סגור
ניוז רום גג חדשדסקטופ

תקווה לחולי פרקינסון: טיפול ניסיוני וחדשני ברעידות

כ-200 מיליון בני אדם בעולם סובלים ממחלת הפרקינסון. אחד הטיפולים המתקדמים ביותר למניעת הרעידות האופייניות למחלה, מתבצע באמצעות אולטרסאונד ממוקד במוח. מטופלים מדווחים על היעלמות הרעידות זמן קצר לאחר הטיפול הניסיוני.

פרקינסון היא מחלה נוירולוגית שנגרמת בשל פגיעה בתאי עצב בגזע המוח. תאים אלו אחראים להעברת אותות חשמליים למערכת העצבים, וכאשר הם נפגעים - נפגעות גם יכולות מוטוריות שונות כגון עמידה, הליכה, אחיזה ועוד. אומנם לצערנו הרב עדיין אין תרופה לפרקינסון, אבל למזלנו הרב יש לא מעט טיפולים שמקלים על הסימפטומים - החל מפיזיותרפיה ותרופות וכלה בטיפולים מתקדמים נוספים.
אחד הטיפולים המתקדמים האלה נקרא "אולטרסאונד דו-צדדי ממוקד":Bilateral FUS (Focused Ultrasound). באמצעות שליחת גלי קול ממוקדים לאזורים ספציפיים במוח, ניתן לטפל ברעידות האופייניות לפרקינסון. במהלך הטיפול, גלי הקול ממוקדים באזורים ספציפיים בצורה מדויקת - ומחממים אותם עד להסרת החלק שגורם לרעידות.
1 צפייה בגלריה
טיפול ניסיוני וחדשני ברעידות
טיפול ניסיוני וחדשני ברעידות
טיפול ניסיוני וחדשני ברעידות
(PIXABAY)
טיפול האולטרסאונד ברעידות הפרקינסון הוא בשורה לא פחות ממדהימה עבור מיליונים ברחבי העולם. מדובר בטכנולוגיה כחול-לבן שפותחה על ידי החברה הישראלית אינסייטק, ונקראת "אולטרסאונד ממוקד MRI"; זאת מכיוון שהטיפול מתבצע תוך כדי הדמיית MRI, שמאפשרת לראות מה קורה במוח בזמן אמת ולבצע את הטיפול בדיוק של חלקי מילימטר.
השיטה החדשנית תאפשר לחולי פרקינסון ליהנות מאיכות חיים משופרת פי כמה וכמה, ולהחזיר לעצמם את השליטה בחייהם ברמה הבסיסית ביותר: לאכול, לשתות, להתלבש ועוד. כל זאת הודות לטיפול קצר ולא פולשני - ללא הרדמה, ללא חתכים וללא כאבים. בסיום ההליך, המטופל קם ממיטת הטיפול ללא הרעד ואין צורך בשיקום כלשהו.
ראוי לציין שטיפול ניסיוני שכזה בוצע בהצלחה בבית חולים רמב"ם בחיפה בשנת 2015 - ושוב פעם בשנת 2022. בכל פעם טופלה יד אחרת, והרעידות בה פסקו זמן קצר לאחר מכן. הפרש הזמנים הגדול בין שני הטיפולים נובע מהעובדה שמדובר עדיין בטיפול ניסיוני, ולכן יש לבצע אותו בזהירות המתבקשת; כמו גם להיות מודעים לסיכונים אפשריים.
טיפולים נוספים ברעד ראשוני ובפרקינסון
כאן המקום לציין שיש טיפולים מתקדמים נוספים ברעידות ראשוניות וכן של מחלת הפרקינסון, המתבצעים באמצעות אלקטרודה חשמלית זעירה (DBS). האלקטרודה מוחדרת למיקום ספציפי מדויק במוח, ולאחר מכן משדרת פולסים חשמליים שמסייעים בהפחתת הרעידות עד כדי היעלמותן. בדיוק כפי שיש קוצבי לב המסדירים את פעולתו החשמלית של הלב, יש גם קוצבי מוח שעושים נפלאות במחלות ניווניות כגון פרקינסון (ויש להניח שבעתיד גם עבור מחלות נוספות).
טיפולים דומים נעשים גם באמצעות "קסדה" מיוחדת, המשדרת גלים אלקטרומגנטיים ממוקדים ישירות לעומק המוח (גירוי מוחי עמוק - Deep TMS). בהשוואה לאלקטרודה, טיפול ה-TMS אינו פולשני ולא מצריך ניתוח - והוא משמש גם ליישומים נוספים כגון טיפול בדיכאון. כל אלו הופכים את חזית הטיפול במחלות ניווניות של המוח לתחום מרתק מאין כמותו, שיכול לשפר משמעותית את חייהם של מיליוני בני אדם בכל העולם.

זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות