לא לכל אחד: השקעות אלטרנטיביות למשקיעים כשירים
לא לכל אחד: השקעות אלטרנטיביות למשקיעים כשירים
החיבור בין משקיעים כשירים להשקעות אלטרנטיביות הוא חיבור מתבקש - אבל חשוב לבדוק כמה דברים לפני שמתחילים להשקיע? לירן רבר, מנהל שיווק חטיבת ההשקעות האלטרנטיביות ב- IBI בית השקעות: "לכל משקיע כשיר בישראל צריכה להיות לפחות השקעה אלטרנטיבית אחת בתיק ההשקעות שלו"
המונח "לקוח כשיר" הוא לא רק סמל סטטוס בעולם ההשקעות. לקוחות כשירים מקבלים גישה להשקעות שאינן פתוחות לציבור הרחב ומאפשרות להם לגוון את תיקי ההשקעות שלהם עם שאינם סחירים. מי שיש לו מספיק כסף יכול להשקיע לאורך זמן בנכסים לא סחירים ויכול ליהנות מפרמיות גבוהות. ההנחה היא שמשקיע כשיר, לא צריך שהכסף שלו יהיה נזיל ולכן הוא יכול לשלוט טוב יותר בהשקעות שלו, הוא יכול להרוויח מתשואה גבוהה יותר וגם מגוון אפשרויות ההשקעה שלו גדול יותר.
לקוחות כשירים נהנים מהנחות ברכישת ניירות ערך בשלב ההנפקה הראשוני, הם חשופים להשקעות ללא תשקיף, הם יכולים להשתתף בהנפקות פרטיות ומקבלים הזדמנויות השקעה אשר שמורות לרוב לגופים מוסדיים, כמו למשל קרנות השקעה אלטרנטיביות בארץ ובחו"ל, בהן נדל"ן מניב בארה"ב ובאירופה, אשראי לטווח קצר המגובה בנכסי נדל"ן בישראל, אשראי צרכני בארה"ב, הלוואות לטווח קצר למשפצי דירות ועוד.
מיהו משקיע כשיר?
השקעות אלטרנטיביות ומשקיעים כשירים הם שילוב כמעט טבעי. על רקע זה, מפתיע להיווכח כי לא מעט משקיעים כשירים אינם מודעים לאפשרויות הפתוחות בפניהם, ולפעמים אף לא לעצם היותם משקיעים כשירים. לפני שנפרט מה כדאי לכם לבדוק בבואכם לבצע השקעות אלטרנטיביות, הנה כמה כללי אצבע שיעזרו לכם להבין האם אתם משקיעים כשירים. לפי חוק ניירות ערך תשכ"ח-1968, משקיע כשיר הוא מי שמתקיים לגביו לפחות אחד מבין שלושת התנאים הבאים:
• השווי הכולל של הנכסים הנזילים שבבעלותו עולה על 8,364,177 ₪.
• גובה הכנסתו בכל אחת מהשנתיים האחרונות עולה על 1,254,627 ₪, או גובה הכנסת התא המשפחתי אליו הוא משתייך עולה על 1,881,940 ₪.
• השווי הכולל של הנכסים הנזילים שבבעלותו עולה על 5,227,610 ₪ וגובה הכנסתו בכל אחת מהשנתיים האחרונות עולה על 627,313 ₪, או שגובה ההכנסה של התא המשפחתי שאליו הוא משתייך עולה על 940,969 ₪.
כשמנסים להבין למי מתאימה ההשקעה בקרנות האלטרנטיביות, אולי עדיף להתחיל בשאלה למי היא לא התאימה. השקעות אלטרנטיביות לא מתאימות למשקיע שיש לו 2-3 מיליון שקל, שצריך את הכסף זמין ונזיל לתקופה הקרובה. הן גם לא מתאימות למשקיעים שמעוניינים לעשות "סיבוב מהיר על השוק". לאלו, עדיף להתמקד באחזקות סחירות, אולי גם סולידיות יותר - תלוי בטעמי הסיכון של כל משקיע.
7 נקודות שכדאי לבדוק לפני שמתחילים להשקיע
אם אתם משקיעים כשירים שמחפשים השקעות אלטרנטיביות, יש כמה פרמטרים בסיסיים שאתם חייבים לבדוק בדרך לקבלת החלטה מושכלת. לירן רבר, מנהל שיווק חטיבת השקעות אלטרנטיביות ב-IBI מפרט על 7 מהחשובים ביותר שבהם:
1. עם מי אתם משקיעים? וודאו שאתם לא שמים את הכסף שלכם אצל כל אחד. רצוי להשקיע עם גוף מוסדי יציב, עם ניסיון ומוניטין בשוק ההון ובהשקעות אלטרנטיביות, שיודע לייצר קרנות השקעה ושיודע לבצע בדיקות נאותות על השותפים בקרן, כמו גם אנליזה על נכסי הבסיס של הקרן ולא בגוף פיננסי חדש שהתאגד ליצירת קרן אחת.
2. מהו מבנה ההשקעה? רצוי להשקיע דרך גוף פיננסי השומר על מבנה עלויות יעיל. לא מעט גופים פיננסים מעסיקים "פידרים" שלמעשה מנהלים את הקרנות, בעוד שהגוף הפיננסי מגייס את הכסף. מבנה כזה מייצר עלויות גבוהות, משום שהגוף הפיננסי והפידר שלו גובים כל אחד דמי ניהול. התוצאה הבלתי נמנעת: שחיקת תשואה למשקיעים.
3. האם בית ההשקעות עצמו מושקע? רצוי להשקיע בקרנות שמנהליהן נמצאים בזהות אינטרסים עם הקרן. לדוגמא, כאשר מנהלי הקרן מושקעים באופן אישי, השותפות מבטיחה שהאינטרסים של הקרן יהיו תמיד בראש סדר העדיפויות של מנהליהן, שלא יקרה מצב שגוף מתחרה יציע להם הצעה מפתה והם יעברו אליו. מאותה הסיבה רצוי להשקיע בקרנות שהגוף המנהל מושקע בהן באופן ישיר, לדוגמא באמצעות הנוסטרו שלו, או באמצעות השקעות ישירות של בעלי השליטה בו. זה לא מצב מובן מאליו, יש לא מעט גופים שמנהלים קרנות אלטרנטיביות ולא מושקעים בהן. ב- IBI המשקיעים מבינים שאם בית ההשקעות עצמו או בעלי השליטה בו החליטו להשקיע באופן ישיר בקרן, יש להם זהות אינטרסים עם הצלחת הקרן.
4. האם אפשר להגיע למי שמנהל לכם את הכסף? רצוי להשקיע בקרנות שבהן אתם מרחק טלפון אחד ממנהלי הקרנות. ב-IBI אנחנו תמיד מעודדים את המשקיעים הכשירים להיפגש עם השותף שמנהל בפועל את הקרן שבה הם מתעניינים. בהשקעה שנעשית דרך "פידר" פגישה כזו לא אפשרית, כי הקרנות שם מנוהלות על ידי מנהלים אמריקאים בחברות ענק. הכי גבוה שאפשר לעלות שם, גם כמשקיעים כשירים, יהיה לנציגות של אחת החברות וגם אז תפגשו ברוב המקרים איש שיווק.
ב-IBI, לעומת זאת, ההיררכיה הזו כמעט לא קיימת ומשקיעים גדולים יכולים לבקש ולקבל פגישה גם עם דייב לובצקי, המנכ"ל של בית ההשקעות. בשביל להגיע אלינו לא צריך לקחת טיסה לארה"ב. אפשר להרים טלפון באזור חיוג 03 או לקחת אוטובוס למרכז תל אביב.
5. מי מפקח על הכסף? IBI בית השקעות היא חברה שקיימת מ- 1971, והיא חברה ציבורית מ- 1973. המשמעות היא שזו חברה מפוקחת שהדוחות שלה שקופים ושכל שינוי משמעותי בה חייב להיות מדווח לבורסה. כשמדובר בהשקעה בקרנות אלטרנטיביות, כדאי להשקיע רק עם קרנות מבית השקעות מפוקח שעובדות באופן מסודר עם אדמיניסטרטור שאחראי לפקח על חלוקות הכספים למשקיעים, משמש כמורשה חתימה בקרן ועוד, הכל כדי להבטיח פיקוח ובקרה על הכספים ועל הניהול התקין של הקרנות.
6. חישבתם כמה מס וכמה עמלות תשלמו? ראשית, רצוי להשקיע לאחר שבדקתם היטב חשיפות מיסוי: רוב הקרנות האלטרנטיביות פועלות בארצות הברית, וחשוב לבדוק שהן לא חשופות למס אמריקאי ובעיקר לא למס עיזבון בארה"ב. שנית, תבדקו כמה דמי ניהול וכמה "עמלות תיווך" תשלמו בשורה התחתונה..
7. להבין במה אתם משקיעים: תשקיעו רק לאחר שלמדתם להשוות בין נכסי בסיס של קרנות שונות, ולאחר שהתרגלתם לא להתפתות להבטחות לתשואות גבוהות ומובטחות. יש כיום הרבה הצעות בשוק והרבה קרנות שישמחו להרוויח מכם אבל בשל העובדה שרוב ההשקעות האלה אינן מפוקחות - חשוב שבעתיים להבין את מהות ההשקעה. לדוגמא, אם תקבלו 8% תשואה בהשקעה בקרן חוב נדל"ן, כנראה שנכנסתם להשקעה סולידית ראויה. לעומת זאת, אם מבטיחים לכם שתקבלו תשואה של 15%-20%, זה צריך להדליק נורה אדומה. חשוב שתזכירו לעצמכם שאתם נמצאים ברמות סיכון שלא בטוח שאתם רוצים להיות בהן.
"לא נסכן את כספי הלקוחות"
IBI קיימת כבר למעלה מ- 50 שנים. אנחנו כיום היצרן המוביל בישראל של מכשירי השקעה אלטרנטיבים. אנחנו חוגגים בימים אלו עשור להקמת הקרן האלטרנטיבית הראשונה שלנו. צברנו ניסיון מעשי יקר ערך, בהצלחות כמו גם בכישלונות, שאין שום קיצורי דרך שיכולים להוביל אליו.
"אנחנו חושבים שלכל משקיע כשיר בישראל צריכה להיות לפחות השקעה אלטרנטיבית אחת בתיק ההשקעות. אלו נכסים שנותנים גיוון משמעותי ביחס לנכסים הסחירים בתיק. זו הסיבה, למשל, שמשקיעים כשירים ימצאו אצלנו נדל"ן פרטי ומניב בארה"ב, כמו גם נדל"ן בפולין, ספרד וישראל. זו גם הסיבה שפתחנו לפני כמה חודשים קרן פרייבט אקוויטי חדשה בהובלת גיא המאירי, המתמקדת בתוכן מתוסרט דובר אנגלית.
"מצד שני, לא נעשה משהו שיסכן את כספי הלקוחות שלנו. לדוגמא, התכוונו לפתוח קרן קריפטו, אפילו גייסנו לה כסף, אבל בסופו של דבר העדפנו לא להיכנס לזה והחזרנו את הכסף למשקיעים. הרגשנו שלמרות שיכולנו להרוויח בזה הרבה מאוד כסף, יחס הסיכון-סיכוי עבור המשקיעים היה לא מספיק טוב.
בשורה התחתונה, אם אתם משקיעים כשירים, אתם כנראה רוצים שתהיה לכם השקעה אלטרנטיבית בתיק אבל שימו לב למי אתם נותנים את הכסף ועם מי אתם משקיעים. אם לא הבנתם במה אתם משקיעים ומאיפה הרווח מגיע - תבקשו הסבר נוסף או שפשוט אל תשקיעו.
האמור מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק השקעות כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע. ההשקעה בקרנות האלטרנטיביות מקבוצת אי.בי.אי בית השקעות בע"מ מיועדת לעד 35 ניצעים במהלך 12 חודשים עוקבים ו/או למשקיעים הנמנים על סוגי המשקיעים המפורטים בסעיף 15א(ב) לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 בלבד ואינה מוצעת לציבור או מיועדת לו. ההשקעה בקרנות צריכה להתבצע לאחר שהמשקיע בחן באופן אישי עם יועציו הוא את המסמכים המשפטיים של הקרן, את תנאי ההשקעה בקרן, את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהשקעה, ואת יכולתו לעמוד בסיכונים הנובעים מהשקעתו והינה כרוכה בחתימה על מסמכי ההשקעה. אין בפרסום זה כדי ליצור התחייבות או אחריות כלשהי של אי.בי.אי בית השקעות בע"מ ו/או מי מטעמה כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו.