$
בורסת ת"א

שוויו של בית ההשקעות הגדול בישראל נחשף: השווי של פסגות - 2.7 מיליארד שקל

על פי מעריך שווי ערכן של מניות מרקסטון בבית ההשקעות הגדול בישראל עומד על 645 מיליון שקל. שוויו של בית ההשקעות אקסלנס, השני בגודלו בישראל, עומד על 940 מיליון שקל

הדר רז 07:0022.09.09

שוויים של בתי השקעות פרטיים בכלל, וחברות פרטיות בפרט, לא מתפרסם בדרך כלל, אלא אם מדובר בחלק מעסקה שבוצעה. במקרה של פסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, שבבעלות קרן יורק, מספרים רבים והערכות רבות "נזרקו לאוויר" בתקופה האחרונה במסגרת עסקת רכישת קופות הגמל של פריזמה, שהיו בבעלות קרן מרקסטון.

 

המספר המדויק מתפרסם במסגרת דו"חות פסגות גמל וחושף הערכת שווי של 2.68 מיליארד שקל לבית ההשקעות שמנהל נכסים בהיקף של יותר מ־110 מיליארד שקל. לשם השוואה, שוויו בבורסה של בית ההשקעות הציבורי אקסלנס, השני בגודלו בישראל, הוא כ־940 מיליון שקל, נכון לאתמול.

 

על פי הערכת השווי שבוצעה על ידי מעריך שווי חיצוני ומתפרסמת ב"כלכליסט" לראשונה, ערכן של המניות שקיבלה קרן מרקסטון כתוצאה מהעסקה, 24% מבית ההשקעות פסגות, הוא כ־644.7 מיליון שקל. הערכת השווי בוצעה על בסיס השוואת המכירות הרבעונית אל מול המכירות השנתיות החזויות במודל ה־DFC (תזרים מזומנים עתידי) ל־2009. כמו כן, קבע המעריך כי בפעילות תעודות הסל, המטבעות והמוצרים המובנים, שווי ההון העצמי של פסגות מייצג את שוויו הכלכלי.

 

רועי ורמוס מנכ"ל פסגות רועי ורמוס מנכ"ל פסגות צילום: יובל חן

במסגרת העסקה עם פריזמה, שהושלמה באפריל השנה, למרקסטון, שבשליטת רון לובש ואמיר קס, אופציה לרכוש 6% נוספים מבית ההשקעות פסגות כפי שהיה טרם הקצאת המניות למרקסטון, כלומר 4.56% מהון המניות לאחר הקצאת המניות. האופציה תקפה לכל היותר לתקופה של ארבע שנים, ובדו"חות נחשף שווייה על פי מודל בלק אנד שולס: כ־3.8 מיליון שקל, כאשר מעריך השווי הניח סטיית תקן של 42.5% ושיעור תשואת דיבידנד של 20%.

 

במסגרת פרטי ההסכם עם מרקסטון, פסגות התחייב למדיניות חלוקת דיבידנד כך שתחת תנאים מסוימים, במהלך חמש השנים הראשונות יחלק פסגות בכל שנה 85% מהעודפים הראויים לחלוקה, ובמהלך שבע השנים שלאחר מכן יחולקו 80% מהעודפים.

 

במקרה של הנפקת מניות של בית ההשקעות לציבור, התחייב פסגות להמשיך במדיניות חלוקת הדיבידנד, זאת כל עוד לא עברו חמש שנים ממועד השלמת העסקה. נוסף על כך, הוחלט כי פריזמה יקבל מפסגות 25 מיליון שקל במזומן והלוואה של 25 מיליון שקל בריבית שנתית של 2%. כמו כן, הוקצה לפריזמה שטר חוב.

 

במחצית הראשונה של 2009 ההכנסות של פסגות גמל יותר משילשו את עצמן לעומת התקופה המקבילה - 175.9 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2009 לעומת 52 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, התקופה המקבילה לא כללה במלואה את רכישת קופת הגמל הגדולה גדיש בהיקף של 20 מיליארד שקל שהושלמה בסוף מרץ 2008.

 

במבט רבעוני, ההכנסות מדמי ניהול ברבעון השני של 2009 (שכללו את קופות פריזמה שרכישתן הושלמה באפריל השנה) הסתכמו בכ־116.7 מיליון שקל, זינוק של 159% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

על פי הדו"חות, העלאת דמי ניהול וצמיחה בהיקף הנכסים של קופת הגמל פסגות גדיש שנרכשה מבנק הפועלים הניבו במחצית הראשונה של 2009 הכנסות של כ־101.1 מיליון שקל בהשוואה ל־121.6 מיליון שקל ב־2008 כולה. בשורה התחתונה סיימה חברת הגמל של פסגות את המחצית הראשונה ברווח נקי של 9.9 מיליון שקל בהשוואה להפסד של 11.9 מיליון שקל בתקופה המקבילה. ההון העצמי של פסגות גמל הסתכם נכון לסוף יוני 2009 בכ־308.1 מיליון שקל.

 

אריק שטיינברג, יו"ר פסגות אריק שטיינברג, יו"ר פסגות צילום: אוראל כהן

חברת הגמל מציינת כי על פי דרישות האוצר החדשות היא תידרש להעמיד במרץ 2010 הון עצמי של 70 מיליון שקל, שיוחזקו בחשבון נאמנות במגבלות מסוימות או יוחזקו במסגרת חשבונות החברה, אך בנוסף יועמד הון המורכב בין היתר מגובה הנכסים הבלתי מוכרים.

 

דו"חות חברת הגמל של פסגות למחצית הראשונה של 2009 מספקים הצצה לתחזיות של החברה. "התקופה הנסקרת מתאפיינת בהמשך שינויים החלים בתחום פעילות קופות הגמל", נכתב בדו"חות. "להערכת החברה, עשויים השינויים האמורים, ובמקרים רבים כבר קרה הדבר בפועל, להביא לתוצאות, בהיבט של העברת כספים מנוהלים מקופה לקופה, בשל שינוי בזהות החברה המנהלת ותשואות".

 

באשר לקופות פיצויים מרכזיות, החברה מציינת כי מוצר זה סובל מירידה חזקה באטרקטיביות בעיני המעסיקים, מגמה שצפויה להערכת פסגות להמשיך ולהחריף עם הגידול בחדירת פתרון ביטוחי המנהלים לשוק העבודה וביטול מעמד הקופות המרכזיות לפיצויים. באשר לקרנות ההשתלמות כותבת פסגות גמל כי כל עוד המוצר יעניק לחוסכים הטבות מס, ימשיכו לראות בו צמיחה.

 

על פי דו"חות בית ההשקעות פסגות שנחשפו לאחרונה, הרווח הנקי של בית ההשקעות הסתכם ב־2008 בכ־20 מיליון שקל. על פי הערכות פנימיות של בית ההשקעות, בשנת 2009 הרווח הנקי יעמוד על כ־120 מיליון שקל ואילו ההכנסות יסתכמו ב־760 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x