האם לממשלה ולבנקים יש אינטרס להורדת מחירי הדיור?
האם לממשלה ולבנקים יש אינטרס להורדת מחירי הדיור?
אינספור תכניות לריסון מחירי הדיור ייושמו בשנים האחרונות, אך לא הצליחו להוביל לירידה במחירים. מה הסיבה לכך? עופר בביוף, סמנכ"ל התחדשות עירונית, בקבוצת נרשא מסביר
בעשור האחרון ממשלות ישראל ניסו לרסן את עליות מחירי הדיור במגוון צעדים ותכניות, אך המחירים המשיכו לזנק כלפי מעלה. עופר בביוף, סמנכ"ל התחדשות עירונית, בקבוצת נרשא, אומר כי אחת הסיבות היא שלא בטוח שלממשלת ישראל יש רצון להוריד את מחירי הדיור.
לדבריו, יש לממשלה הכנסות ממיסוי מקרקעין שמנפחות את הקופה הציבורית ומאפשרת לה ליישם צעדים ופעולות כחלק מתקציב המדינה, בביוף לא רואה מצב בו הממשלה מסכימה לוותר על הכנסות משמעותיות שכאלו בקלות או באופן מיידי.
באשר לבנקים, שהגיעו ב-2022 למגבלה על אשראי לבנקים, אומר בביוף כי הבנקים נתנו לגורמים בענף הנדל"ן להיות ממונפים בצורה בלתי הגיונית. כבר היום יש גופים שמקבלים הנחיות מהבנקים למכור נכסים כדי להקטין את המינוף. בנוסף, הבנקים העניקו בצורה מאוד נדיבה משכנתאות לרוכשים, כך שאם מחירי הדיור ירשמו ירידה, הבנקים יצטרכו לפנות לרוכשים ולבקש להגדיל את הביטחונות שלהם – להערכתו דבר כזה לא יקרה, משום שהוא עלול לגרום להתמוטטות של ענף הנדל"ן.
בביוף אומר כי לכל ענף הנדל"ן, לרבות קבוצת נרשא, אינטרס מובהק שמחירי הדיור ייעצרו ואף ירדו בטווח הזמן הבינוני. עם זאת, כל עוד מחירי הקרקעות גבוהים, עלות שכר העבודה גבוהה בענף הבניין, העלויות הנלוות גבוהות, ישנן דרישות של בעלי דירות, בפרויקטים של התחדשות עירונית, שמעלות את עלויות הפרויקט ובנוסף הריבית הגבוהה- לא יהיה ניתן להוריד את מחירי הדירות. המסקנה שלו היא שמי שרוצה לתקוף את מחירי הנדל"ן, צריך לבצע מספר צעדים, גם יחד : המדינה צריכה לשחרר יותר קרקעות, לטפל בנושא הריבית הגבוהה שמעלה את העלויות אצל היזמים, לדאוג לענף הנדל"ן להטבות ולהקטנת עלויות העובדים, ולהתמקד בהתחדשות עירונית – אשר יכולה להוביל לפעילות נדל"ן נרחבת מבלי לרכוש קרקעות. בביוף קורא לממשלה החדשה להשקיע בתחום ההתחדשות העירונית, להאריך את תמ"א 38/2 ולהמשיך עם פינוי בינוי, לאפשר לבנות כמה שיותר, כדי לאפשר בניית מאות אלפי יחידות דיור עוד לפני שרצים ומשווקים קרקעות כדי למלא את הקופה הציבורית. לדיון המלא, הצטרפו אלינו.