המכרזים נותרו ללא הגשות - מה יעלה בגורל שכירות ארוכת טווח?
המכרזים נותרו ללא הגשות - מה יעלה בגורל שכירות ארוכת טווח?
עו"ד ענבל דוד, מנכ"לית בפועל של 'דירה להשכיר' ואביב סגס סמנכ"ל המטה ומנהל תחום השכירות מחברת דמרי, על הסיבות לכך שלא הוגשו הצעות למכרזים שנערכו לאחרונה וההשפעה של תנאי השוק הנוכחי על הכדאיות הכלכלית של פרויקטי שכירות ארוכת טווח. צפו בראיון המשותף
איך הגיע ענף השכירות ארוכת הטווח מאחד התחומים הלוהטים בענף, אשר נחשב לעתיד של פתרונות הדיור בישראל, למצב בו מכרזים חולפים בלי שאף יזם ייגש אליהם? אביב סגס ראש המטה ומנהל תחום השכירות של חברת י.ח דמרי ועו"ד ענבל דוד, מנכ"לית בפועל של 'דירה להשכיר', מדברים על המצב הנוכחי של התחום ועל הדרכים לפתח אותו בעתיד.
לדברי עו"ד דוד, גם בתחילת פעילותה של 'דירה להשכיר', היזמים 'ישבו על הגדר' ולא היו להוטים להשתתף במכרזים, אך במרוצת השנים עשרות יזמים הקימו פרויקטים, לרבות מעורבות של גופים מוסדיים. לדבריה, אין ספק כי בנקודה הנוכחית, עליית הריבית מאתגרת את שוק השכירות של השכרה ארוכת טווח עתיר המימון. הכלי המרכזי של 'דירה להשכיר' ליצירת למכרזים מוצלחים הוא מחיר המינימום על הקרקע, לצד בחינה של תמהילים נכונים בין מכירה להשכרה.
לדברי סגס, כל פרויקט של השכרה או מגורים, נבחן כיום בקפידה על ידי י.ח דמרי. על מנת שפרויקט יצליח, עליו להבשיל באופן מהיר על רקע עליות הריבית שמייקרות את האשראי, על הפרויקט להיות מתוכנן בצורה פשוטה ויעיל, ולבסוף, סגס אומר כי היזמים זקוקים לפתרון מימון ושיתופי פעולה עם גופים מוסדיים.
עו"ד דוד מוסיפה כי ב-2021 נרשמה קפיצה משמעותית בהיקף שיווקי יחידות הדיור לרמת שיא של 6,500 יח"ד, וכי היעד ל-2023 עומד על נתון גבוה מכך. לדבריה, מגמת הצמיחה תמשיך גם בשנים הקרובות, על רקע ההבנה מצד המדינה לפוטנציאל של התחום, המתבטאת בין היתר בכלים חדשים לעידוד היזמים בחוק ההסדרים.
מהם הכלים הנוספים אותם ניתן ליישם בכל הנוגע לתקופה בה הפרויקט מיועד להשכרה, עידוד הועדות המקומיות ואופן השיווק לקהל הרחב? הצטרפו אלינו לדיון המלא.