מכון היצוא סולל ליצואנים הישראלים דרך להצלחה
מכון היצוא סולל ליצואנים הישראלים דרך להצלחה
על רקע התפתחות הדיגיטליזציה והסכמי הנורמליזציה עם האמירויות ובחריין, שפותחת בפנינו גבולות חדשים לסחר חוץ, עולה כוחו של היצוא כאחד ממנועי הצמיחה החשובים של המשק הישראלי. לאור זאת, גדל הביקוש בקרב ישראלים רבים להפוך ליצואנים מובילים בשוק הבין לאומי, מתוך הבנה שיצוא הוא הדרך להצלחה עסקית-כלכלית. מכון היצוא מלווה את היצואנים בדרך למימוש הפוטנציאל באמצעות הדרכות, יעוץ מקצועי, ויצירת הזדמנויות עסקיות בחו"ל.
היצוא הוא מנוע קריטי לצמיחת הכלכלה הישראלית ולהזנקת העסק שלכם
ידוע כי מדינת ישראל מונעת קדימה על ידי שני מנועי צמיחה, כשאחד הוא המנוע הטכנולוגי השזור בכל ענפי המשק, והשני הוא מנוע היצוא, כשאת החלק הדומיננטי תופסים ההיי-טק (כ-54% מסך היצוא), שירותי תוכנה ומו"פ. כהוכחה לחוזקו ויציבותו של היצוא די לראות כיצד שרד בהצלחה את תקופת הקורונה. התחזיות הקודרות בתחילת המשבר ניבאו על ירידה בהיקף היצוא של כ-15%, אולם למרות ועל אף זאת היצוא שמר על כוחו. לפי נתוני מכון היצוא, סך היצוא הגיע במחצית הראשונה של 2021 להיקף כולל של כ-59 מיליארד דולר, ובסוף שנת 2021 עתיד לעבור את ה-122 מיליארד דולר וייחשב לשיא של כל הזמנים.
אדיב ברוך, יו"ר מכון היצוא, מספר "מחקר מקיף שערכנו מצא שכל מיליארד דולר ביצוא, מוסיף כ-7000 מקומות תעסוקה למשק הישראלי ומשפר את משקי הבית בכך שהוא מגדיל את רמת ההכנסה לעובד.
לכן ברור כי מחובתנו להמשיך ולחזק את כלכלת ישראל ולהגדיל את המודעות הפרטית והציבורית לחשיבות היצוא."
מכון היצוא, הפועל כמלכ"ר משנת 58', מהווה בית עבור אלפי יצואנים בין אם ותיקים ומוכרים או כאלו בתחילת דרכם, ומספק מנעד רחב של שירותים וכלים מקצועיים המסייעים בכניסה לשווקים גלובליים.
המכון מחולק ל-16 ענפי יצוא הכוללים בין היתר בריאות דיגיטלית, תקשורת, סייבר, בטחון מולדת, אגרוטכנולוגיה, פודטק, פינטק, טכנולוגיות מים, מוצרי צריכה ועוד. כל ענף הנו בעל הנהלה מקצועית והנהלה ציבורית, המורכבת ממנכ"לים ויו"רים של חברות מובילות התורמים מניסיונם והבנתם. בפן הציבורי המכון פועל בשיתוף פעולה הדוק עם מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, משרד האוצר, לשכות המסחר ומשרד החוץ. בסקטור הפרטי מעורבים במכון אנשי עסקים מובילים מעולם התעשייה ויצואנים מוכרים המביאים את האקוסיסטם שלהם לפעילות בזירה הגלובלית. במכון פועלת גם יחידת מידע ומודיעין עסקי שתפקידה לספק הבנה עמוקה אודות התחרות הגלובלית ולתכנן דרכי פעולה אפקטיביות בכל אחד מענפי היצוא השונים.
בין השירותים המגוונים שמספק המכון ניתן למצוא יצירת חיבורים עסקיים עם נציגי חברות, קניינים ומפיצים, אספקת שירותי מידע וייעוץ, תוכניות מנטורינג וניהול תערוכות וכנסים מקצועיים כולל הביתן הלאומי של ישראל. "בכל תחום שמדינת ישראל מחליטה להקים ביתן לאומי, מכון היצוא מלווה ומוביל את הפעילות מאלף עד תו." מספר ברוך, "מתכנון ועיצוב, דרך הקמה, הצבה ועד ארגוני מפגשים B2B לחברות ישראליות עוד לפני שיוצאים לתערוכה, המותאמים לאוף ליין וגם לאון-ליין."
מערך מנטורינג משוכלל המסייע ליצואנים לפרוץ דרך לחו"ל
יותר ויותר ישראלים וישראליות בוחרים לעסוק היום ביצוא, אולם על מנת להצליח הם נדרשים להבין את כללי המשחק, וטוב מוקדם מאשר מאוחר. צריך להכיר את הטריטוריה אליה מעוניינים להיכנס עם מוצר חדש, לאתר שווקים מתאימים, לנתח קהלי יעד, להבין את רזי הרגולציה, לעבור דרך בירוקרטיות שונות ועוד. באמצעות הקשרים של מכון היצוא הוא מסוגל לפתוח ליצואנים דלתות בחו"ל, ולייצר עבורם חיבורים עסקיים משמעותיים. "מנהלי הענפים שלנו מעורים בכל הטרנדים העכשוויים ומקושרים לאנשים הנכונים, אם זה לקוחות פוטנציאליים, ספקים, סוכנים ונציגים דיפלומטיים בחו"ל, והם מלוואים את היצואנים הישראלים לאורך כל הדרך." מוסיף ברוך.
את סל הכלים המקצועי מקבלים היצואנים במכללה ליצוא ולשיווק בינ"ל של מכון היצוא. המכללה מפעילה מערך הדרכות הכולל קורסים מרוכזים ומורחבים, סדנאות, סמינרים, פורומים עסקיים ומבחר השתלמויות. במכללה מלמדים כלים פרקטיים ומלווים את היצואנים כיצד לפעול בזירות הבינלאומיות תוך שימוש בנתיבי פעולה אפקטיביים והגדרת יעדים ומדדי הצלחה. בנוסף מפעיל המכון מערך ייעוץ וליווי אישי כולל מנטורינג וליווי ליצואנים מתחילים.
כלכלת השלום ותכנון אסטרטגי יהפכו את ישראל למעצמת יצוא עולמית
צמיחת המשק הישראלי נשענת לאורך שנים במידה רבה על פעילות היצוא, ולאור התאוששותו המהירה של היצוא ממשבר הקורונה נמצאת הכלכלה הישראלית בעמדת פתיחה טובה מרוב המדינות בעולם המערבי.
לכן היום יותר מתמיד חשוב שמדינת ישראל תספק מענה לצרכים של חברות יצוא ישראליות ותתמקד בעידוד, קידום ושיווק היצוא.
לדברי ברוך זו העת לשמר את הרצף ההכשרתי של יצואני דור העתיד. "מדינת ישראל נדרשת לתכנון אסטרטגי ארוך טווח הנוגע במערכות חינוך, הכשרת הון אנושי, קידום אנשים בתעשיות מתקדמות, שיפור וייעול התעשיות ומעבר ל INDUSTRY 4.0. מכון היצוא המעודכן בכל המגמות והתמורות הגלובליות הוא הגוף שמסוגל לתת זריקת חדשנות לענף היצוא שתהפוך את ישראל למעצמת יצוא עולמית."
נדבך נוסף וחשוב שעל הפרק הוא כלכלת השלום, המעניקה רוח גבית לדור חדש של מנהיגים תעשייתיים. בתכנון הסכמי הנורמליזציה עם איחוד האמירויות ובחריין ובהסכמים עתידיים שיהיו בשנים הבאות, מעורב מכון היצוא ביחד עם משרד החוץ ומשרד הכלכלה. חשיבותם של הסכמים אלו בקידום סחר חופשי במדינות המפרץ, דרום אסיה ומזרח אפריקה, דרך אזורי הסחר הייחודים של איחוד האמירויות – אזור שעד כה כמעט ולא היה נגיש לנו. על כך מוסיף ברוך "לכולם מובן שהדיפלומטיה הכלכלית משמעותית יותר מכל דיפלומטיה מקומיות. כהוכחה מקים מכון היצוא תשתיות גם עם מדינות שאין לישראל קשרים דיפלומטיים איתן, למשל טורקיה, שעל אף הניתוק הפוליטי המסחר והיצוא של ישראל עם מדינה זו ממשיך לצמוח. מכון היצוא הציב למטרה לקדם את אפשרויות הייצור והייצוא עם כל מדינות העולם לטובת שיפור התחרות בזירה הגלובלית, ואנו מזמינים ומברכים כל יצואן המעוניין לממש את האתגר להצטרף למסע חובק עולם זה".
יו"ר מכון היצוא אדיב ברוך עוסק כל שנותיו בענפי הטכנולוגיה והחדשנות בזירה הבין לאומית והישראלית, הוא ממייסדי "נס-טכנולוגיות" וממקימי "נס ונצ'רס", שימש בעבר כדירקטור בבנק ירושלים ונשיא חברת נוטרון, יו"ר חבר המנהלים של אונ' אריאל, ושותף בפעילויות בסין, בקוריאה ובאיחוד האמירויות. אדיב גדל בחו"ל, חזר ארצה כחייל בודד ונדר לגדל את משפחתו וילדיו בארץ ישראל.