סגור

"בלאומי יש מדד אחד לקידום: מצויינות"

חמש מנהלות בכירות בבנק לאומי מדברות על האתגרים של נשים במגזר העסקי

שוק העבודה בישראל רשם בעשורים האחרונים שיפור משמעותי בכל הנוגע לשוויון מגדרי. עם זאת, עדיין ישנם פערים ונשים עדיין לא מיוצגות באופן שוויוני בתפקידי ניהול במגזר העסקי והציבורי. בנק לאומי מציג דווקא נתונים מרשימים של נשים בתפקידי ניהול. שוחחנו עם חמש מנהלות בכירות על הדרך שעשו - ועדיין עושות - בבנק ועל העצות שלהן למנהלות העתיד של ישראל.
הפערים בין נשים לגברים בשוק העבודה אמנם מצטמצמים עם השנים, אך בקצב איטי ולא מספק. עם זאת, אחד מהגופים העסקיים שבולטים לטובה בתחום השוויון המגדרי הוא בנק לאומי. על פי דוח ה-ESG האחרון של הבנק, שיעור הנשים בסגל הניהולי עמד על 55%, כאשר בקרב ההנהלה הבכירה הוא עמד על 53%.
2 צפייה בגלריה
חמש מנהלות בכירות בבנק לאומי מדברות על האתגרים של נשים במגזר העסקי
חמש מנהלות בכירות בבנק לאומי מדברות על האתגרים של נשים במגזר העסקי
חמש מנהלות בכירות בבנק לאומי מדברות על האתגרים של נשים במגזר העסקי
(Eclipse media)
שוחחנו עם חמש מנהלות בכירות בבנק על הדרך שעשו במשך השנים, על האתגרים בפיתוח הקריירה בעולם העסקי וכיצד הן רואות את העתיד עבור נשים בתחילת דרכן?
"ארגונים שלא מקפידים על העסקת נשים בתפקידים בכירים מפספסים הון אנושי איכותי"
שירה רזי, ראש המערך המסחרי בחטיבה העסקית בלאומי, החלה את הקריירה שלה בבנק בסניפים בצפון הארץ, והתקדמה במהלך השנים בארגון במגוון רב של תפקידים עסקיים.
"לאומי מהווה דוגמה בכל הקשור לשילוב הראוי של נשים בתפקידים ניהוליים. יש בבנק נשים מנהלות בכל הדרגים. מדובר בעניין שכיח וטבעי והארגון מעודד את זה. אם את מצוינת ומכוונת לתפקיד ניהולי - את תגיעי לכך, בלי שום ספק".
עם זאת, בחברות שמולן עובדת רזי ביומיום, היא מתארת מצב שונה. "ברוב המקרים ההנהלה של החברה שעובדת מולי היא גברית". עם זאת, רזי מציינת כי המנהלים שמולה לא מתייחסים לכך שהיא אישה. "אם השיח מקצועי ומדברים עסקים, זה כבר לא משנה אם את אישה או גבר", היא מבהירה בצורה חד משמעית.
לדידה, "כל הנהלה שנוטה להומוגניות (מגדרית או אחרת), מביאה פחות עושר ניהולי ומקצועי לשולחן הדיונים. הגיוון מאפשר להביא פתרונות מגוונים ויצירתיים לבעיות ומספק ראייה רחבה. ארגונים שלא מקפידים על העסקת נשים בדרגים בכירים מפספסים הון אנושי איכותי".
הדרך לקידום נשים, אומרת רזי, היא דרך מעשים ולא דרך דיבורים. "זה הרבה מעבר לנראות", היא מדגישה. "כשעמיתים לעבודה, לקוחות או שותפים רואים אישה מתנהלת מולם, זה הופך למובן מאליו, וכך זה מתגלגל הלאה למינוי של עוד ועוד נשים לתפקידי מפתח".
לנשים צעירות בתחילת דרכן, מציעה רזי "לשאת עיניים למישהי שהיית רוצה להיות כמוה, לחשוב על הצעדים שנדרשים כדי להגיע למעמד דומה, בצורה מפוכחת. דברי בקול רם על השאיפות שלך מול כל הסובבים, וצרי לעצמך את המציאות שתאפשר זאת, יחד עם מצוינות וביצועים", היא מייעצת לנשים בתחילת דרכן.
"נשים צריכות להאמין ביכולות ובערך שהן מביאות"
זוהרית יוגב, ראש מערך לקוחות פרטיים בבנק לאומי, הגיעה לבנק ישירות מהאוניברסיטה וצמחה בו בתפקידי ניהול שונים. "התאהבתי באפשרות להשפיע על הלקוחות ולסייע להם באופן ישיר", היא מעידה.
יוגב אומרת כי העובדה שגידלה ילדים במקביל להתקדמות בסולם הדרגות בבנק "מעולם לא הפריעה לי לקבל תפקיד בכיר יותר". לדבריה, "זו התרבות הארגונית בבנק. בעלי ואני לא עשינו ויתורים אף פעם. זו הדוגמה הטובה ביתר לילדים שלי. אני רואה שהם יודעים להעריך את העבודה הקשה של ההורים".
בתור נשים, אומרת יוגב, "יש לנו אחריות לא לחכות להחלטה האם יקדמו אותנו או לא, אלא להאמין ביכולות ובערך המוסף שאנחנו מביאות". לדבריה, "אנחנו צריכות להיות דומיננטיות ולהביא את האמירה שלנו. בבנק זה מאוד לגיטימי וחלק מהמסלול שלנו. אני לא רואה סביבי נשים שנמנעות מכך. להיפך".
העצה שלה לנשים צעירות היא "לכו עם הלב שלכן - אין מתכון מנצח או דרך אחת. צריך לחלום בגדול, להאמין ולעבוד קשה כי הדברים לא קורים לבד". יוגב מוסיפה כי "חשוב לדעת איפה את הגרסה היותר טובה של עצמך, איפה את יכולה להיות יצירתית ולגלות בעצמך איכויות נוספות".
2 צפייה בגלריה
מימין: מיכל ברוידה, לירון כדורי, שירה רזי, זוהרית יוגב ורותם אדדי
מימין: מיכל ברוידה, לירון כדורי, שירה רזי, זוהרית יוגב ורותם אדדי
מימין: מיכל ברוידה, לירון כדורי, שירה רזי, זוהרית יוגב ורותם אדדי
(Eclipse media)
"אני רואה נשים חזקות מובילות את החברה הישראלית, מכהנות בתפקידי מפתח עסקיים וחברתיים"
מיכל ברוידה-אביב, ראש מערך הכספים בחטיבה הפיננסית של בנק לאומי, החלה כטלרית בסניף וביצעה שורת תפקידים מקצועיים וניהוליים לפני שהצטרפה לפורום ההנהלה הבכיר של הבנק.
בכל הנוגע לאתגרים שמולם ניצבות נשים בעולם העבודה, ברוידה אומרת כי השילוב בין ניהול הבית וניהול הקריירה מהווה אתגר, וכשהילדים היו קטנים, "נדרשנו לסיוע משמעותי של המשפחה כדי לייצר שקט אצלי ואצל בעלי". לדבריה, "התמיכה הענקית שקיבלתי, ועדיין מקבלת, נותנת לי את היכולת לפרוץ קדימה". עוד היא מוסיפה "ההצלחה שלי בעבודה עושה אותי מאושרת יותר גם בחיים שמחוץ למשרד, והפכה מבחינתי את האתגר להזדמנות. אני חייבת הרבה תודה למשפחה שלי על מי שהם בשבילי".
ברוידה רואה בחזונה שוק עבודה שוויוני יותר, הן בהזדמנויות והן בתגמול. "אני רואה נשים חזקות מובילות את החברה הישראלית, מכהנות בתפקידי מפתח עסקיים וחברתיים", היא מדגישה.
העצה שלה לנשים צעירות בתחילת הקריירה היא "ללכת עם האמת שלכן ולהיות נאמנות קודם כל לעצמכן. יושרה והגינות מול עצמך הן ערך עליון שרק יכול לעזור". עוד ממליצה ברוידה "לעבוד על השריר של קריאת האחר והתאמת השיח או המשימה למי שנמצא מולך".
"אין הזדמנות מושלמת – צריך לקחת את ההזדמנות שלפנייך ולעשות אותה מושלמת"
רותם אדדי, ראש אגף הדיגיטל בבנק לאומי, מובילה את ניהול כלל הערוצים הדיגיטליים של הבנק, לרבות אתרי האינטרנט והאפליקציות, המהווים כיום את ערוץ הפעילות העיקרי של מרבית הלקוחות.
אדדי אומרת כי "בלאומי יש מסורת מבורכת של הצבת נשים בתפקידים ניהוליים מרכזיים זה חלק מה-DNA של הארגון". לעומת זאת, "בעבודה שלי מול חברות טכנולוגיות עדיין לא רואים הרבה נשים באופן יחסי. חלק מהתפקיד שלנו כנשים הוא לנפץ חסמים, משום שלא יעשו את זה עבורנו. אנחנו צריכות למנף את החוזקות שלנו. אין שום דבר שאנחנו לא יכולות ללמוד או לבצע".
בכל הנוגע לעתיד הנשים בעולם התעסוקה, אדדי אומרת כי "עדיין מקובל בתחום הטכנולוגיה ליישם את שיטת 'חבר מביא חבר', מה שמשאיר את המעגלים גבריים ברובם, כך שיש עוד כברת דרך לעשות".
לדבריה, יש שינוי גישה והתאמה של תהליכים. "ראיתי למשל שביחידות מובחרות בצה"ל יש מיונים נפרדים", היא מספרת, "לאחר שהבחינו שהמועמדים הבנים היו מאוד דומיננטיים במיונים והמועמדות לקחו צעד אחורה ולא הביאו את עצמן לידי ביטוי. יש עוד מגוון פעולות שארגונים ומעסיקים צריכים לנקוט בהם כדי למנוע דומיננטיות גברית. התפקיד שלנו כנשים ואימהות הוא לגדל בנות חזקות יותר, כדי שהדורות הבאים יהיו עם הרבה יותר ביטחון, ולגדל בנים שמבינים מהו שוויון אמיתי".
העצה של אדדי לנשים צעירות היא "להאמין בעצמן ולזכור שאין הזדמנות מושלמת - צריך לקחת את ההזדמנות שלפנייך ולעשות אותה מושלמת. צריך להיות ישירות והחלטיות, ולא להניח שאחרים יבינו למה התכוונת". בנוסף, כאימהות המפתחות קריירה, "כל אחת צריכה לקבל את העזרה במסלול שמתאים לה. צריך להשקיע בזה ולנהל את הנושא כמו כל שאר המשימות היומיומיות".
"התחושה היא שהבנק מקדם מצוינות וזה הפקטור הרלוונטי היחיד"
לירון כדורי, מנהלת מרכז המשכנתאות בלאומי, מספרת כי הגיעה לעבודת סטודנטים במוקד הטלפוני ולא תכננה קריירה בנקאית, "אך התאהבתי בעולם המשכנתאות. בנוסף, סימנתי כמטרה את עולם הניהול". כדורי ביצעה מגוון תפקידים ניהוליים בבנק, הטמיעה מוצרים חדשים ומנהלת כיום אגף המונה כ-280 עובדים. "חלק מהצוות המצטיין שלי מורכב ממנהלות צעירות עם הרבה מאוד מוטיבציה ורצון להתפתח ולהתקדם בארגון, שצמחו מלמטה והגיעו להישגים בזכות השקעה רבה ומחויבות יוצאת דופן. אני מאוד גאה בעשייה שלהן", היא אומרת.
לדבריה, "באופן כללי, המערכת הבנקאית מאוד מאפשרת לנשים להתקדם ולהגיע לתפקידי מפתח. הנושא מאוד בולט בלאומי – התחושה היא שהבנק מקדם מצוינות וזה הפקטור הרלוונטי היחיד. אני הרגשתי את זה ואני שואפת ליישם זאת בתור מנהלת. רק לאחרונה קידמתי עובדת לתפקיד ניהולי בזמן שהייתה בהריון מתקדם, ואני שמחה שהארגון תמך במהלך".
לדבריה, חשוב שארגונים יבינו כי אין סיבה שאישה לא תתקדם. "נשים צריכות להיות בתפקידי ניהול בכירים ומשפיעים, לא בתור עלה תאנה או 'העדפה מתקנת', אלא משום שהן בהחלט מביאות לשולחן ניהול איכותי, מקצועי ונטול אגו", מדגישה כדורי.
עוד מבהירה כדורי, כי הטכנולוגיה והעבודה מרחוק מאפשרת גמישות, "מה שמתאים לעיקרון של איזון בין בית לעבודה - איזון שהדור הצעיר שואף אליו היום ללא קשר למגדר".
במבט קדימה, כדורי מציעה לנשים של ימינו "לבחור ארגון שאתן יודעות שיש בו אקלים מקצועי שמאפשר קידום נשים מצטיינות. ואם הארגון לא מאפשר להתקדם - אל תהססי לעבור הלאה".
לסיום, כדורי אומרת לנשים הצעירות: "אל תהיו אלו ששמות לעצמכן את תקרת הזכוכית. הציבו יעדים, הצטיינו, תשאפו הכי גבוה שאפשר - ותעבדו קשה כדי להגיע לשם".