03-5234894.
דונקי: פאסט קז'ואל מקסיקני
המסעדה ברוח טרנד הפאסט קז'ואל, הפופולרי מאוד בארה"ב ומזדחל כעת גם לישראל, מציעה מזון מהיר בסגנון "פרש מקס" - אוכל מקסיקני בגרסה קלילה ובריאה, ללא טיגון.
את המקום פתחו פז רוטנברג ואלון לוי, המחזיקים גם במסעדת איטלקיה בפשפשים ביפו. השניים מספרים כי כרגע הם בתהליכי בניית מודל זכיינות, וסניפים נוספים ייפתחו בהמשך. הרכבת המנות נעשית כאן בשיטה מודולרית: בוחרים את העטיפה (בוריטו, טאקוס, קאסדיאס או נאצ'וס, ומי שמקפיד על הבריאות יכול לבחור גם במצע של סלט), את המילוי (ירקות, טופו או בשר) ואת התוספת החמה (אורז ליים כוסברה, שעועית שחורה ועוד). יש גם מנות מקסיקניות נוספות, שאפשר לאכול ליד המנה העיקרית.
מה לטעום: בוריטו במילוי שייטל לבן מפורק בצלייה אטית (36 שקל); קאסדיאס במילוי ירקות פהיטאס (34 שקל); צ'ילי קון קרנה עם שמנת חמוצה (22 שקל); כנפי עוף ברוטב צ'יפוטלה ואננס (28 שקל ל־8 יחידות, 38 שקל ל־12 יחידות). פרטים: החשמונאים 91 ת"א, 03-5465295.
קונחו: מסבאה עם מסורת קולומביאנית
קונחו (ארנב בספרדית) היא מסבאה דרום אמריקאית שנפתחה לפני כשלושה חודשים. איתמר מישור, אחד השותפים במקום, הוא ממוצא קולומביאני, ותפריט האוכל מבוסס כולו על מנות קולומביאניות מסורתיות מבית אמו. לצד מנות גדולות ומשביעות של תבשילים ביתיים אפשר לנשנש במקום גם מנות בר קלות יותר, ותפריט האלכוהול, המושפע אף הוא מארץ המוצא של הבעלים, מצטיין במבחר נאה של סוגי רום וטקילה, ובמשקאות לטיניים כמו קפירניה, מוחיטו ומרגריטות בטעמים שונים, המוגשות בקנקנים לצד כוסות עטורות כתרי מלח. מפעם לפעם מתקיימים במקום גם ערבים מיוחדים שבהם מתארחים במטבח שפים המתאימים את עצמם לקונספט, ושווה לעקוב אחר ההתרחשויות בעמוד הפייסבוק של המקום.
מה לטעום: ארוס דון פויו - תבשיל עוף דרום אמריקאי העשוי כרעי עוף מבושלים בציר מרק ומטוגנים עם אורז ופלפלים קלויים, עגבניות ואפונה (38 שקל); שייטל מילנזה - מנה בהשראה איטלקית דווקא, המורכבת משייטל בציפוי פריך עם רסק עגבניות וביצת עין, מוגשת בתוספת צ'יפס (49 שקל); צ'ילי נון קרנה - צ'ילי טבעוני משעועית לבנה ואדומה עם עגבניות מרוסקות, מוגש עם אורז לבן (36 שקל); צ'ורוס (29 שקל); קנקן מרגריטה ליטר וחצי, קלאסי (לימון) תות, קיווי, פסיפלורה (86 שקל). פרטים: נחלת בנימין 46 ת"א, 03-5749346.
טאקריה: טאקו בהתאמה לישראלים
הטאקו בר המקסיקני החדש של האחים ירזין במתחם גן החשמל נפתח אחרי עבודת תחקיר מאומצת, שכללה נסיעות תכופות של הבעלים והשף למקסיקו ולארה"ב, כדי לבנות תפריט שיהיה נאמן למקור אך יתאים גם לקהל הישראלי. האווירה במקום צעירה ותוססת, העיצוב ססגוני, והמרגריטות נמזגות בשפע. בתפריט יש מנות אוכל רחוב מקסיקני כמו טוסטדה (טורטיית תירס קריספית), קאסאדיות, טאקו ובוריטו במבחר גדול של מילויים מבוססי בשר, עוף ופירות ים, עם רטבים מקסיקניים.
מה לטעום: טוסטדה סביצ'ה - טורטיית תירס קריספית עם שרימפס, אבוקדו, עגבנייה, בצל, פלפל חריף, כוסברה, בוטנים וליים (26 שקל); קאסאדיה קלאסיקו עם גבינה, כוסברה, בצל ירוק ופלפלי חלפיניו (28 שקל); טאקו פריחולס - במילוי שעועית שחורה, צ'יפוטלה, אבוקדו, פיקו דה גאיו, חלפיניו, חסה וקסו פרסקו (36 שקל); בוריטו פויו ורדה עם חזה עוף במרידנת צ'יפוטלה, אורז, שעועית, גבינה, פיקו דה גאיו, שמנת חמוצה, חלפיניו, סלסה וחסה (38 שקל); טאקו קמרונס - שרימפס, אבוקדו, חסה ובצל ירוק. (36 שקל). פרטים: לבונטין 28 ת"א, 03-600528.
חוזליטו: נשנושים באווירה קטלונית
עוד דייר חדש בז'אנר הברים הלטיניים בתל אביב הוא חוזליטו, שפתח לפני כחודשיים חוזה רמון, איש עסקים ומהנדס שהשתקע בישראל ומחזיק במקום עם שותף ישראלי.
השף אסף בלינדר (שעבד בין השאר במסעדת Maze של גורדון רמזי וב־Sketch של פייר גנייר) רקח כאן תפריט קטלוני אמיתי המורכב מפינצ'וס קטנים שמלווים באופן מושלם ערב ארוך של שתייה עם חברים, או מרכיבים ארוחה קלה. העיצוב הביתי כולל תמונות מברצלונה, חולצת בארסה עם חתימה של מסי ופריטים נוספים היוצרים אווירה ססגונית ואותנטית.
מה לטעום: פינצ'וס של חמון, מקרל מעושן, גבינת מנצ'גו, קוד ובייקון, סלט סרטנים עם פלפל אדום, אנשובי אורטיז ועוד (25 שקל לשלושה פינצ'וס, 35 שקל לחמישה פינצ'וס), וגם מנות גדולות יותר כמו שרימפס בקרם פלפל חריף, צ'יפס ושום (46 שקל), טונה צרובה קלות עם ויניגרט פלפלים צבעוני, פופקורן, אפונה וחבושים (52 שקל) או תבשיל זנב שור ביין פורט וירקות (42 שקל). פרטים: אחד העם 39 ת"א, 03-7444855.
פליקנו: הגרסה החוץ-תל אביבית
מחוץ לתל אביב הז'אנר הלאטיני מיוצג בעיקר על יד טאפאס ברים. אחד החדשים והמעניינים בהם הוא טאפאס בר ספרדי שנפתח ברעננה. בשעות הצהריים המסעדה מאכילה את עובדי אזור התעשייה שבו היא שוכנת, עם תפריט המשלב מנות טאפאס עם מנות סטנדרטיות כמו המבורגר ושניצל, אך בשעות הערב המקום לובש צביון ספרדי ומציע את תפריט הטאפאס המלא לצד 13 ברזי בירה, שבירת הדגל שלהם היא האסטריה דאם מהמבשלה הברצלונאית הפופולרית. במהלך השבוע הקרוב ייכנס לתוקפו תפריט חדש ומורחב עם עוד מנות של פירות ים ומבחר גדול של מנות צמחוניות. ובליל הסילבסטר תופיע במקום להקה ספרדית.
מה לטעום: שרימפס על הגריל עם סלט רוקט, רימונים, צנוברים ואגסים טריים (36 שקל). פטריות שוק — פורטבלו, יער ושמפיניון, צרובות בשום, צ'ילי ופרמזן עם רוטב מתקתק (25 שקל), כדורי פטה כבד בליווי שאלוט מקורמלים בלחם קינמון (26 שקל), קאמרונס - שרימפס בציפוי פצפוצי אורז וקשיו על סלט עלים ושורשים באיולי ג'ינג'ר (35 שקל). פרטים: החרושת 14 רעננה, 09-9744044.