משקיעים באפל דורשים לדעת: מה יקרה בעידן שאחרי סטיב ג'ובס?
בהודעה שפרסמה החברה לקראת ישיבת בעלי המניות היא דיווחה על קריאות "לפרסם מדיניות ירושה כתובה ומפורטת". דירקטוריון אפל ממליץ להתנגד להצעה
כבר יותר מעשור שסטיב ג'ובס, מייסד ומנכ"ל אפל, שולט בחברה ביד רמה. אבל כעת בעלי מניות בענקית הטכנולגיה מתחילים לגלות מרמור, ודורשים לדעת מי יחליף אותו בהנהגת החברה בעתיד.
בהודעה רגולטרית שפרסמה אפל לקראת ישיבת בעלי המניות השנתית, שאמורה להתרחש ב-23 בפברואר, ציינה החברה שקרן פנסיה המחזיקה ב-11 אלף ממניותיה דורשת "לאמץ ולפרסם מדיניות ירושה כתובה ומפורטת".
לפי הדרישה, על אפל יהיה "לפתח קריטריונים למשרת המנכ"ל שישקפו את האסטרטגיה העסקית של החברה, ויעשו שימוש בהליך הערכה רשמי כדי לברור מועמדים". בנוסף, נדרשת אפל להציג תוכנית ירושה סדירה ותוכנית למקרה חירום.
במסמך ממליץ דירקטוריון אפל להצביע נגד ההצעה, בטענה שלחברה כבר יש תוכנית ירושה, ושחשיפתה לציבור תפגע ביכולתה לשמור ולגייס עובדים מוכשרים לתפקידים בכירים. לטענת אפל, מתחרותיה ינצלו פרסום כזה על מנת לגייס לשורותיהן בכירים בחברה, שיבינו שהם לא עתידים לרשת את ג'ובס.
המנכ"ל נותח - החברה נכנסה למשבר
מאז חזר ג'ובס לאפל בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת, הוא הוביל את החברה למהפכה שהפכה אותה מיצרנית מחשבים איכותית אך זניחה לאחת מחברות מוצרי הצריכה והמדיה החזקות בעולם, ששוויה עומד על יותר מ-300 מיליארד דולר. לאורך השנים האלו, זוהה ג'ובס באופן מלא עם אפל, ופיקח באופן ישיר על פיתוח מוצרים מהפכניים דוגמת אייפון ואייפוד.
לפני כשנתיים, כשג'ובס נאלץ לפרוש זמנית מתפקיד המנכ"ל בעקבות ניתוח השתלת כבד שעבר, נכנסה החברה למשבר ואמון המשקיעים התערער. אז גם עלו לראשונה הקולות בקרב בעלי המניות הדורשים מהחברה להציג תוכנית ירושה.
מה תהיה המשכורת האפשרית שלה יזכה היורש? אם מסתכלים על משכורתו של ג'ובס עצמו, לא הרבה: ב-2010 עמדה משכורתו הרשמית של מנכ"ל אפל על דולר אחד בלבד, כנהוג מאז 1997. עם זאת, לא צריך לרחם עליו יותר מדי: כבעל מניות לא מועטות באפל רשם ג'ובס הכנסות נאות בזכות העובדה שמניות החברה עלו בשנה החולפת ב-50%.