CES: פאלם שבה מן המתים
כנס CES השנתי עומד בצל המשבר הכלכלי, ומספר המשתתפים בו נחשב לנמוך – אבל זה לא הפריע לחברות הטכנולוגיה לתת הצגה נאה, כשהמובילות הן מיקרוסופט עם בטא לחלונות 7 ופאלם, עם סלולרי חדש
כנס Consumer Eletronics Show - או CES - נערך מדי ינואר בלאס ווגאס, והוא מציג את מוצרי הדגל של חברות הטכנולוגיה והגאדג'טים. בדרך כלל, הוא מלווה בחגיגות גדולות, הופעות ובזבזנות בוטה. 2009 היא לא השנה המתאימה לבזבוז, ו-CES היה השנה צנוע מבעבר. חברות צמצמו את נוכחותן ואת הוצאותיהן,
אבל הוא נשאר הכנס המרכזי של התעשיה.
חזונו של באלמר לעידן החדש
מיקרוסופט עמדה במרכז היום הראשון של הכנס, כשנאומו של מנכ"ל החברה, סטיב באלמר, מושך תשומת לב ניכרת. זו הפעם הראשונה שבאלמר נואם ב-CES, והוא בחר – מעבר להודעה על שחרור לציבור של גרסת בטא לחלונות 7 – להפוך את נאומו להתוויית חזון.
נאומו הראשון ב-CES היה נאום פרוגרמטי. מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר צילום: איי פי
לדבריו של באלמר, ה-PC כבר איננו מרכז העולם הממוחשב ובכוונתו לוודא שמיקרוסופט איננה מתמקדת רק בו. הוא ציין שהמחשב האישי הראשון שרוב תושבי העולם מקבלים הוא הטלפון הסלולרי שלהם, והדגיש את חשיבותו של שוק הסמארטפונים. הוא אמר שהמשתמשים משתמשים ב"שלושה מסכים" – מסך המחשב, מסך הסלולר ומסך הטלוויזיה – ושמיקרוסופט מתכוונת להפוך את חלונות למערכת ההפעלה הרלוונטית לכל השלושה. חלונות 7 אמור לעבוד היטב על נטבוקים, והוא מכיל אפשרויות צג מגע, הטרנד החם כרגע בתעשיה. פחות או יותר באותו הזמן, נודע שמיקרוסופט הצליחה להגיע להסכמה עם ספקית הסלולר הגדולה ביותר בארה"ב, ורייזון, להכנסת מנוע החיפוש שלה כברירת המחדל של כל דפדפני הסלולריים של ורייזון.
פאלם חיה ובועטת
לאורך 2008, פרשני טכנולוגיה נהגו לדבר על פאלם בתערובת של לגלוג והספד: עברה עליה שנה רעה, היא איבדה נתח שוק ניכר, וברבעון השני היא דיווחה על הפסד של 506 מיליונים. אבל אם נאומו של באלמר הכיל מעט מאד הפתעות, מנכ"ל פאלם, ג'ונתן רובינשטיין, הטיל בנאומו פצצה.
רובינשטיין הודיע על השקתה של מערכת הפעלה סלולרית חדשה, WebOS, ועל כך שמכשיר סלולר המופעל על ידה – שם זמני: Pre – צפוי לצאת עד תום המחצית הראשונה של 2009. פרה אמור להיות סלולרי עם צג מגע, שיאפשר גלישה מהירה ושיכיל אפשרויות מולטיטסקינג מתקדמות. רובינשטיין הודיע גם שכבר נחתם הסכם עם ספקית הסלולר הגדולה Sprint לשיווקו של פרה. הוא נמנע מלהתייחס לפרה כאל "אייפון קילר", אבל המגיבים בכנס כבר עשו זאת בשבילו: הם דיברו בהתלהבות אפילו על הסוללה של הפרה, שתטען באמצעות מטען מגנטי ותקרא TouchStone. מניית פאלם זינקה ב-35% לאחר הנאום.
סוני מתחייבת להתחברות
בנאומו של מנכ"ל סוני, סר הווארד סטרינגר, היו מעט הפתעות ביחס. סוני הציגה לאפטופ דקיק במיוחד – Vaio P – שזכה לשבחים, וכן נגן בלו-ריי דקיק. כמו כן הציגה מצלמה חדשנית: ה-CyberShot G3, שייחודה הוא שהיא המצלמה הראשונה המכילה דפדפן והמסוגלת להתחבר לרשת ולהעלות מיד את התמונות שצילמה.
דקיק במיוחד. ה-Vaio P צילום: איי פי
אבל מה שמשך באמת את תשומת הלב אל נאומו של סר הווארד היתה הבטחתו להפוך 90% ממוצרי סוני למחוברים לרשת עד שנת 2011 – וזה, כזכור, רק עוד שנתיים.
פולארויד עוברת לדיגיטל
ה-CyberShot G3, עם כל חדשנותה, לא עמדה במוקד ההתעניינות בתחום הצילום: את מרכז הבמה תפסה, ללא עוררין, המצלמה החדשה של פולארויד. חברת הפילם הוותיקה, שסגרה את מחלקת הצילום שלה לפני כשנה, עושה קאמבק מעניין: המצלמה החדשה שלה – PoGo - היא דיגיטלית לחלוטין, אבל שומרת על המסורת. היא תצלם – ומיד תדפיס את התמונה, בגודל 2 על 3 אינצ'ים. הפוגו צפויה לצאת לשוק במארס.
תחום נוסף של מצלמות שהפגינו נוכחות ב-CES הן מצלמות הטלזום – מצלמות עם עדשות לטווח רחוק. אולימפוס הציגה מצלמה עם זום של פי 26, וקודאק – מצלמה עם זום של פי 24. עד כה, לא הוצגו מצלמות שהזום שלהן עבר את תחום הפי-20. שתי המצלמות צפויות לצאת באביב.
הסורק מספק גם קבצי שמע
גם תחום הגאדג'טים לא אכזב. אסוס, שיומיים קודם ל-CES חשפה את מחשב צג-המגע שלה, T91, הציגה בכנס מקלדת שמטרתה לשמש כמרכז ההפעלה של מערכת המולטימדיה הביתית. חברת ויקטרוניקס, שבמאה האחרונה שיפצרה שוב ושוב את אולר הצבא השווייצרי, הציגה גרסה חדשה של האולר, המכילה דיסק און קי שהמידע שבו מוצפן באמצעות טביעת האצבע של הבעלים. הוא מיועד לאפשר לבעליו לעבור בנמל התעופה ללא קושי – ולכן איננו כולל להב.
חברת פלוסטק הציגה את ה-Book Reader V100, שמסוגל לסרוק ספר שלם, להפעיל תוכנת OCR ולפענח גם מילים מטושטשות, ובזמן שהוא עושה את כל זה, גם להכין קובץ MP3 שמכיל את כל תוכן הספר – ויתכן שהוא יהיה המוצר המהפכני באמת של CES 2009.