סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

רועדים מפחד: "על המדינה להתעורר לפני שיהיה מאוחר"

רעידות האדמה שהתרחשו השבוע לא רחוק מישראל הזכירו לישראלים כי הם חיים באזור בו הטבע מועד לפורענות. היזם עופר אנגל: "סומכים על יזמים שיחזקו מבנים בפריפריה, אבל בלי תמיכת המדינה – זה פשוט לא יקרה"

הדיה של רעידת האדמה הקטלנית שהתרחשה השבוע כמה מאות קילומטרים מגבולה הצפוני של ישראל הורגשו היטב בכל רחבי הארץ, והזכירו לישראלים כי הם חיים באזור מועד לפורענות, שבו רעידת אדמה עוצמתית אינה עניין תיאורטי בלבד כי אם איום ממשי ומוחשי. לצד זה, כמו במקרים דומים בעבר, שוב עלתה לסדר היום הציבורי מידת מוכנותן של ערי ישראל – וליתר דיוק, מוכנותן החלקית בלבד – לתרחיש קטסטרופלי.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), בישראל יש כיום כ-1.6 מיליון דירות לא ממוגנות, שבהן מתגוררים כ-5.5 מיליון תושבים. לפי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ביותר ממחצית הדירות בישראל אין ממ"ד, כאשר הערים הגדולות – ירושלים, תל אביב וחיפה – מובילות במספר הדירות הלא ממוגנות בשטחן.
2 צפייה בגלריה
על המדינה להתעורר לפני שיהיה מאוחר
על המדינה להתעורר לפני שיהיה מאוחר
על המדינה להתעורר לפני שיהיה מאוחר
(shutterstock- ymphotos)
מצב זה מזמן מדי כמה שנים הצהרות רבות פאתוס מצד שרים וקובעי מדיניות על הצורך במיגון כולל של בתי מגורים שנבנו בחלקם באמצע המאה הקודמת. ואולם השטח מראה כי הצהרות לחוד – ומציאות לחוד. על פי דו"ח מבקר המדינה שפורסם ביולי 2022, כמעט 5,000 מבנים ברחבי הארץ הוגדרו מסוכנים ועלולים לקרוס על יושביהם, בהם כ-610 אלף יחידות דיור שאינן עומדות בתקן של רעידת אדמה. עוד קבע המבקר כי למשרדי הממשלה אין תמונת מצב עדכנית או מושג כלשהו על מיקומו של הבניין הבא שעשוי לקרוס, וכל זאת בזמן שהרשויות המקומיות טוענות כי אין להן את המשאבים הדרושים להתמודד עם האתגר.
איפה המדינה?
בהיעדר תכנון ארצי וכוללני, ענף ההתחדשות העירונית הוא זה שעליו משליכה המדינה את יהבה אל מול האיום הססמי. אלא שבמציאות הקיימת, וללא תמריצים נאותים, ספק אם השוק הפרטי מסוגל להאיץ את קצב חיזוק המבנים בהיקף הנדרש.
2 צפייה בגלריה
עופר אנגל, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת אנגלאינווסט
עופר אנגל, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת אנגלאינווסט
עופר אנגל, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת אנגלאינווסט
(יח"צ אנגלאינווסט)
"הגיעה הזמן שהמדינה תתעורר, כי רעידת אדמה בישראל היא רק עניין של זמן", אומר עופר אנגל, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת אנגלאינווסט, היוזמת ומקימה עשרות פרויקטים של התחדשות עירונית באזור מרכז הארץ. "צריך לזכור שבמקורה, ההתחדשות העירונית נועדה להגן על תושבי ישראל בדיוק מפני האיום הזה של רעידות אדמה. זו התכלית של תמ"א 38 ופינוי-בינוי, ולא תמורות כאלה ואחרות או שטחי ציבור. זה עניין של חיי אדם".
אנגל מצביע על העובדה שדווקא באזורים שהכי זקוקים להתחדשות עירונית – ערי הפריפריה הצפונית, היושבות על השבר הסורי-אפריקאי ומועדות יותר מכל מקום אחר בישראל לרעידות אדמה – המדינה נעדרת: "אפשר לדבר בלי סוף על כמה חשוב להביא את ההתחדשות העירונית לפריפריה, אבל בלי שהמדינה תכניס את היד לכיס ותיתן ליזמים תמריצים אמיתיים, למשל הקלות במיסוי או הגדלת מכפילים, זה פשוט לא יקרה. נותר רק לקוות שכאשר יחליטו כן לתת את הדברים האלה, זה לא יהיה כבר מאוחר מדי".
גם לבעלי הדירות יש לאנגל מסר חשוב: "האירועים האחרונים הבהירו לכולם את החשיבות הקריטית שיש למיגון מבנים ישנים מפני רעידות אדמה, בין אם בדרך של חיזוק ובין אם בדרך של הריסה ובנייה מחדש. אלא שלצערי השוק הזה מלא בשחקנים שמבטיחים הרים וגבעות, ולא תמיד עם כיסוי. לכן, על בעלי דירות שמבקשים לקדם פרויקט בבניין שלהם לזכור שפרויקט מוצלח מתחיל ונגמר בזהות היזם, ובעיקר במידת הניסיון שלו ובגב הכלכלי שיש לו. את הדברים האלה יש לבחון היטב לפני שיוצאים לדרך, כי בסוף כולנו רוצים לשמור על חיי המשפחות שלנו".