חקלאות מדייקת, כחול-לבן: טכנולוגיות ישראליות שמובילות את העתיד
חקלאות מדייקת, כחול-לבן: טכנולוגיות ישראליות שמובילות את העתיד
בעולם שבו הביטחון התזונתי הופך לאתגר גלובלי הולך וגובר, החדשנות הישראלית היא זו שמובילה את הפתרונות שמשנים את המציאות בשטח. קבוצת חיפה מציגה כיצד הטכנולוגיות הישראליות, המפותחות כדי לתת מענה לתנאים המאתגרים של ישראל, מבטיחות את עתיד החקלאות — גם כאן וגם ברחבי העולם
החקלאות בישראל צמחה מראשיתה תחת מחסור במים ובשטח, ובתנאים מדבריים," מסביר נתן פלדמן, סמנכ"ל החדשנות והשיווק של קבוצת חיפה. "אך דווקא האתגרים הללו הובילו לפיתוח פתרונות פורצי דרך, מהטפטפת הישראלית ועד לחידושים של ימינו."
הביטחון התזונתי של ישראל עומד כיום במבחן חדש. "עד 7 באוקטובר הייתה קונספציה שאפשר להסתמך על ייבוא זול," מדגיש פלדמן. "המלחמה הוכיחה שישראל היא כלכלת אי, ועלינו להיות מוכנים למצבים של הפסקת ייבוא, בין אם מסיבות פוליטיות, ובין אם מסיבות אקלימיות או לוגיסטיות."
התחזיות מראות כי האוכלוסייה בישראל צפויה לגדול ל-15 מיליון איש תוך כמה שנים, בעוד השטח החקלאי מצטמצם בגלל אורבניזציה. "אבל דווקא יש לנו יתרון," מציין פלדמן, "החקלאות הישראלית כבר הפכה מנטל לנכס. השימוש במים מושבים וההשקעה הציבורית בהשבת המים מראים כיצד ניתן להפוך משאבים מוגבלים ליתרון עצום, דוגמה מושלמת לחשיבה כלכלית-סביבתית מתקדמת".
קבוצת חיפה מובילה את המענה הטכנולוגי עם מגוון פתרונות חדשניים. "פיתחנו את NUTRINET, תוכנת מומחה ייחודית שאין כמותה בעולם," אומר סמנכ"ל החדשנות. "היא מסייעת לחקלאים לבנות תוכנית דישון מדויקת ומודדת את ההשפעה הסביבתית של כל פעולה. זהו שירות שאנחנו מציעים ללא עלות לחקלאים."
בתחום הדשנים, החברה מובילה עם MULTICOTE, דשן המשחרר חומרי הזנה באופן מבוקר במשך כל עונת הגידול. "היינו הראשונים שהכנסנו את הפתרון הזה לחקלאות בהיקפים גדולים," מספר פלדמן. "ולאחרונה פיתחנו את הדור הבא של המוצר, המבוסס על פולימר אשר מתפרק באופן ביולוגי, ראשון מסוגו בעולם. המוצר פורץ הדרך יהיה זמין למגדלים ב-2027."
"קבוצת חיפה מובילה בתחום ההזנה המדייקת," הוא ממשיך. "אנחנו משקיעים בקנה מידה עצום במעבדות כימיות ואגרונומיות, כולל בחוות אהרונסון למחקר וחדשנות, ומפעילים תחנות מחקר באירופה וארה"ב בשיתוף פעולה עם חוקרים מהאקדמיה."
המבט לעתיד מבטיח, עם דוגמאות מרשימות מהעולם. "בהולנד ובקנדה כבר פועלות חממות ענק בשיטות חדשניות," מתאר פלדמן. "לאחרונה ביקרתי בקנדה במחוז אונטריו, בשטח ענק, 4,500 דונם, של חממות זכוכית לגידול עגבניות שרי. בחממות אלו יש אוטומציה מלאה מהשדה ועד לבית האריזה, והן למעשה מפעל לייצור עגבניות באיכות מושלמת וביעילות גבוהה ביותר. התוצרת הממותגת נמכרת בשוק המקומי וגם נשלחת ליצוא, כולל למדינות רחוקות".
פלדמן משתף גם את חזונו: "ההצעה שלי היא להקים בישראל בתי צמיחה מתקדמים; החקלאי הישראלי יודע לאמץ טכנולוגיות במהירות, ועם הידע שלנו וזני העגבניות הטובים בעולם, נוכל להפוך מיבואנים ליצואנים, במיוחד למדינות המפרץ."
המעבר לחקלאות העתיד דורש השקעות משמעותיות, והסמנכ"ל מאמין שזו ההזדמנות הנכונה. "נדרשים מעורבות ממשלתית בהון ובטחונות להקמת מערכות בהיקפים גדולים," הוא קובע. "בנגב אפשר להקים מרכז חקלאי-טכנולוגי שיתחרה בהולנד, שם מגשרים על חסרונות אקלימיים באמצעות רובוטיקה וחממות מתוחכמות. בשילוב טכנולוגיה מתקדמת משלב הגידול ועד האריזה, נוכל לייצר שרשרת ערך ומנועי צמיחה משמעותיים לישראל."
קבוצת חיפה קוראת לכולנו—חקלאים, מנהיגים ומובילי דעה—לקחת חלק במעבר לחקלאות העתיד וליצור יחד עולם בטוח יותר מבחינת ביטחון תזונתי.