טכנולוגי על הבוקר: באלמר סוגר את הדלת בפני יאהו
גוגל מוצאת עצמה בצרות משפטיות, פקיסטן מעבירה חוק המאפשר הוצאתם להורג של האקרים, מערכות המייל של הבית הלבן הותקפו, ו"רובע החלונות האדומים" של קרייגליסט מעמעם אורות
מביט לאחור ללא חרטות
מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, סתם שלשום את הגולל על הסיכויים האחרונים לעסקת מיקרוסופט-יאהו: "איננו מעוניינים לשוב לאחור ולבחון מחדש את הרכישה", אמר באלמר בסידני, "ולמען האמת, אינני מבין מדוע הם רוצים בכך".
באלמר אמר את הדברים יומיים לאחר הפנייה הנואשת של ג'רי יאנג לפתיחה מחדש של המו"מ, פנייה שבאה לאחר שגוגל נסוגה מעסקת הפרסום עם יאהו. מניית יאהו התאוששה קלות לאחר דבריו של יאנג – והתרסקה בלהבות לאחר תגובתו של באלמר: ביום שישי איבדה המניה 16.5% מערכה, ונסחרה בשווי של 11.65 דולרים.
אולי הדברים הברורים למדי של באלמר יהיו מה שיתקע יתד בלב הערפד המסרב למות המכונה "מיקרו-יאהו"; הניחוש שלי הוא שאופרת הסבון הגרועה הזו טרם הסתיימה. אגב באלמר – הוא אמר גם שמיקרוסופט תעבוד על אפסטור משלה, חנות מקוונת למכירת אפליקציות.
ידיהם של עורכי הדין של גוגל מלאות
גוגל מוצאת את עצמה מסובכת בשתי תביעות משפטיות חריגות. נתחיל מהמוזרה: חברה רוסית אלמונית למדי, "ארה וודוליה" ("עידן הדלי", ברוסית) טוענת שהיא המציאה את האלגוריתם שמאפשר התאמת מודעות למילות חיפוש ב-1998, ואף רשמה פטנט בנושא. אז? אז היא מאשימה את גוגל בגניבת הפטנט החל משנת 1999, ועכשיו היא דורשת שלושה מיליארדים כפיצוי.
1999 היתה די מזמן, מה שמעלה את השאלה איפה רבצו החברים מוודוליה כל השנים האלה, כמו גם את השאלה מדוע הם לא מתחילים את העבודה קרוב לבית – על ידי תביעת חברות רוסיות שמשתמשות בדיוק באותה שיטה. זה מריח כמו נסיון סחיטה באמצעות תביעה משפטית – והקונספירטיבים שבחבורה, שנזכרים שרוסיה סירבה אך לאחרונה להעניק לגוגל רשות לרכוש חברה רוסית (בטענה משונה ש"לא ברור מי משפיע על גוגל" – יכול להיות שהביקורת הבוטה והפומבית מאוד של סרגיי ברין על האנטישמיות הרוסית, מביאה לפוטין את הסעיף), כבר מתחילים לטעון שזה לא מקרה.
המקרה השני שפוי יותר. שורה של בכירים בגוגל, ביניהם היועץ המשפטי, נדרשים להופיע בפני בית משפט במילאנו; הם חשודים בהוצאת שם רע וברשלנות בפיקוח על מידע אישי. מה? ובכן, לפני שנתיים וחצי, קבוצה של חוליגנים איטלקים צעירים החליטה להתעלל בצעיר הסובל מתסמונת דאון. הם צילמו את כל העסק והעלו אותו לשירות גוגל וידאו. גוגל פעלה במהירות: הסרטון לא החזיק יותר מכמה שעות באתר, והוסר לאחר שהתקבלו תלונות. לקבוצה מקומית הפועלת למען זכויותיהם של הסובלים מתסמונת דאון זה לא הספיק, הם התלוננו, ועכשיו יש חקירה רשמית – שהתוצאות שלה על עתיד הרשת עשויות להיות הרסניות. אחרי הכל, אם חברה שמסירה תוכן פוגעני במהירות מהאתר שלה, עם קבלת התלונות, בכל זאת צפויה לנזק – מי ירשה להעלות תוכן בלתי מסונן? ולמי יש כוח לסנן את כל התוכן הזה?
לא נסחפנו?
ראתה פקיסטן – מדינה שמתמודדת בכבוד על תואר "הפסיכית של העולם" – את החוק שהעבירה מתמודדת כבדה אחרת, איראן, שעשוי להביא להוצאתם להורג של בלוגרים, וקינאה. ומשום שלא יעלה על הדעת שהיא תניח לשכנתה לפתוח עליה פער במירוץ הפסיכוזה, היא שלפה הצעת חוק הזויה משלה.
בסוף השבוע אישר נשיא פקיסטן, אסיף עלי זרדאווי, הצעת חוק נגד "טרור קיברנטי", שעל פיה אפשר יהיה להוציא להורג האקרים. אמנם, רק כאלה שבמעשיהם הביאו למותו של אדם, אבל בכל זאת. הצעת החוק מגדירה טרור קיברנטי כחדירה למחשב מתוך כוונה טרוריסטית. הממ. קצת מעורפל. החוק גם מגדיר כטרור "שיבוש של רשת מחשבים המופעלת על ידי הממשלה או גוף ציבורי אחר".
פקיסטן, נזכיר, מנהלת מאבק יפה מאד על תואר "המדינה המפוגעת ביותר", כשכמעט כל יום יש בה איזה פיגוע תופת, או שישים, והחוקים שלה עדיין מכירים באונס קבוצתי כעונש מקובל בחלקים מסוימים של המדינה. טוב שבאיסלמבאד שומרים על פרופורציות.
בית לבן במצור
לאחר שביום רביעי הודיע הבית הלבן כי הקמפיינים של אובמה ומקיין היו חשופים להתקפות של האקרים שגנבו מהם מידע "על ידי גוף זר", הודיע הבית הלבן כי גם הוא-עצמו היה חשוף להתקפות האקרים זרים.
על פי דיווחים, מערכות המייל של הבית הלבן נפרצו מספר פעמים על ידי האקרים לא ידועים, ומומחי האבטחה של ארה"ב מנהלים מולם קרב עיקש, שעד כה נוטה בעיקר לצד ההאקרים – אם כי בבית הלבן מתעקשים שמערכות המייל המסווגות לא נפרצו.
מי האחראי? בבית הלבן מטילים את האשמה, שלא לייחוס, על האקרים של ממשלת סין. על פניו, זה נסיון ריגול שמהווה עילה יפה מאד למלחמה. רק שממשל בוש כבר סיבך את ארה"ב בשתי מלחמות כושלות – ואתה לא יוצא למלחמה עם בעל החוב העיקרי שלך. מצד שני, זה ממשל בוש – יכול להיות שכל הסיפור מיועד לטשטש את העובדה שהממשל מעלים מיילים קריטיים, ומרשיעים, לפני חילופי השלטון בינואר.
הסוף לשירותי מין בקרייגליסט?
במשך זמן רב, שימש אתר המכירות המקוון הפופולרי קרייגליסט כגן עדן לזונות ולסרסורים, שפשוט פרסמו בו את שירותיהם ללא הפרעה. לא עוד: בסוף השבוע הודיעה קרייגליסט שהיא הגיעה להסכם עם (קרי: נכנעה ללחץ של)תובעים כלליים מ-40 מדינות, על פיו השירות "ישונה".
איך הוא ישונה? רק שולית, אומרים בקרייגליסט: כל מי שירצה לפרסם מודעה בשירותים האירוטיים של קרייגליסט, יתבקש בסך הכל לציין את שמו המלא, את מספר הטלפון שלו, וכרטיס האשראי שלו. כמו כן, הוא יתבקש בנימוס להעלות לקרייגליסט תרומה קטנה, בסך חמישה עד עשרה דולרים, שבקרייגליסט הבטיחו ביראת שמיים לתרום לעמותות הנלחמות בסחר בבני אדם ובניצול ילדים. קרייגליסט גם הגישה תביעות כנגד מספר חברות העוקפות את ההגנות שלה. לא היה עדיף, במקום כל הבלגאן הזה, פשוט לסגור את השירות? כנראה שלא, כי סגירה היתה מהווה הודאה בכך שהשירותים האירוטיים סיפקו מוצרים בלתי חוקיים – ואז היו מגיעות תביעות הפיצויים.
קצרצרים
ועוד בחדשות קרייגליסט: "שודד הקרייגליסט" - הברנש שפרסם מודעה שבה התבקשו כמה אנשים, לבושים בחליפות זוהרות וקסדות, להגיע לאזור מסוים כדי לבצע עבודה, ואז ביצע שוד של רכב עמוס הון כשהוא לבוש כמוהם, כשהם מבלבלים את העדים – היה פחות מקצועי משחשבו, והוא כעת במעצר. הוא זוהה על סמך DNA – ומשום שמישהו הבחין בו מתנהג באופן חשוד, שלושה שבועות קודם לשוד.
הבאג האומלל של השנה שייך כנראה למערכת האנדרואיד. בגרסה המקורית שלה, המקלדת של הג'יפון מחוברת ישירות לממשק הפקודות של המכשיר – וכשמישהו כתב לידידה שלו שהוא מתעכב בגלל אתחול (reboot), הממשק זיהה את הודעת הטקסט כפקודה, ואיתחל את המכשיר. הבעיה תוקנה בגרסאות מאוחרות יותר.
צרות משפטיות הן לא רק נושא של גוגל: אפל שכרה לאחרונה את שירותיו של מארק פייפרמאסטר, בכיר ב-IBM, שאמור להיות ראש חטיבת האייפוד. במהלך חריג, IBM הגישה תביעה כנגד העסקתו של פייפרמאסטר, בטענה שהוא מסוגל להעביר מידע חשוב שלמד אצלה לאפל. למרבה ההפתעה, בית משפט פדרלי מצא שיש משהו בטענה הזו, והורה לפייפרמאסטר להפסיק לעבוד באפל עד להודעה חדשה. אפל הודיעה בתגובה כי היא סמוכה ובטוחה שפייפרמאסטר יתחיל לעבוד אצלה כשהאבק ישקע.
מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, הודיע כי בניגוד לשמועות, הוא איננו מעוניין לשמש כ"קצין הטכנולוגיה הראשי" של ממשל אובמה, וכי טוב לו איפה שהוא. עם זאת, שמידט ישתתף עם בכירים אחרים בתעשייה בוועד שייעץ לנשיא הנבחר בתחומי טכנולוגיה, קודם כניסתו לתפקידו.
אחרי איראן והטילים העודפים שלה, מגיע תורה של צפון קוריאה: זו ניסתה להעמיד פנים שהמנהיג שלה, קים יונג איל, חי ובועט, לאחר שלפי שורה של דיווחים אמינים, הוא עבר שבץ ומצבו לא ידוע. לצורך העניין, פורסמה תמונה של המנהיג היקר כשהוא שורץ בקרבתם של חיילים. דא עקא, התמונה היתה זיוף פוטושופ גרוע למדי, שנחשף תוך זמן קצר. לסטאלין זה לא היה קורה.