סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

איך המצב הכלכלי בארץ משפיע על מימון פרויקטי נדל"ן ?

ריבית גבוהה ומחנק אשראי מקשים היום לקבל מימון לפרויקטים. ישבנו לשיחה עם פולי טטרו, שותף מייסד לידר טופ קפיטל, כדי להבין את האתגרים של היזמים והקבלנים בתקופה מאתגרת זו.

פולי טטרו, שותף מייסד, לידר טופ קפיטל

זה לא סוד שהקבלנים והיזמים שציפו להפחתת ריבית התאכזבו מהחלטת בנק ישראל להותיר את הריבית על 4.5%. מצד אחד הם מתמודדים עם ריביות גבוהות על הלוואות, ומצד שני הם לא מצליחים למכור דירות. כולם מקווים שככל שהריבית תרד יחזור הביקוש לדירות.
פולי טטרו, שותף מייסד, לידר טופ קפיטל מתייחס להתנהלות האחראית של הנגיד בעניין הריבית – בעיניו הריבית מהווה מכשיר מוניטרי חכם לניהול הסיכונים בשוק, במיוחד לנוכח חוסר הוודאות והמציאות הביטחונית בישראל. כמובן שהנגיד מתבסס על שיקולים הנוגעים מעבר לענף הנדל"ן בלבד.
מגמת הירידה ניכרת גם בהיתרים. בשנה החולפת 2023 ניתנו רק כ-9,000 היתרים להתחדשות עירונית לעומת כ-12,000 היתרים בשנת 2022, ירידה דרמטית של כ-25% במספר ההיתרים. טטרו צופה שב-2024 יינתנו יותר היתרים, ומוסיף כי היום יזמים שמתקשים לצאת לבנייה משקיעים משאבים בעתודות לתקופות טובות יותר. יחד עם זאת על העיריות להיערך מבחינה תשתיתית כדי לקלוט את היקף היחידות הצפויות, ולא ברור כמה זמן יעבור מרגע הינתן היתר עד ליציאת הפרויקט לביצוע.
לסיום, טטרו מדבר על הגידול בעלויות ביצוע כמו בכוח אדם, ברזל, מלט וכו', שיוצר שחיקת רווח יזמי. עולה מספר הפרויקטים שתקן 21 קבע לגביהם שיעור רווחיות בהם נשחק הרווח המינימלי, ועולה שאלה האם פרויקטים כאלו יוכלו לקבל מימון או לבסוף לא יוכלו לצאת לביצוע.
האם בכל זאת אפשרי לקבל מימון במצב הכלכלי הנוכחי? צפו בשיחה המרתקת שהכנו לכם >>