הפעולות שהממשלה חייבת ליישם והצעדים שבעלי הדירות צריכים לנקוט בשוק לא יציב
הפעולות שהממשלה חייבת ליישם והצעדים שבעלי הדירות צריכים לנקוט בשוק לא יציב
עמית גוטליב, סמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי, קרינסקי גוטליב, ויו"ר הועדה להתחדשות העירונית בהתאחדות הקבלנים, מספר על הסיבות המרכזיות לקריסת קבלנים במהלך ביצוע פרויקט בתקופה האחרונה, על הצעדים הנדרשים מצד הממשלה לטיפול בתופעה ולמה היום יותר מתמיד כדאי לבחור ביזם שהוא גם קבלן
על פי ההערכות בענף, כ-700 קבלנים יקרסו בשנה הקרובה. עמית גוטליב, סמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי - קרינסקי גוטליב ויו"ר הועדה להתחדשות העירונית בהתאחדות הקבלנים, אומר כי המצב מאוד מצער וכי כל קבלן שמפסיק לעבוד משפיע על הענף. בין הסיבות הרבות למצב, גוטליב מציין שתי סיבות מרכזיות: הראשונה היא רגולציה, והשניה היא הקושי של ניהול ואחריות על אתר בנייה, בו יש לקבלן אחריות פלילית במקרים בהם פועל נפגע, על אף שלפעמים הקבלן עושה את כל הצעדים בצורה הטובה ביותר. לדבריו של גוטליב, יש קבלנים שלא עומדים בכך נפשית וסוגרים את העסק.
על מנת להפחית את הסיכונים מול המצב, גוטליב אומר כי חשוב לבחור ביזם שהוא גם קבלן, וכך לקבל שירות אחיד ולהתנהל מול גורם אחראי אחד לאורך כל הדרך. בנוסף, כאשר בוחרים חברה יזמית על החברה לספק לבנק המלווה את הפרויקט ערבויות המבטחות את הדירות של בעלי הדירות בפרויקט במידה ואותו היזם פושט רגל במהלך הפרויקט.
בכל הנוגע לצעדים שממשלת ישראל הנכנסת חייבת לקדם כדי למנוע את המצב, גוטליב אומר כי בדומה לחוק המכר אשר מחייב יזמים בליווי בנקאי ומתן ערבויות בנקאיות, כך שהכסף מגיע ליזם מהבנק בהתאם להשלמת יעדי ביניים בבנייה, כך צריך להיות בהתנהלות של הקבלנים, שהחוק לא חל עליהם.
גוטליב אומר כי לא רואים יזמים רבים שפושטים את הרגל, וגם כשזה קורה, הכסף מובטח בעקבות הערבויות, כאשר הבנק יכול לבחור האם לממש את הערבויות או להחליף יזם. לדבריו, פתרון דומה בעולם הקבלנות יהווה גורם לשמירה על בטחון ויציבות.
כיצד בוחרים את הקבלן במקרים בהם לדיירים יש אפשרות לבחור אותו? ומהן ההשפעות של המצב על ענף הנדל"ן? הצטרפו אלינו לדיון המלא