רפורמת הרישוי העצמי לאדריכלים - כישלון ידוע מראש?
רפורמת הרישוי העצמי לאדריכלים - כישלון ידוע מראש?
אחת מנקודות התורפה הידועות של ענף הבנייה היא תחום הרישוי - הוצאת היתר שאמורה לקחת מספר שבועות, יכולה להפוך לגיהינום ביורוקרטי של שנים. דנה וישקין, ממייסדות ארגון האדריכלים החזית החמישית ושרית צולשין, מהנדסת העיר גבעתיים, מדברות על רפורמת הרישוי העצמי, המאפשרת לאדריכלים להוציא היתר בנייה בעצמם - האם מדובר בבשורה חדשה או הליך שרק יוסיף לכאוס התכנוני של ישראל?
לפני מספר שבועות אשרה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה רפורמה שרבות דובר בה בשנים האחרונות – הליך רישוי עצמי, המאפשר לאדרכילים להוציא היתר באופן עצמי, בלי לעבור בוועדות הרישוי המקומיות.
דנה וישקין, ממייסדות ארגון האדריכלים, החזית החמישית, אומרת כי היא שמחה על הנכונות לטפל בבעיה הידועה, אך כי הרישוי העצמי צריך להיות חלק מפתרון הרבה יותר רחב, המתייחס למוטיבציה של הרשויות לאשר תכנון. לדבריה, יישום רישוי עצמי בתוך הכאוס התכנוני הנוכחי - גובל בהפקרות. וישקין מציינת כי על הרשות לספק את כל המידע ובזמן, מה שהופך את ההליך לדומה לתהליכים קודמים.
שרית צולשין, מהנדסת העיר גבעתיים וראש מנהל הנדסה, אומרת כי הרישוי העצמי אינו הפתרון, משום שהמדינה לא התייעצה עם הרשות ובלי לבחון חלופות. לדבריה, כאשר האדריכל מקבל את כל הכוח בהליך הרישוי, לא תהיה התייחסות לצרכים של העירייה והתושבים. צולשין מציעה לפתור את הבעיה באמצעות תוספת של כוח אדם לעיריות, שיוכלו לזרז תהליכי רישוי.
מה מציעה וישקין בתור פתרון שיאפשר לאדריכלים להוציא רישוי מבלי לפגוע בתכנון של העיר? ומהי הבעיה בדרישה מהעירייה להוציא את כל המידע הנדרש? הצטרפו אלינו לשיחה על הפתרונות האפשריים לעקב האכילס של ענף הבנייה בישראל?