מכפר סבא ועד מלאגה – שיתופי פעולה חדשניים מביאים לשיפור המרחב העירוני
מכפר סבא ועד מלאגה – שיתופי פעולה חדשניים מביאים לשיפור המרחב העירוני
יוזמות Urban Oasis בכפר סבא ורצועת החדשנות של הרצליה מסמנות את הדרך של ערים בישראל ליצירת סביבה עירונית חדשנית יותר. הן פותחו על ידי פרויקט SME4SMARTCITIES במימון האיחוד האירופי, אשר נועד לחבר בין עסקים קטנים-בינוניים, רשויות מקומיות וגופים אקדמיים. מהם הכלים והחיבורים שנוצרו במסגרת הפרויקט המיוחד?
ב-21.9 הושקה רצועת החדשנות של הרצליה, Herzliya Innovation Zone, המהווה מסגרת של פיתוח יצירתי ושל שיתופי פעולה עם ובין חברות חדשניות, ועם העירייה. ב-26.9 הושקה בכפר סבא הפרגולה הסולארית Urban Oasis, אותה פיתחו במשותף BIPV ISRAEL הישראלית ו-SIT Technologies האיטלקית בהנחיית המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית בבית ספר פורטר באוניברסיטת תל אביב ויחד עם האגף לחדשנות ולקיימות בעיריית כפר סבא. היוזמה משלבת טכנולוגיות שונות כדי ליצור פינה מוצלת וקרירה בעיר, שיוצרת חשמל מאנרגיית השמש, מורידה את הטמפרטורה ומעניקה מקלט מהשמש החזקה ומחום היום.
היוזמות בהרצליה ובכפר סבא מיושמות בשיתוף פרויקט המחקר SME4SMARTCITIES, במימון האיחוד האירופי במסגרת ENI CBC Med, אשר שם לעצמו למטרה לחבר בין רשויות מקומיות במרחב הים התיכון לעסקים ולמיזמים קטנים ובינוניים, על מנת לקדם קיימות וחדשנות וכדי לחזק את הרשויות ואת העסקים גם יחד. לפרויקט שותפים ממספר מדינות ומשלושה מגזרים: אקדמיה, רשויות מקומיות ועסקים.
מה עומד מאחורי הפרויקט ומהם הכלים שנוצרו במסגרתו אשר יאפשרו לעסקים ולרשויות לפצח אתגרים, להפיק את המירב מהפוטנציאל הקיים עכשיו כדי להוביל את המרחב העירוני לעתיד בר קיימא ולשפר את איכות החיים של התושבים?
עסקים קטנים-בינוניים מאזור הים התיכון עובדים יחד לקידום קיימות וחדשנות בערים
ככל שהערים ממשיכות לצמוח, כך גדל גם מספר האתגרים העומדים בפניהן. היבטים סביבתיים, כלכליים וחברתיים דורשים פתרונות חדשים. ערים מסביב לים התיכון מתמודדות עם יותר ויותר אתגרים: משבר האקלים, עומסי תחבורה, הגירה, פערים חברתיים והתיישנות תשתיות. אין ספק כי שינויי אקלים ותהליך עיור אינטנסיבי משפיעים מאוד על כל אזור הים התיכון כבר היום.
פרויקט מחקר-הפעולה SME4SMARTCITIES, כאמור, שם לעצמו למטרה לחבר בין עסקים ומיזמים קטנים ובינוניים לרשויות מקומיות, על מנת לאפשר קידום של קיימות באזור הים התיכון באמצעות פיתוח סביבתי, חברתי וטכנולוגי חדשני בתחומים כמו תחבורה, אנרגיה, מזון, טיפול בפסולת והתמודדות עם שינויי האקלים.
מצד אחד, הפרויקט מסייע לערים להיות מובילות בחדשנות, באמצעות רכש ציבורי של פתרונות חדשניים. מצד שני, הפרויקט תומך בחברות קטנות ובינוניות במרחב אזור הים התיכון על מנת להבטיח כי המוצרים והשירותים שלהם עונים על הציפיות והצרכים של ערים חכמות.
לצד מרכזי חדשנות בספרד ובאיטליה, השותפים בישראל הם החוג ללימודי הסביבה בביה"ס פורטר באוניברסיטת תל אביב ועיריית כפר סבא, בהשתתפות עיריות תל אביב, הרצליה ואילת. פרופ' קולין פרייס וד"ר אורלי רונן מרכזים את הפרויקט מטעם החוג ללימודי הסביבה. הפרויקט מתבצע במסגרת המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית.
לדברי אביגדור שרון מהמעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית באוניברסיטת ת"א, "המטרה שלנו הייתה להבין איך מחברים בין הצדדים ויוצרים שיתופי פעולה בין החברות הקטנות לבין עצמן, ובינן לבין עיריות, הכל מתוך מטרה משותפת של שיפור איכות החיים בעיר והתמודדות עם מגוון האתגרים הנוכחיים של ערים, החל מהתחממות העיר כתוצאה ממשבר האקלים ועד איתור מקומות חנייה לאנשים עם מוגבלויות".
אביגדור מסביר כי "הכוונה היא שהרשויות יציפו את האתגרים, ייפגשו עם יזמים שמציעים פתרונות חכמים, ויעבדו יחד, כאשר מספר יזמים יכולים לחבר את הפתרונות שהם מציעים לפתרון אחד כולל היוצר סינרגיה ויישום משולב בעיר. המחקר החל בעבודה משותפת עם 34 ערים לרוחב הים התיכון, מספרד ועד ישראל, כדי לגלות את האתגרים שלהן ואת המוכנות שלהן לשתף פעולה עם חברות קטנות. מכאן, הנענו שיתופי פעולה ובנינו שורה של פתרונות".
יצירת קשרים בינלאומיים לטובת פתרון לאתגרים מקומיים
חלק ניכר מפעילות הפרויקט היא יצירת הקשרים הנכונים בין הגורמים השונים. "למשל, הוצאנו משלחות משותפות, 'משימות יזמות', אשר כללו יזמים, נציגי עיריות (כפר סבא, אילת, הרצליה ות"א) ומומחים מהאוניברסיטה. המשלחות שלנו הגיעו לגנואה באיטליה, ואירחנו בישראל משלחות דומות מספרד ומאיטליה. המטרה הייתה להפיל את המחסומים, ומתוך המפגשים נולדו שיתופי פעולה – הוצאנו קול קורא ליוזמות ומתוכו שש יוזמות קיבלו מימון לביצוע הרעיון בעיר מסוימת".
שרון מספר כי בגנואה מיושמים שני פתרונות, "כולל שיתוף פעולה ישראלי-ספרדי-איטלקי, שבו כל חברה הביאה את המוצר והטכנולוגיה שלה. בספרד מקודמות יוזמות במורסיה ובמלאגה, הנחשבת למובילה בחדשנות בקנה מידה אירופי".
גם בישראל - היוזמות והאירועים האחרונים מראים על המוכנות והרצון של עיריות להוביל חדשנות וקיימות אורבנית
השקת רצועת החדשנות בהרצליה היא דוגמה נוספת לתשתית הייעודית שעיריות מייצרות כדי לקדם את תחומי החדשנות והקיימות. "במקרה הזה, עיריית הרצליה אמרה שהיא רוצה להיות Beta site שנותן לחברות הקטנות את המקום להתנסות, בשיתוף פעולה עם העירייה", אומר אביגדור. "לעיריית הרצליה יש רשות מיוחדת למטרה הזו - לעודד חברות, ליצור קשרים בין חברות ולגבש קהילה. גם בקניון ארנה יש יוזמות לפיתוח חדשנות, סביבה וקיימות. בערים כמו הרצליה, כפר סבא, אילת וכמובן תל אביב, שהיא מובילה עולמית בתחום, יש אנשים מדהימים שמקדמים איכות סביבה וחדשנות. יש בערים האלו דינמיקה של פיתוח חדשנות ועזרה לעסקים".
יוזמת Urban Oasis בכפר סבא היא אחד מששת הפרויקטים שפותחו במסגרת הפרויקט, בשיתוף פעולה של חברה ישראלית וחברה איטלקית, שנפגשו לראשונה במפגשים של האוניברסיטה. "לחברה הישראלית יש מערכת חכמה של לוחות סולאריים משולבים בזכוכית, אותם אפשר להתקין בכל מקום, כך שהזכוכית מכניסה אור והלוחות מספקים צל, ולחברה האיטלקית יש פיתוח של משאבת מים יעילה במיוחד. השילוב ביניהן הוליד פרגולה סולארית שנותנת צל, מייצרת חשמל, ובשילוב מערכת של חברת נטפים, מספקת מערכת קירור עם תרסיס מים. החיבור מייצר פינת ישיבה קרירה בלב העיר, שמייצרת חשמל לעצמה. המערכת הראשונה כבר מותקנת בפארק בכפר סבא ותוצאות הבדיקות מראות על אפקט קירור של 8-4 מעלות בהשוואה לסביבה". עיריית כפר סבא כבר מתכננת המשך התקנה של Urban Oasis במרחב העירוני החשוף. לדוגמה, ליד תחנת אוטובוס במיקום מרכזי.
לדברי שרון, "במבט קדימה, נשמח ששתי היוזמות ימשיכו, אנחנו רוצים לעודד אותן ולעודד ערים נוספות להקים פינות ישיבה קרירות, לטובת התושבים".
ארגז כלים לחברות קטנות ומדריך לרשויות עירוניות גם יחד – זמינים לכולם באתר הפרויקט
על מנת לקדם את התחום, המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית בביה"ס לסביבה ולמדעי כדור הארץ ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב, יצרה מספר כלים פרקטיים אשר יהיו זמינים לחברות, רשויות וגופים אקדמיים.
ראשית, גובש מדריך המיועד לעסקים קטנים ובינוניים בכל הנוגע להתמודדות במכרזים ומנגנון הרכש של עיריות ורשויות מקומיות. מדריך דומה הוכן גם לרשויות.
לצד זאת, המעבדה בנתה עבור ערים ורשויות מדריך לפיתוח מערך חדשנות עירונית. "מדובר בארגז כלים שלם אשר זמין לכולם באתר אינטרנט ייעודי", אומר שרון. "ערים מכל רחבי הים התיכון ומכל העולם, יכולות לקרוא על השלבים השונים והמובנים בדרך ליצירת מערך חדשנות, להיחשף לדוגמאות ולמקרי בוחן, ללמוד מניסיון של ערים אחרות ולפתח מערכי חדשנות, תוך עמידה בדרישות הרכש הירוק, אשר תקפות באיחוד האירופי מ-2018 ומקבלות דגש גדול במדינות האיחוד".
לומדים מהתאגיד הכי גדול שהתמודד עם המשברים הגדולים ביותר
"בשורה התחתונה, התאגיד הכי גדול עם הוותק הכי גדול בהתמודדות עם משברים, הוא הטבע", אומר שרון. "התפקיד שלנו הוא להבין איך הטבע מתנהל כך שיש בו אפס אשפה. מה בעלי חיים יודעים שאנחנו לא יודעים על יעילות מקסימלית ועל עמידה באתגרים לאורך זמן. התשובה היא חוקים של מערכת אקולוגית, עם רשת של קשרים. המנגנון של הטבע לא היררכי, זו רשת שבה כולם תלויים אחד בשני ויוצרים שלמות ביחד". בנוסף, בטבע יש תהליכים מחזוריים, "כאשר המקבילה בעולם האנושי היא כלכלה מעגלית. הרעיון של כלכלה מעגלית נלקח ישירות מהטבע".
"אנשי המעבדה לחדשנות וקיימות עירונית זמינים לכל שאלה", אומר שרון. "באתר יש דף מומחים מישראל ומאירופה אליהם אפשר לפנות. אנחנו רוצים להראות לכולם – חברות קטנות ורשויות גם יחד – שאפשר לעשות את זה, ושיש לנו את הכלים לעזור להן".
כלים נוספים שפותחו במסגרת הפרויקט זמינים באתר