מי מחכה לחלונות 7?
מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט עתידה להיתקל בתחרות עזה יותר מאי פעם. השימוש במערכות המתחרות צמח במאות אחוזים, הפעילות הממוחשבת עוברת לרשת והדפדפנים עושים את רוב העבודה, ואחרי הניסיון המר של ויסטה, המשתמשים לא ממהרים לשדרג
כמעט שלוש שנים אחרי הפלופ הגדול של חלונות ויסטה ושמונה שנים אחרי ההשקה של מערכת ההפעלה הדומיננטית בשוק, חלונות XP, מיקרוסופט תשיק את מערכת ההפעלה החדשה שלה ב־22 באוקטובר. ענקית התוכנה תנסה לשכנע משתמשי מחשבים בכל העולם שחלונות 7 היא מערכת ההפעלה שהם צריכים, כדי לפעול ולתקשר בעשור השני של המאה ה־21.
מיקרוסופט מחכה ליום ההשקה בכיליון עיניים, בתקווה להשיב את הכבוד שאיבדה בעקבות ויסטה. אבל לא בטוח ששוק המחשבים מחכה לה. מערכות מתחרות, כגון אפל ולינוקס, מושכות עוד ועוד משתמשים. מאז 2003 גדל נתח השוק של לינוקס ב־100%, והמכירות של מחשבי אפל ביותר מ־200%. נוסף על כך, הצמיחה במספר הפעולות המבוצעות בדפדפן הופכת את מערכות ההפעלה, ואיתן את מיקרוסופט, לפחות ופחות רלבנטית.
בפני מיקרוסופט ניצבים כעת כמה מכשולים בדרכה להפוך את חלונות 7 לסטנדרט עולמי, שיוכיח שמערכות ההפעלה שלה עדיין רלבנטיות.
האם דפדפן טוב אחד מספיק
בשנים האחרונות נהפך הדפדפן בעצם למערכת ההפעלה של משתמשים רבים. יותר ויותר פעולות מתבצעות דרכו: גולשים משתמשים בפייסבוק, בטוויטר ובאימייל כדי לתקשר עם חברים; צופים בסרטונים קצרים ביוטיוב ובסרטים ובסדרות באתרים דוגמת הולו; ומאזינים למוזיקה באתרים כגון Spotify או פנדורה. שירותים דוגמת גוגל דוקס מייתרים בעבור רבים את הצורך להתקין אופיס, ואפילו מיקרוסופט הצטרפה לטרנד והודיעה שתשיק גרסה מקוונת של אופיס. בפועל, רוב המשתמשים מבצעים את רוב העבודה שלהם במחשב באמצעות הדפדפן, וגם פעולות שכרגע אי אפשר לבצע דרכו, למשל משחקים עתירי אנימציה, יתאפשרו בעתיד הלא רחוק.
אבל חלונות 7 היא עדיין מערכת ההפעלה שהושקה לפני חמש שנים: גדולה, יקרה, עתירת משאבים, מאפשרת להתקין הרבה תוכנות ולהריץ הרבה יישומים במקביל. השאלה היא עד כמה משתמשים באמת צריכים את כל היכולות האלה, כשכל מה שהם רוצים זה דפדפן טוב אחד. במיקרוסופט משוכנעים שדווקא יש מקום למערכת הפעלה כמו חלונות 7. "במצב הנוכחי דפדפן לא מספיק", אומר ניר חינסקי, מנהל המוצר של חלונות במיקרוסופט ישראל. "הוא יודע לתת הרבה דברים, אבל הוא לא יודע לתת הכל".
אבל האם הפתרון הוא חלונות 7? מי שאולי חוזה את העתיד טוב יותר היא גוגל, שבימים אלו מפתחת את כרום OS - מערכת הפעלה קלת משקל, שבבסיסה עומדת ההנחה שדפדפן טוב ועוד כמה תוכנות פשוטות יענו על צורכי רוב המשתמשים. המערכת תושק במחצית השנייה של 2010, וייתכן מאוד שרבים יעדיפו מערכת הפעלה קלה וזריזה על פני מערכת כבדה ואטית, בייחוד אם בשתיהן אפשר לבצע את אותן הפעולות.
אפל תוקפת מלמעלה, לינוקס מלמטה
כשמיקרוסופט השיקה את חלונות XP ב־25 באוקטובר 2001, עולם מערכות ההפעלה היה שונה לגמרי: מחשבי מקינטוש היו מוצר נישה ששימש רק יודעי דבר או מומחים בתחום הגרפיקה - ולינוקס היתה מערכת הפעלה מוזרה ולא מובנת בעיני רוב המשתמשים מהשורה, וכללה ממשק משתמש בעייתי, בלשון המעטה.
אבל מאז השתנו הרבה דברים. יומיים לפני השקת XP חשפה אפל את האייפוד, שנהפך מאז לנגן המדיה הפופולרי בעולם וסייע לאפל להיהפך לחברה אופנתית וצעירה. ביולי האחרון דיווחה החברה על מכירות של יותר מ־2.6 מיליון מחשבי מקינטוש המצוידים במערכת ההפעלה OS X ברבעון השלישי של שנת הכספים 2009. זאת לעומת 771 אלף מחשבים ברבעון המקביל ב־2003.
OS X היא אחד ממנועי הצמיחה של מכירות מחשבי אפל. מערכת הפעלה קלה ומהנה לתפעול, שעולה על חלונות ביכולותיה ובביצועיה. בעיות עבר, כגון מחסור בתוכנות מתאימות, כמעט נעלמו, ומספר הולך וגדל של משתמשים מעדיפים אותה על פני חלונות.
אם OS X מאיימת על חלונות 7 מלמעלה, הרי שלינוקס תוקפת אותה מלמטה. בעבר היו מערכות הפעלה מבוססות לינוקס מיועדות ליודעי ח"ן בלבד. אבל מערכות הפעלה מבוססות לינוקס - מערכות חינמיות שעושות את כל מה שחלונות עושה ובממשק דומה - שינו את המצב. לפי בדיקה של אתר חדשות הטכנולוגיה ZDNet, לאובונטו, מערכת הפצת הלינוקס הפופולרית ביותר שהושקה ב־2004, יש יותר מ־30 מיליון משתמשים. האתר neowin.net אף דיווח בינואר שמאז 2003 הוכפל היקף השימוש בלינוקס בכלל.
אחד מהגורמים שסייעו לפריחת לינוקס הוא הצלחת הנטבוקים בשנה וחצי האחרונות. המחשבים הקטנים בעלי המעבד החלש מתקשים לפעול עם מערכות ההפעלה הכבדות של מיקרוסופט, ויצרנים רבים מאפשרים לרכוש אותם עם לינוקס.
תחרות חזקה מצדה של XP
כל מערכת הפעלה חדשה של מיקרוסופט צריכה להתמודד עם השליטה של מערכת ההפעלה הקודמת ששיחררה החברה. אבל הפעם מדובר ביריבה קשה מתמיד.
חלונות XP כבר הביסה את אחותה המבוגרת יותר, חלונות ויסטה. XP, מערכת הפעלה בת שמונה שנים, פועלת ביותר מ־60% מהמחשבים האישיים בעולם. בוויסטה, שהושקה לפני פחות משלוש שנים, משתמשים רק כ־22% מבעלי המחשבים.
למה זה קרה? כי XP היא מערכת הפעלה טובה. אחרי שלוש חבילות שירות, מדובר במערכת יציבה, מאובטחת ויעילה, שעובדת בצורה חלקה גם במחשבים ישנים. היא עונה על הצרכים של רוב המשתמשים ועושה את כל מה שהם רוצים שהיא תעשה, בהבדל אחד בולט לעומת חלונות 7 - היא כבר רצה במחשב שלהם ועושה זאת בדרך משביעת רצון.
חלונות 7 אולי מציעה ממשק משתמש נוצץ יותר וכמה צעצועים נחמדים, אבל בכלל לא בטוח שזה ישכנע משתמשים לקחת את הסיכון ולשדרג אליה. אחרי הכל, לראות סרטים ולגלוש ברשת הם יכולים כבר עכשיו, אז למה הם צריכים להוציא כסף, זמן ועצבים בשביל לעבור למערכת הפעלה שעושה בדיוק את אותו הדבר?
מנסים לתקן את הכשלים של ויסטה
גם אם משתמשים ירצו בכל זאת לשדרג מ־XP לחלונות 7, הם עלולים להירתע בגלל הניסיון המר של ויסטה. מערכת ההפעלה שהושקה בינואר 2007 זכתה מאז לקיתונות של רותחין. המערכת זללה משאבים רבים ובאה עם דרישות חומרה גבוהות במיוחד, ואחרי השקתה סבלה מבעיות יציבות, מאי־תאימות להתקנים רבים ומאטיות.
ויסטה יצרה סביבה הרבה באז שלילי ונקטלה באתרי טכנולוגיה ובבלוגים, דבר שהרתיע משתמשים רבים מלעבור אליה. נוסף על כך, המערכת לא הריצה תוכנות רבות אשר פעלו ב־XP, דבר שהרתיע את המגזר העסקי - מנוע צמיחה גדול בתחום.
התוצאות ניכרו בפעולות שביצעה מיקרוסופט עצמה: פעם אחר פעם האריכה החברה את התמיכה שהיא מספקת לחלונות XP, ובאפריל 2008, יותר משנה לאחר שהשיקה את ויסטה, שחררה חבילת עדכון מקיפה ל־XP. כמו כן, בעקבות דרישות המשתמשים ויצרניות המחשבים, האריכה מיקרוסופט בחמישה חודשים את תקופת המכירה של XP, שהיתה אמורה להסתיים בסוף ינואר 2008.
מיקרוסופט מבטיחה שהבעיות שהיו בוויסטה לא יתעוררו מחדש בחלונות 7. מחשבים שמשתמשים בוויסטה ואפילו ב־XP ישתמשו בחלונות 7 בלי בעיה, ובמהירות משביעת רצון; רוב ההתקנים יפעלו בלי צורך להתקין דרייברים; כמעט כל התוכנות שרצות על ויסטה יפעלו גם בחלונות 7 - ויש גם פתרונות פשוטים בשביל אלו שלא.
אבל האם המשתמשים שנכוו בעבר יאמינו להבטחות החברה ויקחו את הסיכון? נטל ההוכחה מוטל כעת על מיקרוסופט. אם תצליח להוכיח שלמערכת ההפעלה שלה עדיין יש מקום וצורך בעולם המחשבים, תזכה חלונות 7 להצלחה ותכפר על הכישלון הצורב של ויסטה. אם לא, ייתכן מאוד שתהיה זו מערכת ההפעלה האחרונה מסוג זה שמיקרוסופט תוציא לשוק.