באמצע פגישה עם שותף מחו"ל אתה פתאום אומר: "רק רגע, יש טילים. חכה חמש דקות ואני חוזר'"
באמצע פגישה עם שותף מחו"ל אתה פתאום אומר: "רק רגע, יש טילים. חכה חמש דקות ואני חוזר'"
אחריות גדולה רובצת על כתפיה של תעשיית ההייטק. במשך תקופה ארוכה המשק התמודד עם בריחת משקיעים על רקע חוסר היציבות של ההפיכה המשפטית. הכלכלה הישראלית עברה חודשים ארוכים של חוסר יציבות משטרית, איומים גוברים מבחוץ וקרע פנימי מעמיק. ואז הגיעה המלחמה שרק הגבירה את כל הלחצים. אמנם הסולידריות של ענף ההייטק רק התעצמה, אך במקביל גברו החששות ליכולת של התעשייה להצעיד את המשק הישראלי קדימה. התחרות הגלובלית המשיכה כרגיל, והאתגרים המקומיים רק הלכו והתרבו.
על רקע חוסר הוודאות הזו נפגשו ברק רגב, מנכ"ל גוגל ישראל ויונתן אידלסהיים, מנכ"ל נטורל אינטליג'נס בפודקאסט Executive State of Mind מבית נטורל אינטליג'נס, לשיחה על המשכיות עסקית בזמן מלחמה, על ההתפתחויות המקומיות והעולמיות באינטליגנציה מלאכותית, ועל האופן שבו מנהלים מתווכים את המציאות המורכבת לשותפים מחו"ל.
פרק הפודקאסט הוקלט בשנית. ההקלטה הראשונה הייתה באמצע ספטמבר, ערב סוכות, מאז החיים של כולנו השתנו ב-180 מעלות. יונתן אידלסהיים, מנכ"ל נטורל אינטליג'נס מספר: "ב-8 באוקטובר קמתי ל-430 איש ואישה שהעבודה היא לא בראש מעייניהם כעת, וצריך לדאוג להם. דבר ראשון, נותרנו עם 15% פחות עובדים ועובדות בגלל מילואים, ושיעור דומה של עובדים שלא מגיעים בגלל שבן או בת הזוג מגויסים, או חלילה שהם במעגל הראשון של הנפגעים. בנוסף - הרבה עובדים ועובדות התנדבו, בעידודנו. מאז המספרים פחתו, אבל רוב החברות, כמונו, עדיין מתמודדות עם המחסור בכוח אדם".
"אצלנו בגוגל, בשבועיים הראשונים, 12% היו מגוייסים", תיאר ברק רגב, מנכ"ל גוגל ישראל. "גם השיבושים של מערכת החינוך יצרו קושי אדיר שהעלו את המחסור בעובדים לרמה של כ-50%. בקורונה כל העולם עצר וכולם נכנסו לאותו התלם. אבל פה נוצר מצב בלתי אפשרי: העולם דוהר קדימה במהפכה הטכנולוגית הכי גדולה בעידן הנוכחי, ואנחנו נמצאים בסגר עם עצמנו כבר שבועות רבים. השוק הישראלי קפא כמעט לחודש".
אידלסהיים מסביר: "זה בוודאות פוגע במשהו; בדליברי או בלוחות הזמנים, אבל לא קיבלתי שאלות מלקוחות או ביטולים ודחיות, להיפך. מה שעומד לזכותנו הוא הקשר האיכותי עם המפרסמים שלנו שהשקענו בו אינטנסיבית לאורך 13 שנה".
״ההתמודדות שלנו עם המלחמה הפתיעה את השותפים בחו"ל,״ מספר רגב, "הייתי בשיחת ועידה במשרד בתל אביב והתחילה אזעקה. אז אמרתי להם 'סליחה, אני הולך שניה למקלט, אני תכף חוזר'. תמיד אני שם על מיוט אבל הפעם שכחתי. יושבת שם כל הנהלת אירופה ושומעת את האזעקות, ואחרי כמה דקות אני חוזר עם בקבוק סודה ביד ואומר: 'אז איפה היינו?' הם כולם היו לבנים. הם חושבים שכאן יש טילים ומדינה בכאוס, והנה אני משדר להם תחזית לא כזו רעה, מדבר על פרויקטים שעומדים בלוחות זמנים. הם היו בהלם. אבל זה בדיוק המסר שאני רוצה להעביר כדי שלא תהיה מחשבה של דעיכה כזו.
רגב מוסיף ומסביר מה יקרה במצב שבו המלחמה תהיה ממושכת,"אם המלחמה הזו תהפוך להיות משהו מאוד ארוך, כמו מלחמת רוסיה אוקראינה, אני חושב שתהיה פה השפעה מאוד רצינית על הנוכחות, כי משקיעים וחברות לא מסתכלים על הסביבה הפוליטית או הביטחונית. הם רוצים גישה לטאלנט, שוקלים את עלויות הפעילות ואת נוחות קידום העסקים. אם שניים מתוך השלושה נעשים מורכבים, יש אלטרנטיבות, ואנחנו בתחרות מול העולם. המסר הכי חשוב שלנו כרגע, שאני עובד עליו מול חו"ל, זה להראות איתנות וביצוע. 'אנחנו תחת מלחמה, אבל חכו לנו חמש דקות ונחזור לסגור את המכירה ולתת את הדליוורי של הפרויקט'. וזה היופי שלנו. אני מאוד מתחבר לקריאטיב של "Israeli tech delivers - no matter what".
בשנה אחת עברנו ממחאה למלחמה. "בימים שלפני 7 באוקטובר כל הזמן שאלנו את עצמנו האם אנחנו רוצים להתרחב ולפתוח עוד משרדים בעולם ולהביא עוד צוותים בינלאומיים. אז התשובה היא כן", אמר אידלסהיים, "אבל עכשיו אני יודע בוודאות שלא משנה איפה נפתח את המשרד הבא, נשמור על הרוח הישראלית שלנו שבאה לידי ביטוי בעוצמות רבות בעיתות משבר."
רגב משיב לדבריו של אידלסהיים: "אתם גאווה ישראלית. אחת מחברות ההייטק היותר מפוארות שצמחו בהייטק בישראל, עם תעוזה ומקצועיות. יש הרבה דברים שאנחנו מסתכלים עליכם יותר משאתם תסתכלו עלינו. אצלנו, אגב, מתייחסים לרבעון 1 של 2024 כמו לרבעון החמישי של 2023, וזו התוכנית היחידה שאנחנו עושים. זה לא נכון וגם לא הוגן לבקש מעובדים שנמצאים תחת מעמסה של החיים האזרחיים, והשפעה של המלחמה, להתעסק עכשיו בתכנון שהרבה ממנו עלול לא להתממש, ובדברים שהם מעבר לשליטה שלך. אני מאמין גדול בתוכניות שאתה יכול לשלוט בהן. ולכן בעיני עדיף כרגע להיצמד למציאות ההזויה שיש לנו כרגע בישראל, לפני שעושים תוכניות ארוכות טווח".
"אם יש משפט שמלווה אותי בשנה האחרונה זה 'יהיה טוב, אבל לפני זה יהיה קצת יותר רע'", סיכם אידלסהיים. "הולך להיות פה יותר קשה אבל אני מאמין שכל זה מוביל לעתיד טוב יותר. הקושי הוא לדעת מתי זה יקרה".