סגור

"מערכת הבריאות נלחמת בשתי חזיתות הניסיון לשמור על רמת שירות גבוהה, והניסיון להשאיר את ההחלטות המקצועיות אצל אנשי המקצוע"

בשנה החולפת התמודדה מערכת הבריאות עם אתגרים חסרי תקדים–אלפי רופאות ורופאים גויסו למילואים או פונו מבתיהם, בזמן שהעומס על המערכת הגיע לשיא. כעת נאבקת ההסתדרות הרפואית מול מהלכים שלטענתה יכניסו שיקולים לא-מקצועיים לקבלת ההחלטות, ולא יצליחו לפתור את המחסור החמור ברופאות ורופאים. "קיווינו שיהיה לנו יותר שקט ב-2025 לטיפול בבעיות עומק, אך התבדנו", אומרת עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל

מערכת הבריאות בישראל ניצבה בשנת 2024 בפני אתגרים חסרי תקדים. המחסור החמור ברופאים, שהיווה אתגר משמעותי כבר בשנים האחרונות, החריף עוד יותר עם פרוץ המלחמה. אלפי רופאים גויסו למילואים או נאלצו להתפנות מבתיהם בצפון ובדרום, בזמן שהעומס על המערכת הגיע לשיאים חדשים. המציאות החדשה חייבה היערכות מחודשת של כל המערכת, החל מניהול מותאם של מערך הבחינות ועד להקמת מערכי תמיכה נפשית לרופאות ורופאים.
עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), מספרת על האתגרים הכפולים והמכופלים מולם עמדו הרופאות והרופאים בישראל בשנה החולפת, ועל הקשיים הנוכחיים מול תכניות ממשלה לעתיד המערכת.
2 צפייה בגלריה
עו"ד לאה ופנר: מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל
עו"ד לאה ופנר: מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל
עו"ד לאה ופנר: מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל
(באדיבות: ההסתדרות הרפואית בישראל)
"רבים מהרופאות והרופאים שלנו היו מגויסים ומפונים–השמירה על מערכת רפואה טובה ותקינה היתה אתגר חסר תקדים"
עו"ד ופנר מספרת כי "2024 היתה שנה מאוד מאתגרת עבור ציבור הרופאות והרופאים בישראל. היינו צריכים להתמודד עם שמירה על מערכת רפואה טובה ותקינה על רקע מלחמה מתמשכת, מהסוג שלא הכרנו בעבר". לדבריה, חלק גדול מהרופאות והרופאים שירתו במילואים בחזית, "מה שהטיל מעמסה כבדה במיוחד על המערכת הרפואית שנותרה בעורף. כל מי שלא גויס, עמד בפני נטל גדול פי כמה וכמה מהרגיל".
בנוסף לנטל שנוצר בעקבות הרופאות והרופאים שגויסו למילואים, עו"ד ופנר מציינת כי "חלק מהרופאות והרופאים היו ביישובים שפונו – כל הצפון ואזור העוטף פונו לחודשים ארוכים. התוצאה היא שכאשר רצינו לתת שירות, היה צריך לתת אותו במרפאה אחרת, מה שהציב בפני הרופאות והרופאים בישראל קשיים מורכבים ונוספים".
איך שומרים על בחינות ברמה ראויה כאשר הנבחנים והבוחנים מגויסים למילואים?
על רקע המלחמה, העומס על בתי החולים והמרפאות השלמות שפונו ממקומן, ההסתדרות הרפואית התמודדה עם הצורך לנהל את הבחינות של המתמחים, "כדי שיוכלו לעבור את הבחינות ולהיכנס למערכת", אומר עו"ד ופנר. "זו היתה משימה מאתגרת בפני עצמה".
לדבריה, "ניהול הבחינות הציב אתגר כפול הקשור למלחמה – בזמן שרוב המתמחים גויסו למלחמה, היינו צריכים למצוא התאמות נדרשות למילואימניקים, מבלי להוריד את רמת הבחינות". אחרי הכל, אומרת עו"ד ופנר, "למטופל בעוד 5 שנים לא משנה אם היתה מלחמה – הוא צריך למצוא את הרופא הטוב ביותר, שעבר את הבחינות ברמה המתאימה".
בנוסף למתמחים המגויסים, "גם בקרב הבוחנים היו הרבה מגויסים, משום שגיל הפרישה של רופאות ורופאים ממילואים הוא גבוה יותר מהאוכלוסייה הרגילה. היה לנו מחסור במי שייבחן את המתמחים הצעירים", מעידה עו"ד ופנר.
בין הצעדים של ההסתדרות הרפואית בשיראל – הסכם קיבוצי זמני עם דגש על המקצועות הנדרשים ביותר במלחמה, לצד סיוע רגשי ונפשי לרופאות ורופאים
חלק מהצעדים הרבים בהם נקטה ההסתדרות הרפואית בישראל תוך כדי מלחמה, "נבעו מהצורך לתת מענה למקצועות שסבלו במיוחד כתוצאה מהמלחמה", אומרת עו"ד ופנר, "כגון פסיכיאטריה, כוויות, גריאטריה, שיקום ועוד". על מנת להשיג את המטרה, ההסתדרות הרפואית בישראל הגיעה להסכם ביניים קיבוצי, "כל זאת במהלך 2024, על רקע המלחמה בחזיתות והמאבק במחלקות של בתי החולים על חייהם של הפצועים והנפגעים", מספרת עו"ד ופנר.
היבט חשוב נוסף בפעילות של ההסתדרות הרפואית בישראל בעקבות המלחמה הוא הקמת מערך תמיכה רגשית ונפשית לרופאות ורופאים, "הנקראת 'מפנה' ומופעלת במימון ההסתדרות, דרכה יכול לפנות כל רופאה ורופא לקבלת תמיכה", מסבירה עו"ד ופנר.
כבר ב-7 באוקטובר, במוצאי החג, "הבנו בהסתדרות הרפואית בשיראל את גודל המצב, הקמנו חמ"ל והצענו את השירות של 'מפנה' לרופאות ורופאים. כמות הטלפונים הוביל לקריסה של המוקד תוך מספר שעות". גם היום, מספרת עו"ד ופנר, ההסתדרות מעפילה את השירות. "אנחנו כל זמן מלווים את הרופאות והרופאים ומנסים לעזור להם לשפר את התחושה בתוך כל האתגרים. לפני חודשיים הוצאו קבוצה של רופאות ורופאים שיצאה להתרעננות בקפריסין".
מטרת העל של ההסתדרות הרפואית בישראל, אומרת עו"ד ופנר היא לשמור על הרמה הרפואית, להתמודד עם מחסור משמעותי ברופאות ורופאים, ולשמור על החוסן שלהם לאורך זמן".
2 צפייה בגלריה
עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל
עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל
עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל
(באדיבות: ההסתדרות הרפואית בישראל)
מבט ל-2025–מאבק נגד העברת ההכשרה הרפואית למשרד הבריאות והעברת רופאים מבתי החולים לקהילה
כעת, עם סיומה של השנה החולפת והכניסה לשנת 2025, עו"ד ופנר אומרת כי "למען האמת, חשבנו ש-2025 תספק לנו קצת יותר שקט לטפל בבעיות עומק". עם זאת, "לצערנו הרבה, אנחנו נמצאים כעת במאבק משמעותי וחריף מול משרד הבריאות, שבוחר לנסות ולהעביר את החלק של ההכשרה הרפואית וההחלטות המקצועיות הרפואיות, מההסתדרות הרפואית בשיראל אל משרד הבריאות". הטענה של משרד הבריאות, אומרת עו"ד ופנר, "היא כביכול כדי לעזור ולפתור בעיה של מחסור ברופאות ורופאים בצורה יעילה". לדבריה, "המחסור אכן גדול, אבל לא יעזור לנו אם נעתיק את החלק המקצועי-מדעי, הפועל כרגע באופן עצמאי, ולהכפיף אותו למנגנון ממשלתי שעשוי להיות בו שיקולים פוליטיים וכלכליים".
תכנית בעייתית נוספת של הממשלה, מעידה עו"ד ופנר, "היא התכנית לקחת רופאות ורופאים מבתי החולים ולהעביר אותם לקהילה". הבעיה, לדבריה, "הוא שאנחנו בהסתדרות הרפואית בשיראל חושבים שצריך גם וגם, וזה לא יעזור להעביר ממקום אחד לשני, כאשר השמיכה קצרה במיוחד".
בשנת 2025, אם כן, "אנחנו נמצאים במלחמה אקוטית של הניסיון שלא להוריד את רמת השירות, לצד מאבק בלתי מתפשר למניעה של העברת החלטות מקצועיות לגורמים שאינם רפואיים, בכל הנוגע למסלולי ההתמחות".