21 דרכים להיות סטודנט חכם, יעיל ומעודכן יותר
מדריך מיוחד לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית: התוכנות, האתרים, השירותים והתוספים שמאפשרים להבריק בקמפוס בשנת הלימודים הקרובה - ובחינם
ללמוד מכל מקום
הרצאות וידיאו ממיטב האוניברסיטאות
פספסתם את ההרצאה האחרונה בקורס כימיה כללית א'? רוצים אולי לראות מה יש למרצה מאוניברסיטה אחרת להגיד על ביולוגיה מולקולרית? פשוט היכנסו לפרויקט האקדמי של יוטיוב. אתר שיתוף הווידיאו החל לאחרונה להציע הרצאות בעברית של מיטב המרצים מאוניברסיטאות ישראל. נוסף על כך, תוכלו למצוא שם הרצאות מאוניברסיטאות נחשבות כמו הרווארד, קיימברידג' וסטנפורד.
פודקאסטים של קורסים מלאים ב־MP3
רוצים לעשות חזרה אחרונה לבחינה בזמן נסיעה באוטובוס? או אולי לשמוע קורס שלם בלי לצאת מהמיטה? בחנות אייטיונז של אפל ניתן למצוא גרסאות אודיו של קורסים שלמים ממבחר אוניברסיטאות בעולם. כדי ליהנות מההיצע צריך אמנם להתקין את תוכנת המדיה אייטיונז, אבל ההרצאות כולן ניתנות להורדה חינם ומגיעות בפורמט MP3, דבר המאפשר לשמוע אותן בכל נגן מדיה.
לכתוב עבודות טובות יותר
מאגר המחקרים והנתונים של חברי הכנסת
מרכז המחקר והמידע של הכנסת הוא גוף שנועד לשרת את חברי הכנסת ולסייע להם בפעילות החקיקה. אבל המחקרים, הנתונים והממצאים שלו עשויים להתגלות כאוצר לא קטן גם עבור סטודנטים שרוצים לקצר תהליכים בעבודות אקדמיות. אפשר לבצע חיפוש על פי מילות מפתח או נושאים.
(knesset.gov.il/mmm/heb/MMM_Results.asp)
מדריך לכתיבת עבודה אקדמית
שליטה ברזי הכתיבה האקדמית היא עניין חיוני אבל מסובך. באתר זה מציעים הדרכה לכתיבת סמינריונים, לרבות עקרונות מנחים, הבדלים בין סוגי העבודות, כללי הציטוט וכדומה. באתר תמצאו גם מאגר מתרגמים וקלדנים, וכן מנוע חיפוש לאיתור מקורות, שעודו דליל מדי.
שירות לארגון הביבליוגרפיה
כתיבת רשימה ביבליוגרפיה היא לא עסק מהנה או מעניין במיוחד, אבל סטודנטים מבלים שעות רבות בניהול הרשימות הביבליוגרפיות שלהם. כדי לחסוך לכם קצת זמן, מאמץ ובהייה ריקנית במחברת, העבירו את הביבליוגרפיה שלכם ל־BibMe, שירות חינמי שמאפשר לארגן ציטוטים ממגוון מקורות וליצור מהם רשימות ביבליוגרפיות בפורמטים המוכרים.
ללמוד מהר ויעיל יותר
תוסף לפיירפוקס שמתייק את הרשת
ScrapBook הוא תוסף רב פעלים אך פשוט לתפעול, שמאפשר לאסוף לינקים, קטעי טקסט, תמונות ואפילו עמודי אינטרנט שלמים (או כמה לשוניות פתוחות), ולארגן אותם בתיקיות מסודרות. את הנתונים ניתן לערוך באמצעות הוספת הערות והדגשות, ולבצע חיפוש במאגר על פי קריטריונים שונים.
מילון גרפי שמציג את הקשרים בין המילים
לא מעט מהחומרים הלימודיים באוניברסיטה זמינים באנגלית בלבד. נכון שיש ברשת לא מעט מילונים, אבל אף אחד מהם אינו מציע ממשק גרפי דומה לזה של visuwords. שם תוכלו למצוא הסבר למקור המילה, באילו הקשרים ניתן לשלבה, מהן המילים הנרדפות וההפוכות לה באופן ויזואלי כל כך.
תוסף לפיירפוקס ששומר חומרים לקריאה
עושים עבודת מחקר ואין לכם זמן לקרוא את כל החומרים? הדרך הקלה ביותר לשמור את הקישור אינה ברשימת מועדפים מבולגנת, אלא באמצעות התוסף Read it Later: לחצו על סימן ה־V בשורת הכתובת וזהו. את הטקסטים אפשר לשמור לקריאה לא מקוונת, לסנכרן עם מחשבים אחרים או
לשתף עם אחרים.
(readitlaterlist.com)
תוסף לפיירפוקס שממרקר את הרשת
כשקוראים טקסטים, כלי העזר השימושי ביותר הוא חבילה גדולה של מרקרים, בכמה שיותר צבעים. Wired-Marker, תוסף פשוט לפיירפוקס, מביא חבילה אינסופית של מרקרים לדפדפן. סמנו את קטע הטקסט שאתם רוצים להדגיש ולחצו על מקש הקיצור של הצבע המתאים, והטקסט יודגש. בדיוק כמו מרקר רגיל, ההדגשה תישמר בכל פעם שתחזרו לעמוד, אבל שלא כמו מרקר רגיל, התוסף יאגד עבורכם את כל הטקסטים שהדגשתם לפי צבעים, וכך ייצור למענכם סיכומים אוטומטיים.
תוכנה ששומרת את כל המידע שהועתק
חייו האקדמיים של סטודנט ממוצע מורכבים בעיקר מהעתקות והדבקות - אז כדאי לפחות לנצל את המיטב מהפונקציה הבסיסית הזאת. Ditto, תוכנה חינמית לחלונות, שומרת כל טקסט או תמונה שתעתיקו, ומאפשרת לחזור אליהם תמיד במהירות ובקלות. בסוף התואר, כדי לחזור אחורה למה שהעתקתם לפני שלוש שנים, תוכלו להשתמש בפונקציית החיפוש המובנית.
(Ditto)
תוכנה שמארגנת את כל המאמרים
Mendeley, כך טוענים יוצריה, היא אייטונז למחקרים ומקורות מידע אקדמיים. היא מנהלת עבורכם את מאגר קובצי ה־PDF שלכם ומארגנת אותם לפי נושאים, מחברים, שנת פרסום ועוד. עם תוספת פשוטה לכל דפדפן, תוכלו לייבא לתוכה מאמרים מעשרות מאגרים מקוונים, ולאחר מכן להוסיף להם הערות והארות ולבסוף ליצור מהם רשימה ביבליוגרפית תקנית. כיאה לתוכנה מקוונת בשנות האלפיים, היא גם ממליצה לכם על מאמרים דומים ומקשרת אתכם עם חוקרים אחרים בתחומכם.
(Mendeley)
לנצל את הזמן
שירות לניהול את הקורסים ומערכת השעות
GradeMate הוא כלי העזר האולטימטיבי לסטודנטים מכל תחום. הוא מציע את כל הכלים לניהול שנת הלימודים שלכם — החל בניהול קורסים, משימות ומטלות, וכלה באחסון סיכומי שיעור ומעקב אחרי ציונים. את הכל אפשר לשתף עם סטודנטים אחרים.
(mygrademate.com)
תוסף לפיירפוקס שמחבר עמודים מהרשת
PageZipper הוא סקריפט מבית Print What You Like (המומלץ כשלעצמו), שעושה רק דבר אחד: חוסך לחיצה על כפתור Next והמתנה לטעינת העמוד הבא שעליכם לקרוא. לחצו עליו והוא יחבר את כל העמודים לכדי עמוד אחד ארוך שניתן לגלילה. זמין כתוסף לפיירפוקס או כקיצור דרך בסרגל המועדפים.
יישום שמסייע לא לשכוח כלום
Remember The Milk הוא יישום ניהול המשימות האולטימטיבי, שמאפשר לכם לנהל את חייכם ביעילות. השירות, שזמין גם ברשת וגם בסמארטפונים, מאפשר להוסיף מטלות בקלות, לשתף אותן עם אחרים, לקבל תזכורות בסלולר, בצ'ט או במייל ולבצע חיפוש ברשימות שיצרתם.
שירות שמארגן מידע מכל סוג
Evernote הוא שירות חינמי המאפשר לאסוף את כל פיסות המידע שאתם נתקלים בהן, ולארגן אותן. עם תוסף לפיירפוקס ניתן לסמן חלק מעמוד (או כולו) ולשמור אותו, ואילו מסמארטפונים כמו אייפון, בלקברי ופאלם, מהמחשב ומאתר האינטרנט של השירות ניתן להוסיף תמונות, להקליט תזכורות, לרשום פתקים ולשרבט הערות ורעיונות. הכל מסתנכרן לשרת של Evernote וזמין בכל מקום שלא תהיו.
(evernote.com)
ללמוד עם חברים
שירות אחסון עם שיתוף חברים
drop.io הוא שירותאחסון שיתופי בזמן אמיתי, שעשוי לייעל במידה ניכרת את העבודה המשותפת. העלו כל קובץ שהוא, צרו כתובת ייעודית עם אחרים והתחילו לעבוד יחד. השירות מתממשק גם לשירותי מייל ומאפשר לבצע שיחות ועידה.
(drop.io)
שירות לכתיבה ולעריכה של מסמכים במשותף
למי שכותבים עבודות משותפות או מכינים ביחד חומרים להגשה, אין כלי קל ונוח יותר לעבודה במקביל על מסמכים מאשר GoogleDocs, עם תמיכה מלאה בכתיבה בעברית. צרו מסמכי טקסט, מצגות וגיליונות נתונים שתוכלו לפתוח ולערוך מכל מחשב, והזמינו אחרים לערוך אותם ביחד איתכם בלחיצה אחת.
לסגור את החודש
אתר לחיפוש מלגות בארץ ובעולם
מלגות הוא אתר שייסע לכם למצוא מלגה בארץ ובעולם. הפיצ'ר המרכזי הוא מנוע חיפוש מלגות על פי מוסדות לימוד, קרנות, מקצוע וקריטריונים נוספים, שמאפשר למלא טופס בקשה מקוון. אבל תמצאו בו גם טיפים, מחשבונים וכתבות רלבנטיות.
(milgot.co.il)
מאגר של תוכנות ישנות וקלילות
המירוץ אחרי מחשב חדש אינו נגמר לעולם, אבל לא כל אחד רוצה ויכול להשתתף בו. אם הסתפקתם במחשב ישן והשקעתם את המשכורת בדברים אחרים, תוכלו להיעזר במאגר התוכנות שבאתר oldversions. הוא כולל אך ורק גרסאות ישנות, מהסוג שלא מכביד על המחשב וזמין להורדה חינם.
(oldversion.com)
מאגר חינמי של ספרי לימוד
ספרי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה נחשבים לטובים בתחומם, וסטודנטים רבים מוציאים עליהם סכומים ניכרים כחומר עזר לקורס שבו הם לומדים. אין צורך. האוניברסיטה הפתוחה עצמה מציעה באתרה מבחר גדול וחינמי מספרי הלימוד שלה, וההיצע מתעדכן באופן שוטף.
מילון כמו בבילון - רק חינם
בבילון היה פעם כלי רב ערך למי שכותבים אלפי מילים בשבוע. אבל מאז התרגלנו למידע זמין וחופשי ברשת, ובבילון היא תוכנה קצת יקרה מדי עבור סטודנט תפרן ממוצע. במקומה התקינו את Lingoes, תוכנה חינמית שפועלת בדיוק כמו בבילון, עם מילונים חינמיים בעברית, ואף כוללת נספחים שימושיים רבים כמו המרת מידות, מדריכי סגנון לכתיבה, ועוד.
השתתפו בהכנת הכתבה: רן יניב הרטשטיין, רוני שני, עומר כביר ושי ענבל