פרופ' יצחק אדיג'ס: "המנהל שכולם מדברים עליו לא קיים"
פרופ' אדיג'ס, מומחה עולמי לניהול, מאמין בעבודת צוות. "אי אפשר לקשור הצלחה לאדם אחד", הוא אומר בראיון לכלכליסט ומפריך עוד כמה טרנדים: חיפוש הטאלנט יכול לגרום רק נזק, והקואוצ'ינג ייעלם כלעומת שבא
אחת מהשאלות החשובות בעולם הקריירה עוסקת בטיפוס שכדאי לחפש כשמגייסים עובדים לארגון. לפרופ' יצחק אדיג'ס יש תשובה מפתיעה לשאלה: "לא צריך בהכרח אנשים טובים", הוא עונה נחרצות. "קחו לדוגמה בישול ארוחה מסובכת. גם אם יש ברשותכם הרכיבים הכי טובים, כל עוד אין מתכון ראוי - לא ייצא דבר. בחירת אנשים טובים יעילה רק אם המערכת מאפשרת להם לגדול. אם המערכת אינה טובה, גם המוצלחים ביותר ייכשלו".
אדיג'ס, מומחה עולמי לניהול ובעל מתודולוגיית ניהול הקרויה על שמו, טוען בראיון ששלושת הדברים החשובים הם דווקא החזון, הערכים והמבנה של הארגון. "החזון הוא הפילוסופיה, לאן רוצים להגיע", הוא מסביר ל"כלכליסט". "חדירה לשוק האמריקאי, למשל, היא משימה נקודתית, ולא חזון. השאלה הגדולה היא במה אנו מאמינים - האם אנחנו מאמינים בלהצמיח אנשים מבפנים? מכאן עולה הצורך לעבוד בצוותים, להיות עזר כנגד ופחות להתמקד בחיפוש אחר הטאלנט. אם הטאלנט קיים, זה בונוס, אבל אני דווקא מחפש להוציא תכונות בלתי רגילות מאנשים רגילים".
ניצל בזכות הלדינו
יצחק אדיג'ס (72), צאצא למשפחת יהודים מגורשי ספרד, נולד במקדוניה. זמן קצר לאחר מכן פרצה מלחמת העולם השנייה. למזלם הרב של אדיג'ס והוריו, הקונסול הספרדי ביוגוסלביה באותה העת ראה אותם כספרדים, משום שדיברו לדינו. וכך משפחתו של אדיג'ס, לצד עוד 12 משפחות, קיבלה דרכונים ספרדיים וניצלה ממחנות ההשמדה.
הם ברחו לאלבניה, וב־1948 עלו ארצה. אדיג'ס שירת בצה"ל, למד לתואר ראשון וב־1963 היגר לארה"ב. את לימודי הדוקטורט במינהל עסקים עשה באוניברסיטת קולומביה, אחר כך לימד ב־UCLA וב־1982 הקים את מכון אדיג'ס לייעוץ ארגוני. כיום הוא מתגורר בסנטה ברברה בקליפורניה, ומשם מפיץ את תורתו. בין לבין הוא משמש כיועץ לממשלות (שבדיה, יוון, ברזיל) ולתאגידים (וולוו, אפלייד מטריאלס, בנק אוף אמריקה, דומינו'ס פיצה וקוקה קולה). לישראל הוא מגיע במסגרת שיתוף פעולה עם המי"ל (המרכז הישראלי לניהול).
כשנשאל לעיקר תורתו הוא עונה בפשטות: "המנהל המצוין שכולם מדברים עליו כלל לא קיים. תפקיד המנהל הרבה יותר מסובך, ולא ייתכן שרק אדם אחד ממלא אותו. דרושה עבודת צוות". לדבריו, כאן הרוב נופלים. "סטודנטים ל־MBA לומדים כלי ניהול, אך הם לומדים אותם באופן פרטני, וזו שגיאה", הוא מסביר. "אנשים פוחדים מקונפליקטים ורוצים להיות בוס יחיד. כך ארגון שנבנה על כתפי אדם אחד עלול להיפגע אנושות עם עזיבתו. החוכמה היא איך לעבוד עם הזולת כשהוא שונה ממך, איך להעריך אותו ולהבין מה הוא יכול לתרום לנו. רק כך אפשר להפוך קונפליקט לבונה".
"מנהל טוב צריך לשתוק"
בהתאם לכך, אדיג'ס מתנגד לטיפוחי טאלנטים, למרות הטרנד המקובל בעולם הניהול. לדבריו, טיפוח טאלנט יחיד יוצר קונפליקטים שגורמים לאנרגיה הרסנית בארגון. "המטרה היא לנתב את האנרגיה בחברה למקום בונה", אומר אדיג'ס, "להקטין את הפוליטיקה הפנים־ארגונית, החשדנות והחתרנות ולהגדיל את ההערכה והאמון ההדדי".
על הדרך מנתץ אדיג'ס טרנד נוסף - והפעם זה הקואוצ'ינג. "האימון הוא שיטה יפה מאוד, אך הוא מתמקד באדם אחד, ולא במערכת כולה. הייתי נותן לאופנה הזאת כמה שנים, ואז גם היא תיפול", הוא אומר בביטחון.
אז מהו המפתח להצלחה? אדיג'ס אומר כי הכל מתחיל במבנה ארגוני טוב - מחלוקת אחריות, סמכויות, תגמולים ותהליכי קבלת החלטות ועד בניית תהליכים לניהול ישיבות. תרבות הדיבור הישראלית היא נקודה כואבת, לדבריו. הדימוי הראשון שעלה בראשו כדי לתארה היה פטישי הפלסטיק של יום העצמאות. עם זאת, טוען אדיג'ס, הכל ניתן לשינוי. "אפשר לתת להתנצחות שבקונפליקטים לעבוד לטובתנו. אני מלמד את המנהלים גם לשתוק, לסבול בשקט ולהקשיב. מנהל טוב נמדד בעיניי לפי עומק הצלקת שעל לשונו. החוכמה היא לדעת איך להתנגד בלי לעורר התנגדות. בבתי הספר למינהל עסקים לא מלמדים את המנהלים ענווה, ומכשירים אותם להיות יותר יועצים ופחות מנהלים. מנהל טוב צריך לדעת מהן מגבלותיו".
המתודולוגיה של אדיג'ס - בישראל
במסגרת שיתוף פעולה יוצא דופן, המי"ל (המרכז הישראלי לניהול) זכה בזיכיון לקורסי אדיג'ס בישראל, והוא מכשיר מנהלים ישראלים על פי שיטת הניהול של פרופ' יצחק אדיג'ס. הקורסים יקנו למשתתפים את יסודות הניהול על פי שיטת אדיג'ס, ובין היתר ילמדו המנהלים כיצד להנהיג שינוים בחברה, איך ליצור יתרון תחרותי וכיצד לטפל בקונפליקטים ולהופכם לקונסטרוקטיביים.
הקורס הקרוב ייפתח באמצע פברואר ויכלול חמישה מפגשים יומיים (40 שעות). בתום הקורס יקבלו המנהלים המשתתפים בו תעודות הסמכה מטעם Adizes Academy of Management.
"שיטת הניהול של אדיג'ס עשתה לה שם בכל העולם ומיושמת בחברות רבות", אומרת פנינה שנהב, מנכ"לית המי"ל. "אני משוכנעת שיישום מתודולוגיית הניהול של אדיג'ס על ידי החברות הישראליות יקדם אותן ויסייע להן ליצור יתרון תחרותי".
פרט לשיתוף הפעולה בתחום הקורסים, פרופ' אדיג'ס גם ירצה בוועידת המנהלים של המי"ל שתתקיים ביום שלישי, 26 בינואר, במרכז וואהל. עוד ישתתפו בוועידה: אהוד ברק, ציפי לבני ובכירי המשק.