"תעשיית השבבים נדרשת לרוץ קדימה יותר ויותר מהר – והאתגר אדיר"
"תעשיית השבבים נדרשת לרוץ קדימה יותר ויותר מהר – והאתגר אדיר"
הצורך לספק את הדרישות הגוברות לשבבים קטנים ומתוחכמים יותר ויותר, דורש מאפלייד מטיריאלס לייצר סינרגיה וערך מוסף משילוב של הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בתחומי התוכנה, חומרה, אלגוריתמיקה, אופטיקה, אלקטרוניקה והנדסה מכנית
היסטוריה קטנה נרשמה באוגוסט האחרון בארה"ב – לראשונה אי פעם, המכירות הקמעונאיות של אמזון עלו על אלה של וולמארט. כלומר, המכירות הקמעונאיות של ענקית האונליין, עקפו את המכירות בחנויות הפיזיות של ענקית הקמעונאות. "זה תהליך שמתמשך כבר שנים, והקורונה דחפה אותו קדימה", אומר רפי בן עמי, סגן נשיא ומנהל קבוצת המוצרים בחברת אפלייד מטיריאלס ישראל.
בעידן דיגיטלי שמשתנה מדקה אחת לאחרת, וכשמספר המוצרים שנדרשים להיות "חכמים" – ממקררים, מזגנים, רכבים ועד שעונים חכמים ומכשירים רפואיים – ממשיך לזנק, לאפלייד מטיריאלס יש תפקיד מפתח: היא מאפשרת לשבבים, שמניעים את המהפכה הזו, להמשיך להתפתח ולהשתדרג ביכולת החישובית וביעילות. אפלייד פועלת בשיתוף פעולה עם כל יצרניות השבבים המובילות ונוכחת כמעט בכל תחום טכנולוגי, כדי להמשיך להאיץ את הקדמה האנושית.
לדברי בן עמי, "מגמת הדיגיטיזציה אינה חדשה, אבל הקצב שלה מואץ והולך – והמשמעות היא זינוק אדיר בביקוש לשבבים, כשהתעשייה נדרשת לרוץ מהר מאוד כדי לעמוד בצרכים של הלקוחות שלה, ולהתכונן לעולם הטכנולוגי של המחר. ה'מוח' של כל המכשירים הדיגיטליים שמקיפים אותנו צריך להיות חזק מאוד, אבל גם יעיל יותר מאי פעם והאתגר הוא אדיר – יש צורך לייצר שבבים חדשניים עם יכולות חישוב אדירות, אבל בלי להעלות את צריכת החשמל ותוך שמירה על מחיר אפקטיבי".
במקביל לגידול בביקוש ולצרכים שנהפכו תובעניים יותר, תעשיית השבבים גיוונה את הפתרונות שלה לשיפור הביצועים. "פעם, השיטה המרכזית לשיפור ביצועים הייתה – לעשות הכל קטן יותר. כשמייצרים טרנזיסטורים קטנים יותר, אפשר לשים יותר מהם בשטח נתון וכך למעשה לשפר את יכולות החישוב של השבב", מסביר בן עמי. "אבל בשנים האחרונות, מרוץ המזעור נהפך מאתגר יותר ויותר, והתעשייה פיתחה בנוסף סט חדש של פתרונות.
"אחת הדרכים היא להתחיל לבנות לגובה. אפשר לומר שאם עד לפני כמה שנים בנו וילות פרטיות, עכשיו בונים רבי קומות. זה תהליך שקורה כבר כמה שנים ומואץ ככל שהזמן עובר. דרך נוספת היא שימוש בחומרים חדשים ואפקטיביים יותר, למשל מבחינת מוליכות חשמלית. ושלישית, כיום אפשר ליצור מבנים מורכבים ומתוחכמים יותר, עם ביצועים משופרים בהשוואה לעבר.
"לפני כמה שנים חששו שאולי התעשייה תיתקל בקיר, בחוסר יכולת לבנות מבנים יותר קטנים. כיום ברור לנו שהודות לשיפורים הרב ממדיים של חומרים ומבנים, ובנייה לגובה או בתלת ממד, אנחנו יכולים בעתיד הנראה לעין להמשיך ולספק ביצועים יותר טובים ללקוחות שלנו ולדחוף את התעשייה קדימה".
מספקים יכולות קריטיות לחברות ענק גלובליות
בן עמי נמצא באפלייד מטיריאלס כבר תשע שנים, כשלפני כן עבד בכמה מהחברות המובילות בהייטק הישראלי, ובהן קומברס ונייס, ורכש ניסיון רב בניהול עסקי וניהול מחקר ופיתוח. כיום, הוא מנהל את הפעילות המוצרית-עסקית של אפלייד ישראל.
לאפלייד, הוא אומר, יש חלק מרכזי בהתפתחותה של תעשיית השבבים העולמית – הודות למגוון היכולות שלה. "אפלייד העולמית גם מייצרת חומרים חדשים, וגם עוזרת ללקוחות לייצר מבנים תלת ממדיים או לבנות לגובה. יש לה מגוון טכנולוגי עשיר, שמאפשר לה לספק את הצורך הרב ממדי הזה בשיפורים".
לאפלייד העולמית כמה תחומי עיסוק. בתחום השבבים, יש לה פעילות בעמק הסיליקון, שם מיוצרות מכונות המשמשות לבניית הטרנזיסטורים על פרוסת הסיליקון. "ניתן לדמות את זה לבנייה של עיר שבה אתה רוצה לבנות כמה שיותר מבנים, שיהיו כמה שיותר גבוהים, קרובים זה לזה ושיעמדו בסטנדרט בניה הכי מחמיר ", מסביר בן עמי. "כמובן שבטרנזיסטורים זה אחרת, אבל המכונות של אפלייד הן אלה שמאפשרות לבנות את המבנים על פרוסת הסיליקון".
בישראל, מפתחת אפלייד את יכולת בקרת האיכות תוך כדי תהליך הייצור. "כשמייצרים טרנזיסטורים או תאי זיכרון, מדובר ברמה ננומטרית, הקטנים לצורך העניין בסדר גודל מחיידק קורונה בודד - אי אפשר לראות אותם בעין וצריך מיקרוסקופיה מאוד משוכללת. אנחנו מאפשרים לבדוק תוך כדי הייצור, אם המבנים הננומטריים המיוצרים הם אכן אלה שתוכננו מראש".
"יש לנו מערך של מיקרוסקופים בגודל של חדר ממוצע, שיש בו פתרונות אופטיקה, אלקטרוניקה, ניהול נתונים, ביג דאטה, תוכנה ואינטליגנציה מלאכותית שיודעות לבצע הדמייה של המבנים על השבב ולייצר תובנות בזמן אמת, המאפשרות ללקוח לקבל החלטות עוד במהלך תהליך הייצור. יכולת שהיא קריטית בהינתן העובדה שהזמן שלוקח לייצר שבב נע בין מספר שבועות לחודשים."
הכי טובים בכל תחום, ובשילוב שלהם יחד
לאפלייד ישראל חלק מהותי במשימה של אפלייד העולמית – היא אחראית על כך שלקוחות הענק הגלובליים של החברה יקבלו את פתרונות הייצור האופטימליים המותאמים עבורם, ובמהירות. "הביקוש בשוק אדיר ורק ממשיך לזנק, וכל הזמן נכנסים עוד ועוד חידושים, שדורשים שבבים חזקים יותר. היכולת שלנו לספק בקרת תהליכים שלא מתפשרת על האיכות, בטווח זמן קצר יותר – היא בדיוק מה ששומר אותנו בעמדת הובלה בתעשייה", אומר בן עמי.
"בנוסף, כדי לספק את בקרת התהליך הזו אנחנו נדרשים להיות מולטי דיסציפלינריים. במשך שנים היינו אחת מחברות החומרה הטובות ביותר, אך עברנו מהפכה משמעותית, וכיום אנחנו גם בין חברות התוכנה המובילות ברמה העולמית. בנינו מערך שיודע לשלב את כל העולמות הללו, לכדי הטכנולוגיה שמובילה את השוק.
"במיקרוסקופיה שאנחנו בונים, המטרה היא לא רק להראות ללקוח מה קורה בתוך תהליך הייצור, אלא גם להפיק מסקנות באופן אוטומטי, ולספק לו תובנות בזמן אמת – האם התהליך תקין או לא, האם השבב יעמוד בדרישות או לא, ומה צריך לשנות כדי לשפר את המצב.
"זה דורש מאיתנו לייצר את כל מערך החומרה שמזין את המידע הננומטרי, ועליו מערכים של תוכנה, אלגוריתמים וביג דאטה, כדי להגיע למסקנות. אנחנו חייבים להיות בחזית הטכנולוגיה בכל התחומים שאנחנו עוסקים בהם – תוכנה, חומרה, אלגוריתמים, אופטיקה, אלקטרוניקה והנדסה מכנית. רק שימוש בכל הסט הזה של יכולות יאפשר לנו להוביל מבחינה טכנולוגית.
"לכן, בנינו מערך מאוד מתוחכם שיודע לחבר את כל המקצועות האלה. כיום, כשאנחנו בונים פתרון חדש, אנחנו יודעים איך למקסם את התחומים השונים ונשלב אותם יחד ליצירת פתרון מיטבי ללקוחות. כך נוצרת חברה שהיא הכי מקצועית שאפשר בכל אחת מהדיסציפלינות שבהן היא עוסקת, אבל גם מאפשרת לבעלי המקצועות האלה לעבוד יחד בצורה מאוד מתוכננת וקרובה", מסכם בן עמי.
להגשת קורות חיים למגוון המשרות לחץ כאן>>