סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

הרבה יותר מפרויקט בנייה - התחדשות עירונית היא תהליך חברתי עמוק

כשחושבים על התחדשות עירונית מתרכזים לעתים קרובות בהגדלת הנכס, אך למען האמת, יש בה הרבה יותר מכך. גילי פייגלין ברנדס, מנהלת מחלקת ההתחדשות העירונית, צמח המרמן, מספרת על המאפיינים החברתיים העמוקים של פרויקט התחדשות, על האיזון בין הגורמים במשוואה ועל היתרונות הסביבתיים של התחדשות עירונית

גילי פייגלין ברנדס, מנהלת מחלקת ההתחדשות העירונית, צמח המרמן
(אולפן כלכליסט)

כאשר חושבים על התחדשות עירונית, נוטים לדבר על הגדלת שטח הדירה ופירוט התמורות. בפועל, מדובר על מהלך שטומן בחובו הרבה יותר מכך. גילי פייגלין ברנדס, מנהלת מחלקת ההתחדשות העירונית, צמח המרמן, אומרת כי בניגוד לבנייה חדשה, בה הקונה מגיע למרכז המכירות ורואה את הנכס שיהיה, בלי לדעת (או להתעניין) מי יהיו השכנים, בפרויקט של התחדשות עירונית המצב הפוך- הרבה לפני תחילת העבודות, מדובר על תהליך חברתי הכולל היכרות בין השכנים, התאגדות ומעבר של מסע מורכב וארוך, כולל בחירת נציגות, עורך דין ויזם. לדעתה מדובר בתהליך קהילתי מדהים.
בכל הנוגע לאיזון הרצוי בין היזם, הדייר והרשות המקומית, פייגלין ברנדס אומרת כי ברוב העיריות פועלות מנהלות התחדשות המתווכות ומסבירות לנציגויות מה אפשרי בתהליך, מה שמרכך את האינטראקציה בין היזם לדיירים. בהמשך, כל צד מושך לכיוון שלו עד שהשמיכה יושבת הכי טוב שאפשר כאשר כל צד עדיין מחזיק בה.
לבסוף, פייגלין ברנדס אומרת כי התחדשות עירונית מעודד קיימות ובנייה ירוקה, על רקע העובדה כי הבניינים הישנים מהווים מפגע סביבתי, ובנוסף בעקבות הכניסה של הפרויקט לאזור חי ופעיל, עם תשתית וקהילה, כך שלא צריך לבנות תשתית מכלום. מעבר לכך, פרויקט התחדשות כולל בנייה ירוקה על פי תקנים חדשים, עם שמירה של אנרגיה בקיץ ובחורף, כך שיש בו תועלת סביבתית מהרגע הראשון. מהו ההיבט החברתי-כלכלי של פרויקט התחדשות עירונית? ואיך אפשר לדאוג לבניין שישרת את קהילת הדיירים? הצטרפו אלינו לדיון המלא.