סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

פערי חקיקה - פינוי בינוי VS תמ"א 38/2

עבור כל מי שלא מכיר או חושב שמדובר במסלולים זהים, עופר בביוף, סמנכ"ל התחדשות עירונית בקבוצת נרשא, מסביר על ההבדל בין תמ"א 38/2 הריסה ובנייה לפינוי-בינוי, על קידום פינוי-בינוי מול הזנחת תמ"א 38/2, ועל הצעדים הרצויים לצמצום הפערים בתחום ההתחדשות העירונית

עופר בביוף, סמנכ"ל התחדשות עירונית קבוצת נרשא

מסלולי תמ"א 38/2 הריסה ובנייה ופינוי-בינוי עשויים להיראות זהים, אך למעשה מדובר על מסלולים עם הבדלים מהותיים ביניהם. עופר בביוף, סמנכ"ל התחדשות עירונית בקבוצת נרשא, מסביר כי פינוי-בינוי, המבוצע מכוח חוק פינוי-בינוי, מיושם לרוב על מתחם של 24 יחידות לפחות, לאו דווקא דיור, על שטח של 4 דונם לפחות, שבמהלכו היזם אמור לעמוד במטלות ציבוריות לטובת הרשות המקומית. תמ"א 38/2, לעומת זאת, מיושמת מכוח תכנית המתאר הארצית, עם חוקים שונים ויכולת שונה לתת מענה לדיירים.
לדעת בביוף , בשנים האחרונות המדינה מעודדת בעיקר פינוי-בינוי, מה שמקשה על פרויקטים של תמ"א 38/2 הריסה ובנייה לצאת לדרך. לדבריו, גם בעתיד יישארו במרכזי הערים מובלעות של בניין בודד או מספר בניינים שלא יכולים להיכנס לקטגוריה של פינוי-בינוי, ויצטרכו לקבל מענה מכוח תמ"א 38/2.
הפערים בין המסלולים, אשר מקשים לדברי בביוף על יישום תמ"א 38 הריסה ובנייה, הם הרוב החוקי של הסכמה בקרב דיירים- החקיקה האחרונה בפינוי-בינוי הורידה את הרוב החוקי הנדרש ל-67%, בעוד שבפרויקטים של תמ"א 38/2 הוא נשאר על 80%, מה שמהווה מחסום. פער נוסף הוא זכויות קשישים, כאשר בפינוי-בינוי החקיקה נותנת העדפה והתייחסות לזכויות קשישים, בעוד שבפרויקטים של תמ"א 38/2 הם לא מקבלים מענה. לבסוף, בביוף מציין את הנושא של ריבוי נכסים- במקרים של אדם המחזיק במספר נכסים, הרי בפרויקט פינו-בינוי הוא זכאי לפטור ממס שבח, אך בתמ"א 38/2 אינו פטור.
מהם המהלכים שקבוצת נרשא הובילה מול משרד השיכון לצמצום הפערים? האם יוכנסו שינויים כבר בחוק ההסדרים הבא? ואיך בוחרים את היזם הנכון שיבטיח ביצוע פרויקט וא' ועד ת'? הצטרפו אלינו.