האם חלופת שקד תעשה סדר בהתחדשות עירונית? והאם תיושם בשנים הקרובות?
האם חלופת שקד תעשה סדר בהתחדשות עירונית? והאם תיושם בשנים הקרובות?
רגע לפני פיזור הכנסת, אושר התיקון לחוק הידוע בכינוי 'חלופת שקד', שצפוי לרשת את תמ"א 38. אדריכלית מיכל מאיר, מהנדסת העיר של עיריית בת ים ונציגת איגוד מהנדסי הערים, ומאיר ברון, מנהל דמרי התחדשות עירונית מבית י.ח. דמרי, מדברים על הפוטנציאל של התיקון לחוק ועל הסיכוי שלו להיות מיושם בשנים הקרובות
העתיד של 'חלופת שקד', תיקון החוק שצפוי להחליף את תכנית תמ"א 38, עדיין לוט בערפל. מתי התכנית החדשה יתחיל להיות מיושם בשטח? והאם היא עונה לבעיות של התכנית הקודמת?
הזמנו את אדריכלית מיכל מאיר, מהנדסת העיר של עיריית בת ים ונציגת איגוד מהנדסי הערים, ומאיר ברון, מנהל דמרי התחדשות עירונית מבית י.ח. דמרי, לדבר על הנושא.
מאיר אומרת כי החקיקה יצרה כלים חדשים ורבי עוצמה המאפשרים שינוי משמעותי לטובה- אם היזמים והתושבים ילמדו להשתמש ביכולות ובסמכות של הרשויות. לדבריה, תמ"א 38 במתכונתה הקיימת הגיעה למיצוי ומבוי סתום, משום שהיתה תכנית לאומית, אשר היתה צריכה להתמשש בקנה מידה מקומי. החקירה הנוכחית יוצרת שני שינויים משמעותיים - נותנת סמכות לוועדה המקומית שאמורה להאיץ את הגשת התכנית ואישורה, ומתעדפת ברמת הזכויות את המתחמים.
ברון מסכים מצידו כי הרשויות מקבלות בחקיקה כלים עוצמתיים, אך אומר כי הרשויות לא ששות לאשר מגורים, כך שעולה חשש מכך שהכוח בידיים שלהן. ברון אומר גם כי החיבור בין הוצאת תב"ע והיתר יחד הוא שינוי משמעותי מאוד, כך שעשויות לעבור שנים עד שהוועדות ילמדו איך מתנהגים השינויים, מה שיגרום לחסור ודאות גדול יותר וחשש לגשת לפרויקטים מצד יזמים.
מאיר אומרת כי היא מאמינה בכוחו של השוק, וכי לאחר משא ומתן גם הרשויות יתיישרו. לדבריה, גם לרשויות יש אינטרס לחדש את הבניינים הישנים ולספק לתושבים תנאי מחייה בטוחים יותר. אם היישום יכלול הפרשה של שטחים לצרכי ציבור, הרבה מהמצוקות צפויות להגיע לפתרון מיטבי.
מה חושבים ברון ומאיר על השפעת סיומה הקרוב של תמ"א 38 על פרויקטים ועל ההחלטות של הדיירים? הצטרפו אלינו לדיון המלא.