סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

האם 100 אלף דירות בין לילה יביאו לירידה במחירי הדיור? קודם כל צריך תשתיות

שיווק של 100 אלף דירות בשנה הפך למנטרה סביב מחירי הדיור. עד כמה הגדלת ההיצע יכולה לבלום את עליית המחירים? אלון שחף, מנכ"ל טר ארמה ייזום ובינוי מדבר על ההשפעה של ההבדל בין ההיצע לביקוש על מחירי הנדל"ן

אלון שחף, מנכ"ל טר ארמה ייזום ובינוי

אלון שחף, מנכ"ל טר ארמה ייזום ובינוי, אומר כי בכלכלה חופשית המחירים נקבעים על ידי היצע וביקוש. בישראל הביקוש קבוע, וההשפעה היא בעיקר על ההיצע. ההיצע בישראל מושפע משיווק קרקעות שמבוצע בעיקר על ידי רמ"י, ועל ידי פרויקטים של התחדשות עירונית. כשההיצע גדול מהביקוש, מחירי הדיור ירדו.
שחף מונה מספר חסמים להורדה מיידית של מחירי הדירות – הרגולציה הכבדה בתחום והביורוקרטיה המובילה לתקופה ארוכה מאוד עד לקבלת היתרי בנייה, בהתחדשות עירונית אחד החסמים הוא איסוף הסכמה מבעלי דירות, ובאופן כללי, חוסר ודאות שמקשה על ההתנהלות. לדבריו, כאשר יש ודאות רמת הסיכון יורדת, ויכולת התכנון תהיה גבוהה יותר. בסביבה של רמת ודא תגבוה, הסיכון ירד ומחירי הדיור ירדו.
באשר לשאלה על תעדוף התחדשות עירונית או בנייה חדשה, שחף אומר כי התחדשות עירונית היא הכלי המרכזי של שוק הנדל"ן, כאשר מדובר בפתרון בטיחותי וחברתי, הזדמנות לחידוש מרקמי מגורים במרכז הערים. לדבריו, התחדשות עירונית מהווה הזדמנות לשדרג, לשפר, לחזק ולמגן, כולל שטחים ציבוריים ותשתיות עבור רשויות מקומיות.
מה יקרה אם יהיו 100 אלף יחידות דיור חדשות מחר בבוקר? שחף אומר כי רק תכנון ארוך טווח עם יעדים ברורים יאפשר היערכות של כל המערכות המוניציפליות מבחינת תשתית: חשמל, מים ביוב. כשיש תכנון ארוך טווח ותקציבים לביצוע התשתיות, הרשות תוכל להניח תשתיות לפני ההיתרים וכך נהיה ערוכים לאותן 100 אלף יחידות דיור. למרבה הצער, ישנם יותר מידי פרויקטים שלא מקבלים היתרים רק בגלל חוסר בתשתיות מהרשות המקומית. מתי נוכל להגיע לפתרון עבור שוק הנדל"ן? לדיון המלא הצטרפו אלינו.