ארה"ב מרפה משליטתה בתשתיות האינטרנט
הממשל האמריקאי צפוי לאפשר ל-ICANN, הרשות הממונה על שמות מתחם (דומיינים) באינטרנט, חופש פעולה נרחב יותר ויאפשר לגופים מחוץ לארה"ב להשתתף בפיקוח השוטף עליה. נשיא ICANN: נשאף עדיין לשמור על קשר לממשלת ארה"ב
בשנת 1998 הקים ממשל ארצות הברית חברה בשם ICANN שמטרתה היתה לנהל את תשתיות שמות המתחם (דומיינים) באינטרנט. למרות שרשמית מדובר בחברה פרטית לכל דבר, הממשל השאיר בידיו סמכויות פיקוח הדוקות עליה. כעת פעילות ה-ICANN צפויה להשתחרר מסמכויות אלה, בעקבות הסכם חדש שתחתום החברה עם הממשל. כך דיווח אתמול (ב') הבי.בי.סי.
ה-ICANN היא האחראית על הקצאת כתובות מתחם גלובליות, כגון com., ומקומיות, כגון il. או uk.. ובידיה הסמכות להחליט על הוספת סיומות חדשות כגון biz. או info. בנוסף, החברה אחראית על קישור בין שמות המתחם לבין כתובות השרתים שעליהם יושבים האתרים. תשתית זו מהווה אחת מעמודי התווך של האינטרנט, וגופים מקומיים, כגון איגוד האינטרנט הישראלי, כפופים לה.
מאז הוקמה, שמרה ממשלת ארה"ב על רמת שליטה גבוהה בחברה, הכוללת נוכחות בחבר המנהלים של החברה ושליטה על מדיניותה. בעבר, נשמעה ביקורת כי השליטה הזו גרמה ל-ICANN לפעול משיקולים פוליטיים אמריקאיים במקום שיקולים ענייניים, כמו שקרה בעניין שם המתחם .xxx לאתרים פורנוגרפיים, שאושר על ידי ה-ICANN ב-2005 ואך נפסל לאחר פחות משנה.
ארה"ב עדיין תשמור על מעמד מיוחד
ביקורות על שליטת הממשל בחברה נשמעו במשך שנים גם מגופים שמחוץ, כגון האיחוד האירופי. מוקדם יותר השנה קרא האיחוד לארה"ב להרפות את שליטתו בארגון, בטענה כי "ICANN צריכה להיות מחויבת לשיקולים אוניברסליים, לא לממשלה אחת בלבד אלא לקהילת האינטרנט העולמית. לאור זאת שמיליארד משתמשי האינטרנט הבאים יגיעו ממדינות מתפתחות, הצורך נהיה רלבנטי מתמיד".
ההסכם החדש טרם פורסם באופן רשמי, אך לפי דיווחים במסגרתו יוקמו כמה ועדות פנימיות בנושאים שונים, ביניהם הקמת שמות-מתחם חדשים, ניהול רשמי-שמות מקומיים ואבטחת רשת, והוא יגדיר רשימה של גופים וממשלות מכל העולם אשר יוכלו להשתתף בפיקוח וניהול הוועדות. עם זאת, ממשלת ארה"ב עדיין תשמור על מעמד מיוחד, ותשריין נציגות קבועה בחלק מהוועדות. נשיא ה-ICANN, רוד בקסטרום, מסר במכתב לקונגרס כי הוא מעוניין לשמור על קשר פורמלי ארוך טווח בין הארגון לממשלת ארה"ב.
ICANN הינה רק אחת מהרשויות האמונות על תשתיות האינטרנט. גם אם תוותר ממשלת ארה"ב על השליטה על ICANN, היא עדיין חתומה על הסכם פיקוח וביקורת על ארגון IANA, האחראי על הקצאת כתובות מספריות לשרתים ומחשבים באינטרנט (כתובות IP), ועדיין יכולה להפעיל שליטה רבה על רשת האינטרנט העולמית.