$
בארץ

רובי ריבלין קבע: ועדת הכספים תהיה זו שתדון במסקנות ששינסקי

יו"ר הכנסת אימץ את חוות הדעת של היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, שקבעה: "דו"ח ששינסקי אינו עוסק בהסדרת תחום חיפושי הנפט והגז, אלא במערכת הפיסקאלית שתחול על הענף. האכסניה הטבעית על פי התקנות, ואף המתחייבת בחוק, היא ועדת הכספים"

תומר אביטל 13:0827.01.11

משה גפני ניצח את כרמל שאמה הכהן בקרב על הדיונים בכנסת בעקבות מסקנות ששינקי. יו"ר הכנסת, רובי ריבלין,  החליט לאמץ את חוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת, ופסק כי ועדת הכספים תדון בהמלצות דו"ח ששינסקי.

 

מלשכתו של ריבלין נמסר כי ההחלטה התקבלה בעצה אחת עם יו"ר הקואליציה,

זאב אלקין, ויו"ר ועדת הכנסת, יריב לוין. בחוות הדעת שהתפרסמה הבוקר נכתב, כי "כי לאור העובדה שדו"ח ועדת ששינסקי אינו עוסק בהסדרת תחום חיפושי הנפט והגז בכללותו, אלא במערכת הפיסקאלית שתחול על הענף, האכסניה הטבעית על-פי התקנון ואף המתחייבת בחוק היא ועדת הכספים".

 

ריבלין סמך את ידיו על חוות הדעת ומיהר לשוחח בנושא עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהודיע כי הוא לא מתנגד להחלטה. עם זאת, ריבלין הודיע כי תיבחן האפשרות כי יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ שאמה הכהן יצורף לוועדה כממלא-מקום קבוע.

 

מוקדם יותר קבע היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, כי ועדת הכספים היא זו שמוסמכת לדון במסקנות ששינסקי.  ינון כתב לבקשת רובי ריבלין חוות דעת בנושא. ריבלין הזמין את חוות הדעת לאחר לאור חילוקי הדעות הקשים שהתגלעו בין יושבי ראש ועדות הכספים והכלכלה לגבי זהות הוועדה שתדון במסקנות.

 

שני היו"רים, משה גפני וכרמל שאמה הכהן, טענו כי עדכון משטר המס לגבי תגליות הגז והנפט שייכים באופן טבעי לוועדה שלהם. ריבלין ניסה לפשר בין הצדדים, ומספר פגישות נערכו בלשכתו בימים האחרונים. גפני הניח כי בגלל שמדובר בשינוי של שיעור המס ולא של התמלוגים ידו תהיה על העליונה, ולכן לא הסכים להתפשר ולהקים ועדה משותפת כפי שהציע ריבלין, שלבסוף ביקש את חוו"ד המשפטית.

 

ואכן, ינון הסכים בחוות הדעת שהפיץ עם גפני. במסמך שכתב נאמר, כי "דו"ח ששינסקי אינו עוסק בהסדרת תחום חיפושי הנפט והגז, אלא במערכת הפיסקאלית שתחול על הענף. האכסניה הטבעית על פי התקנות, ואף המתחייבת בחוק, היא ועדת הכספים".

 

עוד נכתב בחוות הדעת, כי ששינסקי הותיר את עניין התמלוגים על כנם - מה שנמצא בתחום סמכותה של ועדת הכלכלה. כמו כן ביטול ניכוי האזילה הוא לפי חוק בסמכות ועדת הכספים, וכך גם קביעת היטל חדש בשל רווחי נפט וגז. ינון מוסיף לחזק את עמדתו של גפני ושל חבר ועדת הכספים ח"כ חיים אורון, שגם הוא ביקש את חוות הדעת וכותב כי קביעת ניכוי בגין פחת מואץ מהווה הטבת מס מובהקת ולפיכך הוועדה המוסמכת לפי התקנון היא ועדת הכספים.

 

עם זאת, ינון מסתייג במעט מקביעותיו וטוען כי הממשלה עוד עלולה לשנות את הצעת החוק בטרם תנחת על שולחן הכנסת, ולכן ממליץ לבצע בהמשך בחינה מחדש של הצעת החוק, לאחר שתגיע למשכן. ינון מוסיף כי פיצול החקיקה בין שתי הוועדות - כפי שהציע שאמה - עלול להוביל לתקלות ושיבושים ולעכב את אישור הצעת החוק. היועץ המשפטי של הכנסת  אף טוען, כי על הוועדה שתפסוק בנושא לראות את התמונה הכוללת "ולבחון את המודל הפיסקאלי השלם, שאם לא כן עלולה בסופו של דבר להתקבל מערכת פיסקאלית מעוותת".

  

חוות הדעת מלמדת גם על כך שהממשלה ביקשה לבטל את ניכוי האזילה באופן מיידי - עוד לפני הדיון במסקנות. אולם ינון מתנגד לכך בכל תוקף. לתפיסתו, בכל מקרה החוק השלם יאושר במהירות. מלבד זאת, הוא מזכיר, מדובר במכלול צעדים שיש לאשרם יחד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x