סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש
05:51
live

איכות

×
עו"ד ונוטריון רועי בר יוסף, שותף, מייסד וראש מחלקת נדל"ן והתחדשות עירונית – BNT בר-יוסף, נאוי, תורג’מן ושות’

מסלול הזכויות והתמורות שחשוב שתכירו

עו"ד רועי בר יוסף, שותף מייסד וראש מחלקת נדל"ן והתחדשות עירונית ב-BNT, מפריך את המיתוס של הגבלת תוספת השטח ל-12 מ"ר ומסביר מדוע המספרים צריכים להיות גמישים

פרויקט פינוי-בינוי מתחיל בלהבין את אפשרויות התכנון במתחם. היום זה אפשרי ובעלי הדירות צריכים לדרוש זאת מעורך הדין שלכם. הבנת גבולות התכנון סוללת את הדרך למקסום התמורות המסחריות לבעלי הדירות ולהגנת המשפטית עליהן. אין איש מקצוע תכנוני מטעם הבעלים בתחילת הדרך ולכן חשוב מאוד שעורך הדין שלהם ידע לקרוא צבע ותוכניות ויסביר לבעלי הדירות מהן התמורות המסחריות שאפשר לצפות בתוך אותן גבולות תכנוניות. זה צריך להיות שלב ראשוני והכרחי בכל פרויקט. המצב היום טוב יותר מבעבר, עם תוכניות מאושרות המאפשרות הבנה מוקדמת של זכויות הבנייה העתידיות.
עו״ד בר יוסף מסביר שקיימת טעות נפוצה בתחום, ולמעשה אסור לרשויות להגביל את התוספת ל-12 מ"ר לדירה. העירייה לא צריכה להתערב במשא ומתן בין היזם לדיירים, תפקידה מוגבל לתכנון המתחם מבחינת זכויות בנייה כלליות, ייעודי השטחים, מספר קומות וצפיפות. כלומר הגדרת סך הזכויות הכללי בפרויקט. בתוך סל הזכויות הזה מה שקובע את התמורות זו הכלכלה בשטח - כששווי המטר משתנה בין תל אביב, חיפה ובאר שבע.
הבלבול נוצר כשעיריות החלו להוציא מסמכי מדיניות המציינים תוספת של 12 מ"ר כבסיס לחישוב סל הזכויות הכללי בפרויקט, אבל אף אחד לא יכול לדעת מה יהיה שווי המטר בעוד 3-4 שנים, כשהפרויקט ייצא לפועל.
הפתרון, לדבריו, מתחיל בזה שעורך דין של הבעלים יבין תכנון ובניה ויבדוק את סל הזכויות הכללי במתחם, ימשיך בהגדרת חלוקתו בין בעלי הדירות לבין היזם על פי הנתונים הכלכלים הידועים כיום ומסתיים בניסוח מנגנונים משפטיים שיבטיחו לבעל הדירה מקסום התמורות כשהפרויקט יצא לדרך.
עו״ד בר יוסף מסכם בכך שלהגביל את התמורה לבעל הדירה כיום בפרויקט שיצא לפועל בעוד כמה שנים, זה כמו למכור את הדירה שלך במחיר של היום כשהקונה ישלם לך את בכלל בעוד שלוש שנים. זו טעות שעלולה לעלות ביוקר לדיירים.
עוד אינפורמציה חשובה על זכויותיכם בפרויקט התחדשות עירונית מחכה לכם בכתבה המלאה >>