$
אינטרנט

בבריטניה חוסמים, אצלנו מדברים: אקו"ם מנהלת משא ומתן עם יוטיוב

גוגל וארגון זכויות היוצרים מנסים לגבש יחד מודל תמלוגים לאמנים ישראלים שקליפים שלהם מופיעים באתר. מנהלת המדיה החדשה באקו"ם, חני משה: "החוק לצדנו. זו היתה יוזמה של יוטיוב לפנות אלינו"

דורה קישינבסקי 17:3915.03.09
ארגון אקו"ם, האחראי על ניהול זכויות היוצרים במוזיקה הישראלית, מנהל בתשעת החודשים האחרונים משא ומתן עם יוטיוב לגבי תשלום תמלוגים לאמנים ישראלים. באתר הסרטונים שבבעלות גוגל אפשר למצוא מאות אלפי וידאו-קליפים של אמנים ישראלים וסרטונים אחרים המכילים קטעי מוזיקה ישראלית. סרטונים אלה הועלו לשם על ידי גולשים, ובינתיים האמנים אינם מקבלים עליהם פיצוי.

 

בעבר טענה הנהלת יוטיוב כי היא ממלאת את חובתה כלפי חוקי זכויות היוצרים העולמיים כאשר היא מסירה מהאתר קליפים על פי בקשת בעלי זכויות היוצרים. בעקבות מאבקים משפטיים עם ארגוני זכויות יוצרים בארצות הברית ובאירופה, החל האתר לנהל משא ומתן על מתן תגמול לבעלי זכויות היוצרים, כפי שנעשה בטלוויזיה ובאמצעי שידור אחרים.

 

בבריטניה, למשל, נחתם הסכם ב-2007 בין יוטיוב לבין PRS For Music, המקביל הבריטי לאקו"ם. לאחרונה, בדיונים על חידוש ההסכם, התגלעה אי הסכמה קשה בין האתר לארגון האמנים על גובה התמלוגים. כתוצאה מכך, בשבוע שעבר החל יוטיוב לחסום משתמשים בריטים שביקשו לראות בו קליפים. נראה כי ביוטיוב מנסים ללחוץ על PRS להנמיך את הדרישות הכספיות באמצעות הדגמה של עוגמת הנפש שעלולה להיגרם לגולשים.

 

 

באירופה ובארצות הברית המאבק לזכויות היוצרים ולקבלת תמלוגים מאתרי האינטרנט כבר אינו מתנהל רק בין ארגוני זכויות היוצרים ובין בעלי האתרים. לאחרונה הצטרפו למאבק גם המוזיקאים והיוצרים עצמם, מתוך דרישה לקבל את התמלוגים, שלטענתם, הם זכאים להם.

 

השיחות בין יוטיוב לאקו"ם נפתחו לפני תשעה חודשים כחלק מההכנה של יוטיוב להשקת דף-בית ישראלי. באקו"ם לא חושפים פרטים מדויקים על התקדמות השיחות, בגלל הסכם סודיות שנחתם עם גוגל. מנהלת המדיה החדשה באקו"ם, חני משה, אמרה ל"כלכליסט" כי "המודל שהיינו רוצים הוא להביא תמלוגים ראויים ליוצרים על כל סרטון שיש בו מוזיקה -- בין אם זה שיר, צילום וידיאו פרטי של גולשים שמשולב בו שיר, קטע מתוכנית טלוויזיה וכדומה".

 

משה הסבירה כי "באתרים רגילים כמו קשת או ynet, שבהם התוכן מועלה על ידי מפעיל האתר, אין בעיה להסדיר את התמלוגים. באתרי תוכן גולשים, בין אם הם מחו"ל או ישראליים, אין להנהלת האתר מספיק מידע על מה שעולה - איזה שיר מושמע ברקע של תוכנית הטלוויזיה, מה הגולשת שרה בקטע הווידאו מהמסיבה של הילד שלה, וכדומה. כשעולים וידיאו-קליפים של אמנים זה החלק הקל".

 

השיחות מתנהלות כבר זמן רב, אין הסכמה בין הצדדים?

"הנושא לא פשוט, ולוקח זמן להגיע למודל תמלוגים. עם זאת, אין שאלה על כך שהחוק לצדנו, וזו אפילו היתה יוזמה של יוטיוב לפנות לאקו"ם".

 

יש סיכוי שגם בישראל תיחסם הגישה לסרטונים ביוטיוב?

"אני מאוד מקווה שלא. מכיוון שגוגל מחתימה את האגודות על הסכמי סודיות, אין לנו מידע על מה שקורה באגודה האנגלית, אז אנחנו יכולים רק לנחש מה קרה בינם לבין יוטיוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x