סגור

תעשייה ישראלית מתקדמת וטיפוח הדור הבא - הצרכים החיוניים של מדינת ישראל בתקופה הנוכחית

התקופה האחרונה הוכיחה שהתעשייה הישראלית היא חלק חיוני וקריטי בחוסן הלאומי. גם העובדים במפעלי התעשייה הפגינו אחריות לאומית ומחויבות מרגשת לשמירה על הבטחון התזונתי של מדינת ישראל, בכך שחזרו לעבודה כמעט באופן מיידי למרות שרובם תושבי הדרום והצפון. כעת, במבט אל ההווה והעתיד, "מפעל שדרות נמצא בתנופה למרות כל האתגרים. אנחנו מחויבים להשקיע בתעשייה ישראלית מתקדמת, ובמיוחד במקומות כמו שדרות". ,אומר גידי גולדמן, מנהל מפעל אסם שדרות

3 צפייה בגלריה
גידי גולדמן, מנהל מפעל אסם שדרות
גידי גולדמן, מנהל מפעל אסם שדרות
גידי גולדמן, מנהל מפעל אסם שדרות
(צילום: דור סבג)
החודשים האחרונים לימדו אותנו מספר לקחים ברורים וחשובים. ראשית, מדינת ישראל לא תוכל לשרוד ללא תעשייה מקומית, מתקדמת ומפותחת, הפועלת בעיקר בפריפריה הגיאוגרפית של ישראל. שנית, חלק מההתגייסות המופלאה של עם ישראל התבטא בכך שעובדי מפעלי המזון החיוניים חזרו לעבודה במהירות שיא, מתוך תחושת שליחות ואחריות לביטחון התזונתי של תושבי ישראל כשבראשם עומד מפעל אסם שדרות, שתוך מספר ימים חזר לעבודה מלאה בתוך עיר מפונה מתושביה ותוך כדי מלחמה.
גידי גולדמן, מנהל מפעל אסם שדרות, מספר כי "ב-7.10 למדנו על החוסן המופלא של העובדים שלנו, ועל כך שככל שהמצב מורכב יותר, כך העובדים התעלו על עצמם. בתקופה של משבר חסר תקדים, כאשר העובדים היו יכולים להישאר בבתי מלון ולקבל שכר מלא, רובם ככולם התגייסו להגיע למפעל, מתוך תחושת אחריות לאומית".
כיצד ניתן לפתח את תעשיית המזון המקומית? ומהם הצעדים של חברות כמו אסם בכל הנוגע לחינוך דור העתיד של העובדים?
תעשיית המזון בישראל היא גורם מפתח ביצירת ביטחון תזונתי – בשגרה ובחירום
"ה-7 באוקטובר חידד את הצורך בביטחון תזונתי ברמה הלאומית ואת החשיבות המכרעת של קיום תעשיית מזון בישראל", אומר גולדמן. "רוב תעשיית המזון של ישראל נמצאת בפריפריה, מכל הסיבות הנכונות – אספקת תעסוקה לכלל התושבים, שמירה על גבולות המדינה ופריסה של הפעילות במשק". לדבריו, מחצית מהמפעלים בישראל הם מפעלי מזון, "ו-20% מכוח העבודה בענף התעשייה נמצא בתעשיית המזון, שהיא ללא ספק תעשייה עתירה בידיים עובדות".
מפעלי המזון של ישראל, אשר פועלים בפריפריה, חלקם בסמיכות לרצועת עזה, "הם אלו שמספקים מענה בשעת חירום. כולם חזרו לייצר במהירות מעוררת הערכה", אומר גולדמן. "הפעילות בעוטף עזה הכינה אותנו לסיטואציה הזו. אנחנו מורגלים לעבוד תחת אש. מעולם לא חווינו מחבלים ברחובות כפי שקרה הפעם, אבל עבודה תחת איום רקטי, שממשיך עד היום - זה משהו שלצערנו הפך לחלק מהשגרה. בנינו את עצמנו למצב הזה, אנחנו באסם שדרות חזרנו לעבודה ארבעה ימים בלבד אחרי פרוץ המלחמה".
ההיבט השני שגולדמן מציין "הוא התלות של התעשייה בידיים עובדות. הדבר נכון ביישובי העוטף שמצאו את עצמם מפונים, מה שצמצם את כוח האדם".
3 צפייה בגלריה
ישראל זקוקה לתעשייה ישראלית מתקדמת והכשרת הדור הבא
ישראל זקוקה לתעשייה ישראלית מתקדמת והכשרת הדור הבא
ישראל זקוקה לתעשייה ישראלית מתקדמת והכשרת הדור הבא
(צילום: מיכה לובוטון)
הדרך לשיפור המצב - קידום התעשייה, הטמעת פתרונות מתקדמים והכשרת עובדים טכנולוגיים
האתגרים הנוכחיים מובילים לשתי מסקנות עיקריות: "ראשית, חשוב להמשיך ולקדם את התעשייה בפריפריה", אומר גולדמן. "אנחנו זקוקים למזון וזה המקום הנכון לתעשייה מסוג זה".
שנית, "מהפן הכלכלי, צריך להיות תחרותי ולהקטין את התלות בריבוי ידיים עובדות באמצעות אוטומציה, דיגיטציה וטכנולוגיה. פיתוחים טכנולוגיים לתעשייה מאפשרים עבודה גם במצבי חירום. בשדרות, למשל, היו מאות אזעקות. בכל אזעקה העובדים עוברים למרחבים המוגנים למספר דקות. קווים אוטומטיים מסוגלים להתמודד טוב יותר עם סיטואציה כזו ולא לעצור את העבודה בכל פעם. זה חלק מהחוסן של מפעל".
ההיבט השלישי אותו מעלה גולדמן הוא הצורך בהתבססות על כוח אדם טכנולוגי וטכני יותר, "עם שליטה במערכות מחשוב, רובוטיקה, אוטומציה ועוד".
על רקע מסקנות אלו, "חשוב להדק את הקשר עם תושבי הפריפריה ושדרות, וליצור שיתופי פעולה המובילים להכשרה הנכונה של תושבי האזור". על מנת לשפר ולהרחיב את החינוך לטכנולוגיה בשדרות ובאזור, אסם הקימה אחרי ה-7 באוקטובר את קרן אסם שדרות, המעודדת את תושבי העיר לבחור בהשכלה טכנולוגית תוך כדי התמחות מעשית בעולם התעשייה באמצעות מלגות והכשרות מקצועיות. "האג'נדה של הקרן היא מתן אפשרות ומענה מתקדם לכלל גווני האוכלוסייה – החל מהשכלה גבוהה במקצועות טכנולוגיים, ביניהם הנדסה, ביוטכנולוגיה, ביולוגיה, כימיה ועוד... דרך השכלה של טכנאים והנדסאים, ועד להכשרת מפעילים, אשר בימינו נדרשים לידע בבקרת מחשוב ותפעול מכונות מתקדמות עתירות רובוטיקה. יש מקום לכולם והשאיפה היא לקחת את כל האוכלוסייה קדימה".
הקרן של אסם הוקמה על רקע הפעילות ארוכת השנים של מפעל אסם שדרות. "אנחנו יושבים כבר 43 שנה בשדרות, זה המפעל הגדול ביותר של החברה בארץ. אנחנו רואים את עצמנו חלק מהאזור, ולכן היה טבעי שנתמקד בתושבי העיר", אומר גולדמן.
3 צפייה בגלריה
מפעל אסם שדרות מתרחב ומתקדם כל העת
מפעל אסם שדרות מתרחב ומתקדם כל העת
מפעל אסם שדרות מתרחב ומתקדם כל העת
(צילום: מיכה לובוטון)
דווקא עכשיו ומתוך מבט לטווח הרחוק – מפעל אסם שדרות מתרחב ומתקדם כל העת
על רקע האתגרים, "המפעל בשדרות נמצא בתנופה בכל פינה", מספר גולדמן. "אנחנו מיישמים תכנית רב-שנתית שמטרתה לאפשר למפעל אסם שדרות לתת מענה לביקושים הגדלים של השוק הישראלי". לצד זאת, "מטרת התכנית היא להפוך את המפעל למתקדם יותר. אנחנו כל הזמן נמצאים בהטמעה של מערכות מתקדמות לייצור, אריזה, משטוח, רובוטיקה ועוד. לשמחתנו הרבה ולמרות ה-7 באוקטובר, החברה אישרה לאחרונה השקעה משמעותית מאוד בהגדלת היכולות של קווי הייצור במפעל. התוכנית שאישרנו תיתן מענה לביקושים העתידיים בישראל עד 2031".
כלומר, במבט לעתיד, "ההסתכלות של אסם היא לא רק לשנה הבאה אלא הסתכלות ארוכת טווח. יש לנו את התמיכה הכלכלית והטכנולוגית של הקבוצה כדי לשמור על מפעל אסם שדרות בתור מפעל דגל של החברה ולהמשיך לצעוד קדימה. זה הזמן להשקיע בשדרות, להמשיך לפתח את בה תעשייה ישראלית חזקה וצומחת שישרתו את תושבי מדינת ישראל ותושבי שדרות והאיזור בעשורים הבאים.
האירועים האחרונים הם אלו שיצרו רוח גבית חזרה להמשיך להשקיע בשדרות, אומר גולדמן. "החל ממנהלי הקבוצה ועד אחרון העובדים במפעל – כולנו רואים את עצמנו כחלק מהחזון של ייצור מזון רציף בישראל. המחויבות הזו היא חלק בלתי נפרד ממה שמוביל להשקעות ולפיתוח, דווקא בתקופה הנוכחית".
בהמשך דבריו, גולדמן מספר על ההשקעה הרבה בפיתוח דור העתיד של המפעל ובמסגרתה על קורס המפעילים החדש שמוביל מפעל אסם שדרות, בו עשרות מועמדים משלבים לימודים עיוניים, ביחד עם מכללת באר שבע, ועבודה בתמיכה מלאה של החברה. לסיכום אומר גולדמן כי "אנחנו מאוד נרגשים מכך שהמחזור הראשון של המפעילים יצא לדרך - הוא נמצא בשלב הלימודים התיאורטיים במכללה בבאר שבע ולאחר מכן המשתתפים יגיעו לחניכה במפעל. אנחנו עוקבים מקרוב אחרי ההתקדמות שלהם וההפיכה מחזון למציאות. אנחנו מצפים ומחכים להם, לבוגרים הראשונים שיצטרפו לכוח העבודה ולקידום תעשיית המזון בשדרות ובישראל כולה".