ממוריאליין משיקים פלטפורמה חברתית דיגיטלית שמנציחה את נרצחי ונופלי "חרבות ברזל"
ממוריאליין משיקים פלטפורמה חברתית דיגיטלית שמנציחה את נרצחי ונופלי "חרבות ברזל"
"חרבות ברזל ממוריאליין" היא מערכת הנצחה אינטראקטיבית שמאגדת את הפנים, הסיפורים והקהילות של אלו שאבדו ב-7 באוקטובר ובמלחמת חרבות ברזל. מעבר להנצחה, האתר בעברית ובאנגלית תורם להסברה ולמלחמה על דעת הקהל העולמית.
קשה להכיל את השמות והסיפורים האישיים של אלו שאיבדנו במתקפה הרצחנית שביצע החמאס ב-7 באוקטובר, ובמהלך השבועות של מלחמת חרבות ברזל. מאות ואלפי אזרחים, אזרחיות, חיילים וחיילות, אנשי כוחות הביטחון וההצלה שכל אחד ואחת מהם עולם ומלואו. את מלאכת ההנצחה לקח על עצמו יוסי פולק, היזם והמפתח מאחורי ממוריאליין – אחת הפלטפורמות המובילות בעולם בתחום האפטר-לייף.
אוסף ענק של דפי הנצחה עשירי תוכן המקושרים לקהילות
אתר חרבות ברזל ממוריאליין אינו עוד אתר הנצחה סטנדרטי. מדובר ברשת חברתית אינטראקטיבית שמגלה את הקשרים בין האנשים והקהילות השונות. כל אחד יכול לפתוח בקלות דף הנצחה בו מוצג הפרופיל של הנפטר, הביוגרפיה ואבני דרך בחייו. קרובים ומכרים מוסיפים ומשתפים פרטים, סיפורים, תמונות וקליפים אישיים, כמו למשל סרטונים מרגשים שצולמו בזמן ההספדים בלוויות הרבות. בדפי הנצחה מופיעים גם קישורים לכתבות שהתפרסמו במדיה כמו ערוצי טלוויזיה וברשתות חברתיות.
מה שיפה שכל נפטרת או נפטר מקושרים לקהילות המיוחסות להם. זה יכול להיות היישוב בעוטף בו גרו, יחידה או גדוד בצה"ל בהם שירתו, מסיבת הטבע ברעים בה מאות קיפחו חייהם, ויש גם שיוך לפי עדות. האתר מייצר ומציג גלגל קשרים ייחודי, דרכו ניתן להגיע לכל אותם אנשים ששייכים לקהילה ספציפית. לדוגמה כל הנופלים מגדוד 13 של חטיבת גולני, או מסיבת "נובה" ומייד מופיעים פניהם ושמותיהם של הנרצחים במסיבה. בכל עמוד או קהילה קיים פורום פעיל בו אנשים מגיבים ומשתפים הודעות אישיות בדבר האירוע ולזכר הנופלים. בנוסף, לכל נפטר אפשר לשייך סטטוס של "חטוף" או "נעדר", וכך נוצרות קבוצות של הורי הנעדרים והחטופים, ומקבלים תמונת מצב מעודכנת בזמן אמת.
אפשרות ליצירת וארגון לוויות במהירות ופשטות
בין הפיצ'רים החדשניים באתר שבאים להקל על משפחות המתים וקרוביהם תמצאו ניהול אירועי לוויות. בתוך שניות פותחים אירוע לוויה עם כל הפרטים הרלוונטיים של תאריך, שעה ומקום האירוע, ומוסיפים הודעה רשמית וכמה מילים אישיות. את האירוע שולחים למקורבים ולמוזמנים דרך כל המדיות האפשריות אם זה בווטסאפ, מייל, פייסבוק, טוויטר ועוד. מקבלי ההזמנות נכנסים לעמוד האירוע, מדליקים נר וירטואלי לזכרו, כותבים מילות תנחומים וכמובן משתפים את ההזמנה לאנשים נוספים. אין ספק שעבור המשפחות שגם כך נאלצות להתמודד עם טרגדיה נוראית, הפיצ'ר הזה חוסך להם זמן יקר ומייעל את ארגון הלוויה.
תפקיד מרכזי וחשוב במלחמה על ההסברה העולמית
לאתר חרבות ברזל ממוריאליין מסתבר שיש תפקיד כפול – הנצחת הנפטרים מצד אחד, ובמקביל הוא משרת את המדינה במלחמה על דעת הקהל העולמית. ככל שמצטברים באתר עוד ועוד תמונות וסיפורים על אירועי המלחמה כך גובר העניין לשתף אותם עם הקהל בחו"ל, שצמא למידע אודות המתרחש בישראל. מוצגת באתר גלריה ענפה של תמונות וקטעי וידאו באיכות גבוהה ממלחמת חרבות ברזל, מהטבח והפלישה ליישובי העוטף, ותיעוד הדרך לניצחון ומעשי הגבורה של לוחמי צה"ל בעזה. כמובן שכל אחד מוזמן לשלוח תמונות וקטעי וידאו נוספים שיוצגו בגלריה.
ממוריאליין גם הקימו אולפן וירטואלי "חדשותי" שמעביר תכני הסברה לעולם, לדוגמא סרט שמראה כיצד מחנכים את ילדי עזה מגיל צעיר להיות שהידים. נעשה כאן שימוש בטכנולוגיית AI מתקדמת באמצעותה ניתן להפיק ולהעלות סרטונים קצרים וממוקדים, שמעבירים מסרים בשפות שונות. פולק מציין כי "אחת המטרות של האתר היא לסייע ככל הניתן בהסברה הבין לאומית. אנו רואים שסרטוני ההסברה והאקטואליה שאנו מעלים זוכים לתגובות מן הקהל העולמי והצופים משתפים אותם בפלטפורמות רבות".
החברה הישראלית שמובילה את תחום האפטר-לייף
האפטר-לייף צובר תאוצה בשווקים בחו"ל ובשנים האחרונות גם בישראל. בשוק האמריקאי משתמשים במדיות דיגיטליות להקים לנפטרים דפי הנצחה, לארגון לוויות, ואף מקובל לתרום כסף למשפחת המנוח ע"י אפליקציה שניתן להוריד בחנויות תחת השם MEMORIALINE.
פולק, יזם ומפתח ישראלי, עומד מאחורי הצלחת ממוריאליין, מהמובילים בעולם האפטר-לייף. המיזם צבר דאטה נרחב וכיום מכיל את סיפורם של עשרות אלפי נספי ושורדי שואה. בעקבות כך קהילות יהודיות פנו אליו לצורך הקמת פלטפורמה לתיעוד המורשת שלהם. הוא מסביר "הקמתי את ממוריאליין מתוך כוונה לקשר בין אנשים ובין קהילות מתקופת השואה. בהמשך פנו אלי גופים מטעם קהילת יהודיות שונות וביקשו שאקים אתרי מורשת פרטיים לקהילות שלהם. גם בכנס NFDA בלאס וגאס של תעשיית האפטר-לייף בו השתתפתי לאחרונה, גורמים רבים גילו עניין בטכנולוגיות של ממוריאליין ומעוניינים לחבור עמנו לשיתופי פעולה עתידיים."
פולק התגייס למשימת ההנצחה כשנחשף לזוועות הטבח הנוראי של 7 באוקטובר ופרוץ המלחמה "כל הזמן אני עוסק בהתנדבות בהנצחת השואה ומניעת אנטישמיות בעולם דרך רשתות חברתיות. לא האמנתי שנושא השואה יהיה שוב פקטור בחיי לאור המאורעות של 7 לאוקטובר. הבנתי עד כמה חשוב להקים מערכת בעברית שתותאם למציאות הישראלית, אתר שינציח את כל האנשים שהיו ואינם, ושנוכל דרכו לחלוק להם כבוד. הפוסטים שאנשים משתפים ברשתות החברתיות נעלם מהר מאד בתוך בליל אינסופי של מידע, אבל באתר ייעודי שמרכז רק את סיפוריהם של הנרצחים המידע החשוב הזה יישמר לדורות קדימה."
למעוניינים לפתוח דפי הנצחה או לקבל מידע על אתר חרבות ברזל ממוריאליין >>