טיפול לנשירת שיער - מה שעובד ומה שלא כל כך…
טיפול לנשירת שיער - מה שעובד ומה שלא כל כך…
השיער הוא סמל לנעורים וכמובן חלק בלתי נפרד מהזהות שלנו. כולנו מטפחים ושומרים על השיער, כל אחד בסגנונו האישי. לפעמים אנו צובעים, לפעמים משנים תסרוקת, אבל תמיד מעניקים תשומת לב למראה השיער שלנו
ובאופן טבעי אחד הדברים הגורמים לנו להתחיל להזיע ולפחד הוא נשירת השיער. נשים רבות מביטות בדאגה במברשת השיער, רואות את השיערות הרבות ומתחילות להבין כי נשירת השיער היא מעל ומעבר לנשירה הטבעית. כך גם גברים רבים מביטים במראה ומודאגים מהמפרצים או התדלדלות השיער.
כל זה מוביל אותנו לחפש אחר הדרכים שיאפשרו לנו לעצור את נשירת השיער. ועל זה אנחנו רוצים לדבר הפעם, טיפול לנשירת שיער.
אבל לפני שנדבר על מגוון הטיפולים הקיימים, נשאלת השאלה האם נשירת השיער שלכם היא נשירה הנובעת מתוך מחזור חיי השערה הטבעי, או שאכן מדובר בנשירת יתר. לעיתים אנו נבהלים יותר מידי ומהר מידי.
נשירה של 80-100 שערות ביום נשמעת כמו כמות אדירה, אבל האמת שהמחקרים מראים כי זוהי הכמות הממוצעת. זוהי הכמות המאוזנת מול הצמיחה המחודשת של השערות. אך כאשר הכמות גדולה ממאה שערות ביום, זהו סימן מדאיג וכדאי לתת לכך את תשומת הלב.
כאשר אנו מדברים על הטיפולים לעצירת נשירת השיער, אנו מדברים על תעשיית ענק הכוללת אינספור טיפולים ותכשירים אשר נועדו לעצור את נשירת השיער ולהילחם בהקרחה. האם כל שיטה עובדת? כנראה שלא. האם שיטה שעבדה לאחר תעבוד גם עבורך? גם זה לא בטוח.
אבל לא להתייאש, ישנם מגוון טיפולים שיכולים לעזור, וגם טיפולים שאולי לא כדאי לבזבז עליהם את הזמן. מהשתלות שיער ועד קסדות לייזר, בואו נדבר על כל השיטות שהולכות היום; אלו שעובדות ואלו שפחות…
שיטות לעצירת נשירת השיער
1. ויטמינים ותוספי תזונה - מחסור בוויטמינים ומינרלים בהחלט יכול לגרום לנשירת שיער, ולפעמים תוספי התזונה יכולים לגלות יעילות מסוימת בעצירת הנשירה; בעיקר כאשר זהו הגורם הישיר לאיבוד השיער.
ידוע כי חוסרים תזונתיים יכולים לגרום לנשירת שיער, כמו למשל מחסור בחלבונים או מחסור בברזל. וכמובן שיש לכך היבטים בריאותיים אחרים, לכן באופן כללי אנו ממליצים לכולם להקפיד על תזונה נכונה.
ישנה תעשייה שלמה המציעה תוספי תזונה הכוללים וויטמינים, מינרלים, תמציות צמחים ואפילו קולגן. בעוד אין ספק לגבי חשיבותם של וויטמינים לגוף, היעילות שלהם מוגבלת מכיוון שהם מגיעים אל מערכת העיכול, ואינם מתמקדים אך ורק בקרקפת.
2. תכשירים לשימוש חיצוני - ישנם אינספור תכשירים הנמכרים ברשתות הפארם. תכשירים המציעים וויטמינים, מינרלים, תמציות צמחים, שמנים ועוד חומרים אשר נועדו להזין את שורשי השיער.
בעוד הקרקפת אכן זקוקה לחומרים מזינים, ויתכן כי לחלקם של הרכיבים ישנה השפעה; בפועל יישום חיצוני על עור הקרקפת מביאה לספיגה מעטה של החומרים, ולכן השפעתם מאוד מוגבלת.
יתר על כן, עוד לפני שמשתמשים בתכשירים אלו, נשאלת השאלה האם מחסור בוויטמינים ומינרלים הוא אכן הסיבה לנשירת השיער. הסיבות לנשירה יכולות להיות אחרות, למשל גנטיות או הורמונליות. ואם כך, תוספת וויטמינים לא תשנה את התמונה.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא כי אולי דווקא בגלל תכשירים שונים, כמו השמפו שבו אתם משתמשים, נגרמת נשירה. למשל המלחים שנמצאים כמעט בכל מותגי השמפו המובילים מזוהים עם נשירת שיער.
הסיבה הראשונה היא שטיפולים אלו הוכחו בצואה מדעית באינספור מחקרים. ואיננו מדברים אך ורק על טיפול בנשירת שיער, אלא תחומים רפואיים נוספים שאימצו את שיטת הטיפול הזו.
כיום הרפואה מרבה לעשות שימוש בטיפולי PRP בזכות היכולת שלהם לעורר תהליכי התחדשות והחלמה. למשל יש להם שימוש שכיח מאוד בתחום האורתופדיה, בעזרת טיפולי PRP ניתן לטפל בפציעות גידים ושרירים. הם אפילו מראים יעילות בעת טיפול באין אונות.
הסיבה השנייה היא מנגנון הפעולה המיוחד של הטיפול. הזרקות PRP עושות שימוש בגורמי גדילה הנמצאים באופן טבעי בדמו של המטופל. כלומר הן מפעילות מנגנון טבעי של הגוף לצורך התחדשות הרקמות והצמחת השיער.
וזה גם מביא אותנו לסיבה השלישית והיא הבטיחות של הטיפול. מכיוון שמדובר בחומר טבעי הוא גורם לתופעות לוואי מעטות. PRP מתאים גם בתור טיפול לאחר השתלת שיער, על מנת לשפר את תוצאות ההשתלה.
טיפולים אלו יכולים להתאים למגוון רב של בעיות. ואף להיות כלי עזר עבור טיפולים אחרים.
4. טיפולי פלסמה - לצד טיפולי ה-PRP ישנם עוד טיפולי פלסמה נוספים בעלי מאפיינים דומים. טיפולים אלו כוללים טיפולי iprf, prgf, cgf.
מבחינת מאפייני הטיפול, תופעות הלוואי והתוצאות, הם דומים מאוד לטיפולי PRP ולמעשה הם פיתוחים של אותה השיטה. עיקר ההבדל הוא הוא בתהליך ההכנה של הפלסמה המוזרקת, דבר המשפיע על תוצאות הטיפול ומאפשר לדייק אותו בהתאם לצרכים של המטופל.
5. מזותרפיה - מזותרפיה הנו טיפול אנטי איג׳ינג המתאים, בין היתר, לטיפול בנשירת השיער. מהות הטיפול היא הזרקת תרכובת של חומרים מזינים אל תוך השכבה האמצעית של עור הקרקפת. החומרים המזינים עשויים לכלול מינרלים, חלבונים, וויטמינים, נוגדי חמצון ואפילו חומצה היאלורונית; אך חשוב שרופא יתאים את התמיסה בהתאם למטרות הטיפול.
שיטה זו יעילה יותר מאשר צריכת וויטמינים ותוספי תזונה באופן אוראלי או במריחה. באמצעות שיטה זו אנו יכולים להביא את כל אותם חומרים מזינים בדיוק לאזור שבו הם נחוצים, וכך לעורר תהליכי התחדשות וחיזוק שורשי השיער.
6. טיפולים תרופתיים - ישנן תרופות שונות שנועדו לטפל בנשירת השיער. במסגרת הטיפולים התרופתיים המובילים ניתן להזכיר את התרופות מינוקסידיל ופרופסיה. התרופות הללו יכולות להיות יעילות, אך חשוב לזכור כי הן אינן מתאימות לכל מקרה. יתר על כן הן עשויות לעורר תופעות לוואי מטרידות. לכן כל שימוש בהן חייב להיות תחת פיקוח רפואי.
מינקוסידיל היא תרופה המשמשת לטיפול בהקרחה תורשתית, ומתאימה לנשים ולגברים. התכשיר מיועד לשימוש חיצוני (על עור הקרקפת). מינוקיסידיל גורם להרחבת כלי הדם בקרקפת, ובכך מסייע להילחם בנשירה.
פינסיטריד היא תרופה שנועדה במקור לטפל בהגדלה שפירה של הערמונית, אך במינונים קטנים היא יכולה לסייע לגברים הסובלים מנשירת שיער קלה עד בינונית.
7. טיפולים הורמונליים - מנגנוני הגוף מושפעים מאוד מפעילות ההורמונים, לרבות מחזור צמיחת השיער. במקרים רבים הסיבה לנשירת השיער היא חוסר איזון הורמונלי. הסיבות לאותו חוסר איזון הורמונלי יכולות להיות תוצאה של מחלות, תרופות, מתח נפשי, גיל והריון.
לא רק שהורמונים משפיעים על צמיחה ונשירת השיער, הם אפילו יכולים להשפיע על מראה השיער. למשל נוכחות גבוהה של דיהידרוטסטוסטרון גורמת לצמיחת שערות דקיקות וקצרות. ואילו חוסר איזון באסטרוגן ופרוגסטרון נמצא בין הגרומים לנשירה מוגברת.
יתכן כי טיפול הורמונלי יכול לעזור, אך יתכן גם כי טיפול הורמונלי (הניתן מסיבות אחרות) הוא הסיבה לנשירת השיער. בשום פנים ואופן אין ליטול הורמונים ללא ייעוץ רפואי !
8. קסדת לייזר - לאחר שבמשך שנים התרגלנו לטיפולי לייזר לצורך הסרת שיער, בשנים האחרונות הופיעו טיפולי לייזר לנשירת שיער. ישנם מכונים המציעים את הטיפולים הללו, וישנם גם פתרונות המתאימים לשימוש ביתי כמו קסדת לייזר או מברשת לייזר.
ההבטחה של מוצרים אלו היא לעורר את מחזור הצמיחה של השיער. הטענות של היצרנים הן שטיפולי הלייזר מעודדים פעילות נוגדת חמצון, גורמים לזקיקי השיער להצמיח שערות בגוון חזק יותר, מאיצים את התחדשות התאים וגורמים לזקיקי שערות להקדים את שלב הצמיחה.
האם זה עובד? האם ישנן תופעות לוואי בטווח הארוך? ההמלצה שלנו היא לחפש אחר הראיות המדעיות ליעילות הטיפולים בבני אדם. אם נשירת השיער נגרמת בגלל בעיות הורמונליות, חוסרים תזונתיים או משהו אחר; לא נראה כי טיפולי הלייזר מעניקים מענה לבעיה עצמה.
9. השתלת שיער - את השתלות השיער שמרנו לסוף, ולא במקרה. במידה רבה זוהי הברירה האחרונה. זהו לא טיפול שנועד לחזק את השיער ולעצור נשירה, זהו טיפול שנועד עבור אלו שאין להם זקיקי שיער חיים.
השתלת השיער לוקח זקיקי שערות מאזור אחר של הקרקפת (האזור התורם), ומשתילה את זקיק השערות באזור המקריח שבו אין זקיקי שערות.
מבחינת היעילות, השתלת שיער היא טיפול שעובד. ובזכות ההתפתחויות הטכנולוגיות, אחוזי ההצלחה גבוהים מאשר בעבר. אך יש לקחת בחשבון כי זהו טיפול בעל סיכונים, תקופת התאוששות וכמובן מחיר לא זול.
כמו כן, השתלת השיער היא מוצא אחרון. בוודאי נעדיף להשקיע את האנרגיה בשימור השיער הקיים, ולא להגיע למצב שבו יש צורך בהשתלה.
כפי שהבנתם ישנן שיטות טיפוליות רבות, אך בסופו של דבר אתה שמסתכל עכשיו בדאגה במראה, או את שסופרת את השערות על הכרית, רוצים לדעת מה לעשות. האם להתחיל לקחת מינוקסי? האם טיפולי PRP לנשירת שיער?
אם נסכם את הדברים, ישנן סיבות שונות לנשירת השיער. אלו יכולות להיות סיבות הקשורות לתזונה, הרגלי חיים, גנטיקה, השפעות של צבע וטיפולי שיער, מחלות רקע, טיפולים הורמונליים וטיפולים תרופתיים, גנטיקה ועוד. חשוב מאוד לאבחן את מקור הבעיה על מנת להתאים את הטיפול הנכון.
יתר על כן, במקרים רבים מדובר בשילוב של טיפולים שונים יחדיו. למשל יתכן כי הרופאים אבחנו כי הסיבה לנשירת שיער היא חוסרים תזונתיים. יש לתת מענה לאותם החוסרים התזונתיים, אך על מנת להשיג את התוצאות האופטימליות כדאי לשקול במקביל גם טיפולי פלסמה או טיפולי מזותרפיה.
מה לעשות במקרה של נשירת שיער
לפני הכל אנו מציעים לכם לקחת נשימה עמוקה, ולא להילחץ יותר מידי. גם סטרס נמצא ברשימת הגורמים לנשירת שיער. ואם יש יותר מידי סטרס בחיים שלכם, אל תתפלאו אם זה בא לידי ביטוי בנשירת שיער.
ולאחר שנרגעתם, או לפחות כך אנו מקווים, העצה הכי טובה שאנו יכולים להגיד לכם היא להתחיל באבחון רפואי. חשוב להבין מהן הסיבות לנשירת השיער, וכך להתאים את שיטת הטיפול. יש הרבה דברים שאפשר לעשות; לפעמים זו גנטיקה, לפעמים זו הורמונים ולפעמים חוסרים תזונתיים. כאשר יורדים לשורש הבעיה, ניתן למצוא את הטיפול הנכון.