הצוות ההטרוגני שלי
הצוות ההטרוגני שלי
צוותים הטרוגניים, המורכבים מפונקציות שונות, מייעלים את תהליך העבודה ותפוקת הפיתוח. איך זה עובד ומה עוד אפשר לשפר? שישה ראשי צוותים מספקים לנו מבט מפנים
קובי רוחם Director of engineering ב-Stampli, פלטפורמת אוטומציה וקולבורציה מבוססת AI המאפשרת שליטה בתהליכי רכש, תשלומי ספקים ואישורים מורכבים.
"בהובלתי בשנה האחרונה הקמנו שני צוותי עבודה מעורבים, כל צוות הוקם במטרה לפתח פיצ'ר חדש במוצר עבור לקוחותינו. המשימה הראשונה שלנו הייתה להשיק מוצר חדש תוך חודש אחד בלבד, מוצר שדרש שיתוף פעולה הדוק של שלושה צוותים שונים. על מנת לייעל את תהליך העבודה הקמנו צוות מעורב של חמישה מפתחים משלושת הצוותים השונים. בפרק הזמן הזה הצוות נדרש לתכנן כיצד לממש את המשימות מבחינת טכנית, להציע חלופות, לקבל אישור על הפתרון ולהשלים את הפיתוח והבדיקות, לכן ה-Backlog נבנה והתעדכן תוך כדי תהליך העבודה.
הצוות השני קם במטרה להוסיף יכולת מורכבת חדשה במערכת שלנו. הצוות שבנינו הורכב מהצוות המקורי שאחראי על האזור הרלוונטי במוצר אליו צירפנו מפתחים מצוותים אחרים שצריכים לבצע שינויים באזור האחריות שלהם, על מנת לתמוך ביכולת החדשה הזו, ובנוסף מפתחים מצוות תשתיות UI. פונקציות נוספו לצוות על מנת להאיץ את התהליך ולייעל את הממשק בין כל התפקידים השונים- וכלל כמה פונקציות; מנהל מוצר, מפתחים, אנשי UI/UX ומפתחי אוטומציה.
אצלנו בסטמפלי הצוותים האורגניים מתחלקים ע"פ מוצרים או חלקים מסוימים במוצר, מה שמסייע לשמור על איכות המוצר ולהאיץ את תהליך הפיתוח. כאשר רוצים לבצע שינויים רוחביים שנוגעים בכמה אזורים ומערבים כמה צוותים -התהליך מורכב יותר ויש יותר שחקנים מעורבים. ברגע שמאחדים את כל הפונקציות לצוות אחד – ברור מאוד מי אחראי לאיזו משימה, מה סדר המשימות, ויש שיקוף על מצב הפרוייקט, כך יותר קל לקבל החלטות".
עומר פוקס, דיירקטור מחלקת פיתוח ב- Minute Media שפיתחה פלטפורמה של תוכן וספורט, המאפשרת ייצור ,עריכה והפצה של תוכן ומחזיקה בשישה מותגי ספורט מהמובילים בעולם.
"המטרה שלנו ביצירת צוות מגוון הייתה לייצר יעדים משותפים; יעדים עסקיים עבור המפתחים. זה היה שינוי משמעותי עבורנו – לפני המהלך, צוותי הפיתוח עבדו עם יעדים טכנולוגיים בלבד, מה שגרם להם להרגיש 'רחוקים מהביזנס'. רצינו לאפשר למפתחים לשקף את העשייה שלהם לביזנס, להרגיש חלק מהמשימה העסקית של החברה, 'לחגוג ניצחונות וללמוד מכישלונות'.
מטרה שניה, חשובה לא פחות, הייתה לשפר ולייעל את תהליכי העבודה- הבנו שצוותים מגוונים הם צוותים חזקים יותר, כשכל אחד/ת מביא/ה את תחום המומחיות שלו ומרגיש שהוא חלק משמעותי מתהליך- ומהתוצאות.
את הקבוצה מובילי מנהל המוצר ומנהל הפיתוח של הקבוצה וכוללת ראש/ת צוות, מנהל/ת מוצר, מעצב/ת, ומפתחים (בקאנד ופרונטאנד)- בצורה זו כל צוות מסוגל להניע עצמאית כל משימה שייקח תחת אחריותו - מתחילתה ועד סופה. הדגש שלנו הוא להעניק פידבק שוטף ומהיר בתוך הצוות המגוון, עוד בשלבי העבודה ולא רק בסוף כל פרוייקט. זה התגלה כאחד הדברים הכי משמעותיים שיכולנו להשיג ,ההשפעה על המורל, ההבנה והסקת המסקנות.
כיום, הגענו למצב שאנחנו עובדים בממשק עם כלל בעלי העניין בחברה באופן שוטף: אנו מקיימים ישיבות שבועיות שבמהלכן אנחנו מעדכנים אותם על ההתקדמות, משתפים בבעיות או רעיונות חדשים ובכך אנחנו מייצרים תמונת מצב עדכנית, כלל ארגונית למען המטרה המשותפת שהוגדרה".
נאור רוזנברג, מייסד שותף וסמנכ"ל טכנולוגיה של חברת האינשורטק Capitola, שפיתחה פלטפורמת שוק דיגיטלי מבוססת AI לקניה ומכירה של מוצרי ביטוח מסחרי.
"הרציונאל בגיבוש צוות מעורב הוא היכולת של הצוות להיות בבעלות ואחריות מלאה על המוצר כולו או אזור מוגדר במוצרים גדולים, ויש בו את כל הפונקציות והתפקידים הנדרשים. הצוות כולל מנהלת מוצר ומעצב מוצר האחראים על אפיון והגדרות המוצר ותיעדוף המשימות. בנוסף, בצוות יש את כל הידע ההנדסי והטכנולוגי הנדרש לגיבוש המוצר מתכנונו ועד לשלב הפריסה. הצוות כולל מהנדסי תוכנה עם ידע ונסיון רב תחומי הכולל בין היתר פיתוח תוכנה בצד שרת ולקוח, ארכיטקטורת תוכנה, בסיסי נתונים, ניהול דאטה, דבאופס, AI, אבטחת מידע וניהול תשתיות ענן. כך הצוות אחראי על המוצר לכל אורך חייו מאפיונו, דרך פיתוחו, בדיקות איכות, פריסה לענן, מעקב ביצועים ומענה לתקלות, ויש לו את כל המשאבים האנושיים המקצועיים להוציא אותו לפועל.
המבנה המעורב מייצר כוח מבחינה מוצרית - לאורך כל התהליך מנהלת המוצר לא 'מתחרה' על משאבים מול צוותים אחרים. יש לרשותה את כל הפונקציות המוצריות והטכנולוגיות כדי להצליח במשימות. בצד הטכני יש לצוות את כל הכלים לתכנן ולפתח את המוצר ללא תלות בצוותים אחרים, כפי שלמשל היה קורה אם היו צוותים נפרדים לצד שרת וצד לקוח. המבנה המעורב מייצר גמישות בתעדוף משימות וחלוקתן בצוות, מאפשר מהירות גבוהה משלב אפיון הדרישות ועד הפריסה לענן, ומקנה גיוון ומפרה את המהנדסים שחשופים לאזורים רבים במוצר ומתנסים במגוון טכנולוגיות. באופן זה המהנדסים מתמקצעים ונהנים מכישורים נוספים שייעלו את עבודתם גם בהמשך.
כיזם של החברה היה לי חשוב לעצב את המבנה הארגוני בצורה זו עוד מימיה הראשונים, וזה בא לידי ביטוי גם באסטרטגיית גיוס העובדים שלנו; אנחנו מגייסים לתפקידים טכנולוגים מועמדים שברשותם מגוון רחב של יכולות full-stack engineer, כך יש לנו גמישות גדולה, עם צוות עובדים ורסטילי שמוכשר בתפקידים שונים למשימות מגוונות. אני מאמין שזו פרדיגמה שמוכיחה את עצמה- זה מייצר תחושת אחריות ובעלות על המוצר, מקצועיות, יסודיות וגמישות גדולה בתהליך העבודה, שחשובים מאוד לסטארטאפים צומחים".
עומרי מועלם, R&D Team Lead ב- At-Bay, שפיתחה טכנולוגיה להנפקת ביטוחי סייבר לארגונים ב- 30 שניות בלבד, לאחר איתור נקודות תורפה במערכות הארגון ויכולות הערכת סיכון מדויקת, המאפשרת להוריד באופן אקטיבי את רמת הסיכון.
"לפני כשנתיים פיתחנו מוצר חדש, מערכת לניהול תביעות שתסייע לנהל ולתעד את כלל התביעות של לקוחותינו, לייעל תהליכים באמצעות אוטומציה לאורך כל חיי התביעה ולחסוך התערבות של גורם אנושי בתהליך. לטובת פיתוח המוצר הקמנו צוות ייעודי שכלל תפקידים מגוונים.
כיוון שזהו מוצר חדש, החלטנו לבנות צוות מגוון שיהיו לו את כל היכולות בכדי לבנות את המוצר ללא תלות בשאר צוותי הפיתוח. הצוות מונה כ5- פונקציות:
Senior Front-End Engineer , Back-End Engineer , Automation Engineer ו- 2 Full-Stack Engineers:אחד עם אוריינטציה ל FE והשני ל- BE.
מכיוון שהרקע שלי הוא Senior BE Engineer, פונקציה הכרחית נוספת בצוות כזה היא Senior FE Engineer שיהיה אחראי על הקמת תשתיות ה-Front, וכך השילוב עם שאר אנשי הצוות יצר לנו איזון ביכולות הפיתוח שאפשר לנו לעשות התאמות ולנווט עומסים בתהליך העבודה.
את ה- Automation Engineer גייסנו לאחר חודשיים מתחילת הפרויקט כי היה ברור לנו שמעבר להקפדה של המפתחים על טסטים בכל אזור, מפתח אוטומציה נחוץ בכדי לבנות טסטים שמשלבים גם את המערכת שלנו וגם את האינטגרציה שלה למערכות אחרות בארגון. תמהיל כזה של אנשי צוות נתן לנו את היכולת להכין תשתיות טובות, לבנות את המוצר בצורה טובה, ועל הדרך גם לתרום לשאר המוצרים בארגון.
בדרך כלל ברוב הארגונים תחום ה-Back-End יותר גדול ויותר מבוסס, לכן, כשהתחלנו לעבוד על המוצר החדש החלטנו לשפר את תהליכי העבודה גם ב- Front וכבר בתחילת הפרויקט בנינו תשתית קומפוננטות אחידה בארגון עם סטנדרטים אחידים שכיום כל מפתחי ה-Front בחברה פועלים על פיהם. בנוסף, שיפרנו את נושא העברת הידע ב-Front, ולכן הקמנו גילדה מקצועית שנפגשת ודנה על נושאי פיתוח Front בחברה באופן שוטף".
אבידן למדן, סמנכ"ל פיתוח ב- Au10tix, טכנולוגיה לאימות אוטומטי של זהויות משתמשים באמצעות למידת מכונה ובינה מלאכותית.
"כחלק מתהליך הפיתוח במוצר המרכזי של החברה (Secure.me),בצענו שינוי במבנה הארגוני ואיחדנו את צוותי ה- QA והפיתוח. המטרה המרכזית הייתה לשפר את האיכות ולצמצם את הפערים בפיצ'רים בין פלטפורמות השונות. השינוי אפשר לבצע סבבי תיקונים מהירים ומערך בדיקות קצה-לקצה אוטומטי ומהיר יותר. בנוסף, אפשר לצוותי הפרודקט להתמקד בצד העסקי ולצמצם את תהליך הפיקוח על צוותי הפיתוח, ושיפר את היעילות בכל תהליך העבודה".
"הצוות המשולב כולל מפתחי פול- סטאק, מתכנתי ios ו- android ואנשי QA. לכל איש בדיקות ישנו תחום אחריות ספציפי (מובייל, ווב) וכן הסתכלות מערכתית. אנשי הפרודקט מספקים דרישות ותוצאות צפויות ,ראשי הצוותים אחראים על פירוק הדרישות למשימות פרטניות לצוותים השונים. במקביל - אנשי הבדיקות מגדירים את התוצאות הצפויות מבחינתם ואת מערך הבדיקות הצפוי לגרסה (רגרסיה, ופרוגרסיה). בתהליך הפיתוח יש אינטראקציה צמודה בין אנשי הבדיקות ואנשי הפיתוח ובסוף התהליך, אנשי הבדיקות מאשרים את איכות הגרסה ואנשי הפרודקט מוודאים שהבדיקות מתקפות את הדרישות.
הצוותים המגוונים מאפשרים תקשורת טובה יותר ומייעלים את תהליך העבודה. מלבד שינוי המבנה הארגוני, חשוב להמשיך בפיתוח המקצועי בתחום ההתמחות של התפקידים השונים; השתלמויות, סדנאות והעשרה. צעדים אלה יבטיחו צוותים מקצועיים שעובדים ביעילות יחד".
יניב גולטשיאן, דירקטור פיתוח תוכנה בחברת Redis, פלטפורמה לניהול נתונים בזמן אמיתי, המוצעת כקוד פתוח למפתחים וכמערכת מסחרית לגופים המנהלים כמויות גדולות של מידע.
"צוות מחקר ופיתוח מגוון המפתח את פלטפורמת SaaS של Redis Cloud מורכב מאנשים בעלי תפקידים שונים, כגון מעצבים, מנהלי מוצר, מהנדסי אוטומציה לבדיקות, מפתחי Backend ו-Frontend. המשימה והמטרות העיקריות של הצוות הן יצירה ושיפור של פלטפורמת ה- SaaS שלנו כדי לענות על צרכי הלקוחות ולספק מוצר באיכות גבוהה, על ידי מינוף המיומנויות, נקודות המבט והמומחיות המגוונות של חברי הצוות. המטרה היא לטפח חדשנות, לשפר את חווית המשתמש ולהבטיח את הפונקציונליות והאמינות של הפלטפורמה. אספקט נוסף של הצוות המגוון הוא ההטרוגניות שלו מבחינת גילאי חברי הצוות ורמת המומחיות שלהם, גברים ונשים מאוסף של תרבויות שונות.
"תהליך העבודה של צוות מו"פ מגוון כרוכה בשיתוף פעולה בין מעצבים, מנהלי מוצר, מהנדסי אוטומציה ומפתחים של דומיין מסוים. הם עובדים יחד לאורך כל מחזור הפיתוח, החל מעיצוב ממשק המשתמש והחוויה, ניהול דרישות המוצר, ביצוע בדיקות אוטומטיות ועד להטמעה. הצוות המשולב משפר את תהליכי העבודה על ידי קידום תקשורת פתוחה, שיתוף ידע, רעיונות והבטחת התייחסות לנקודות מבט מגוונות בכל שלב בתהליך. מבנה ארגוני זה מוביל לפיתוח תוכנה מהיר ואיכותי יותר, זיהוי ופתרון באגים וחווית משתמש כללית טובה יותר.
בנוסף לצוות המו"פ המופקד על פיתוח של דומיין ספציפי בפלטפורמה, ישנן דוגמאות שונות לפרויקטים הכוללים צוותים מגוונים אצלנו ב-Redis. דוגמא מוצלחת שאנחנו מקדמים אצלנו היא Frontend Guild, קבוצה בתוך ארגון הפיתוח שמובלת ע״י ארכיטקט ה-Frontend שלנו וכוללת את כל מפתחי ה-Front בחברה. תפקידה העיקרי הוא להקל על שיתופי פעולה, לעודד שיתוף ידע ושיטות עבודה מומלצות בין מפתחי Front. הגילדה קובעת סטנדרטים, קווים מנחים וכלים משותפים, מארגנת סדנאות או מפגשי הדרכה, ומספקת פלטפורמה למפתחי Front להחלפת רעיונות ועזרה באתגרים שונים. חלק מהעשייה בגילדה היא לסקור קוד, לתת ביקורת בונה ולקדם למידה ושיפור מתמשכים בפרקטיקות של פיתוח Frontend".