סגור

לשלוף את הגאן: מומחה לשוק ההון מחזיר לקדמת הבמה את הניתוח הטכני המקורי של שוק ההון המצמצם משמעותית סיכוני הפסד בהשקעות

יגאל סקולניק, משקיע מומחה בשוק ההון, קובע לאחר שנות ניסיון רבות כי "שיטות הניתוח הטכני המקובלות כיום בשוק מאוד לא יציבות ולא אפקטיביות. אנשים מהמרים על כספם ומפסידים אותו לאורך זמן – גם כאלו המשתמשים בתוכנות ניתוח שונות ומשונות. חזרה לעקרונות המקוריים של ממציא הניתוח הטכני, וויליאם גאן, מוציאה את אלמנט הניחוש מההשקעה ונותנת ביטחון רב למשקיעים הנבונים"

האם הניתוח הטכני הנלמד בקורסים המצויים לניתוח טכני, המלהיבים משקיעים מתחילים רבים בשוק ההון, שווים משהו? מומחה לשוק ההון טוען שלרוב, התשובה לשאלה זו היא לא!
יגאל סקולניק, מרצה להשקעות בשוק ההון בשיטת גאן ומייסד מכללת GANALYST, מסביר: "בואו נאמר את האמת על כלי הניתוח הטכני שהמנתחים הטכניים המצויים מכירים. הם מכירים קווי מגמה הרבה אחרי שהם נוצרו ובלי לדעת עד כמה היו אמיתיים או חשובים. הם מכירים ממוצעים נעים, כלי ניתוח סטטיסטי ומתנדים לרוב. כל מי שניסה לשלב ביניהם מכיר את הבלבול ואת חוסר הוודאות בדבר כדאיות העסקה במצבים אלה. חלקם מראים קנייה וחלקם מראים מכירה וחלקם משהו באמצע בין קנייה לבין מכירה. התוצאה היא חוסר ודאות.
מהמרים כמו בקזינו
לדברי יגאל סקולניק, מי שמקבל החלטה בתחום זה בלי לדעת בוודאות מה נכון לעשות יפסיד את כספו. סקולניק: "אדם כזה הוא לכל היותר כמי שמהמר על הצד עליו ייפול המטבע. הסיכוי להיות צודק במקרה זה היא לכל היותר 50 אחוז. מי שיעשה זאת לאורך זמן, בהתעלם מן הגורם האנושי של הרגש, במקרה הטוב ימצא לאחר עסקאות רבות שהוא עומד באותו מקום בו התחיל את המסחר. סיכוייו להרוויח קטנים מסיכוייו להפסיד בהינתן הגורם האנושי הפועל ברקע".
כל מי שהתנסה בניסיון להבין האם לקנות או למכור על בסיס כלים אלה יודע לומר שהטוב ביותר שאפשר לעשות איתם לרוב הוא לקנות ולקוות שקנית מניה שתלך בכיוונך. אם נביט על הסטטיסטיקה של אותם שלמדו קורס בניתוח טכני על בסיס כלים אלה היא עגומה למדי.
3 צפייה בגלריה
יגאל סקולניק, מרצה להשקעות בשוק ההון בשיטת גאן ומייסד מכללת GANALYST
יגאל סקולניק, מרצה להשקעות בשוק ההון בשיטת גאן ומייסד מכללת GANALYST
יגאל סקולניק, מרצה להשקעות בשוק ההון בשיטת גאן ומייסד מכללת GANALYST
(צילום: yedalms.io)
החשיבות של שיטה סדורה לניתוח ולהחלטה
העדר שיטה סדורה וכלי החלטה ברורים הם מתכון בטוח להפסד התיק. מעטים יודעים שמייסד שיטת הניתוח הטכני הוא וויליאם דלברט גאן. אולם שיטת הניתוח שלו רחוקה כריחוק מזרח ממערב ממה התפתח בשלושים השנים האחרונות כניתוח טכני.
"קל למכור את הקורסים לניתוח טכני מצוי משום שהם מכילים כלים ממוחשבים מוכנים", אומר סקולניק, "אולם אמינותם אינה רבה. הם אמנם נראים ככלים מבטיחים להצלחה בעסקה ואף נותנים ללומד את ההרגשה שכל אחד יכול במעט מאמץ להרוויח במסחר בשוק ההון. המציאות אינה כזאת. יעיד על כך כל מי שלמד את הקורסים האלה וניסה לסחור על בסיסם".
במאמר זה נציג שני כלים משולבים בניתוח אחד של מדד הבנקים 5 הנסחר בת"א. כפי שניראה לא הסתברות למהלך מכוונת את קבלת ההחלטות אלא כללי עבודה המבוססים על מתמטיקה פשוטה וגיאומטריה.
גרף מקרי או חזוי מראש?
3 צפייה בגלריה
(באדיבות יגאל סקולניק)
גרף זה המוצג לעיל הוא גרף חודשי חשוף שלכאורה תנועת המחירים בו אקראית ואינה ניתנת לחיזוי מראש. כפי שניראה בהמשך אפשר לדעת מראש היכן יופיעו שינויי מגמה. ולא רק זאת, בהתאם להתנהגות המחיר סביב אזורים אלה ניתן לקבל החלטות המבוססות על ידיעה ולא על ניחוש.
יחד עם היכולת להבין את כיוון המסחר העתידי, תמיד תיתכן אפשרות של טעות ועל כן אפשר גם לדעת היכן למקום הוראה לקטיעת הפסד. לכאורה ניראה הגרף אקראי אלא שהאזור בגרף שלעיל המסומן בריבוע ירוק קובע את אזורי ההתנגדות או התמיכה העתידיים.
הקווים האופקיים המודגשים הם כפולות הטווח של הריבוע הירוק שהגדיר את הטווח הקובע לקביעה מראש של רמות ההתנגדות הבאות. זאת ועוד מחיר התחתית מאפשר לדעת בכל זמן היכן רמות התמיכה החשובות. הגרף שלהלן הוא אותו גרף שראינו לעיל. סומנו עליו מראש, מרגע פריצת הגבוה של הטווח המסומן בריבוע הירוק, אזורי ההתנגדות העתידיים וקווי מגמה עתידיים.
זוויות גאן
קווי המגמה העתידיים מכונים זוויות גאן. אלה הקווים האלכסוניים (האדום והירוק מתחת עמודות המחיר). שימו לב לזווית הירוקה שתמכה את המגמה פעמיים אחרי התחתית של 2009. הקווים האופקיים הם המודגשים הם כפולות של טווח המחיר שבין תחתית 2003 לבין שיא 2007.
בנקל אפשר להבחין ברמת 1485 ששימשה התנגדות מז'ורית לאחר הפריצה של שיא שנת 2007. כפי שאפשר לראות מהתנגדות זאת יורד המחיר אל הזווית הירוקה ששורטטה עד הרבה לפני שהגיע לשם המחיר. משם עולה המחיר חזרה עד 1485 ולאחר פריצת רמה זאת עולה המחיר אל הכפולה השניה של של טווח המחיר. ברמת 3857.9.
3 צפייה בגלריה
(באדיבות יגאל סקולניק)
זיהוי תמיכות והתנגדויות – שימוש בריבועי גאן
בגרף זה נראים מראש, עוד לפני שהחלה התנועה הגדולה מעלה היכן מצויות התמיכות וההתנגדויות החשובות. התנגדויות ותמיכות אלו נגזרות משני כלי גאן יסודיים. הראשון הוא זוויות גאן והשני הוא ריבועי גאן (כאן מדובר בסוג אחד של ריבועי גאן המכונה ריבוע הטווח).
היתרון הגדול בשיטה זאת על כל מה שמוכר בשיטות הניתוח הטכני למיניהן הנלמדות בקורסים להמונים הוא שיעדי התנועה, ההתנגדויות ושיפועי התנועה ניתנים לניטור על פי גרף מוכן מראש עוד הרבה לפני שמתחילה התנועה הגדולה משום שהם מבוססים על עקרונות מתמטיים וגיאומטריים העומדים ביסוד תנועת המחירים.
שיטה זאת מאפשרת בראש ובראשונה לפעול מתוך ידיעה של הרמות החשובות. רמות אלו אינן נקבעות לא על פי ניחוש ולא על פי כדורי בדולח למיניהם (מתנדים) אלא על פי עקרונות מתמטיים העומדים ביסוד תנועת המחירים כמו כל דבר חומרי בעולם זה.
הימור מול מתמטיקה – מה הייתם מעדיפים בהשקעה הבאה שלכם בשוק ההון?
לסיכום יש הבדל בין קורסים הבאים למכור חלום בעזרת כלים קליטים אוטומטיים לבין כלים מדוייקים הבנויים על פי שיטה סדורה שאותה תפיסת עולם עומדת ביסודם.
היכולת לפעול על פי ידיעה ולא על פי ניחוש היא ההבדל הגדול שבין מה שקרוי ניתוח טכני לבין ניתוח טכני בשיטת גאן, הנלמדת בקורס דיגיטלי בשיתוף "כלכליסט" ו-CSMART, בהנחיית יגאל סקולניק. רוב הכלים הסטטיסטיים (מתנדים , ממוצעים נעים) מגיבים ומראים אינדיקציה אחרי שהתנועה בכיוון מסוים כבר החלה. לעומתם כלים אלו ועוד אחרים משיטת גאן מאפשרים לדעת מראש היכן עשויות האינדיקציות להופיע ומאפשרות פעולה בהתאם.