מהמיינפריים לענן: אמדוקס מובילה פתרונות חדשניים למודרניזציה בישראל ובעולם
מהמיינפריים לענן: אמדוקס מובילה פתרונות חדשניים למודרניזציה בישראל ובעולם
המעבר לענן מאפשר לארגונים להימנע מהעלויות הגבוהות של תחזוקת מערכות ליבה וליהנות מגמישות אדירה. בנוסף, הוא פותח דלתות לכלים אנליטיים מתקדמים, בינה מלאכותית ולמידת מכונה, שמאפשרים לארגונים לנצל תובנות ולהשיק מוצרים חדשים
הבעיה המרכזית שעומדת בפני ארגונים היא שהם מסתמכים על מערכות mainframe ישנות. מה השתנה בארגונים שגרם להם להבין כי זה הזמן לבצע הסבה לסביבות חדשות בענן?
אור קפלינסקי, CBE - מנהל לקוחות EMEA באמדוקס מסביר: הבעיה העיקרית היא שמערכות ה Mainframe שהיו בעבר עמוד התווך של הטכנולוגיה, מבוססות על טכנולוגיות ישנות שאינן מתאימות יותר לעידן הנוכחי. מערכות אלו פותחו בעולם בו חיבוריות, ממשקים ואינטגרציה לא היו נדרשים, והן התבססו על שפות תכנות ומסדי נתונים מיושנים. כיום, הארגונים זקוקים לקישוריות מהירה עם מערכות אחרות, והמערכות הישנות פשוט לא מותאמות לכך.
למה הם חיכו זמן כה רב? הרי הענן קיים כבר שנים. מה הקושי?
שאלה מצוינת אומר אור. השיקול המרכזי לדחייה היה בעיקר הפחד מהמורכבות של תהליך ההסבה. מערכות Mainframe פועלות כבר עשרות שנים, והן מריצות יישומים קריטיים שמחזיקים את הפעילות העסקית של הארגון. יש כאן רמות גבוהות של תלות במערכות האלו – כל טעות או תקלה בהסבה עלולות לגרום לשיבושים משמעותיים.
בנוסף, מערכת Mainframe לעיתים קרובות מבוססת על קוד ישן ולא מתועד בצורה מספקת, מה שמקשה על פיתוח, התאמות ושדרוגים. המורכבות הזו יוצרת לא רק עלויות גבוהות אלא גם סיכונים עצומים להמשכיות העסקית. המודרניזציה דורשת הבנה מעמיקה של איך להעביר את כל המערכות בצורה מאובטחת ורציפה, מבלי לגרום להפרעות בפעילות הארגון.
כעת, טכנולוגיות מתקדמות כמו אוטומציה ובינה מלאכותית עוזרות לצמצם את הסיכון והעלות של תהליכי ההסבה. הכלים החדשניים הללו מאפשרים לנו לבצע את המודרניזציה בצורה חלקה ומבוקרת הרבה יותר, וכך ארגונים מתחילים להבין שאפשר להתגבר על הקשיים ולהתחיל לנצל את היתרונות של הענן.
נראה כי עד היום למרות ההזדמנות ארגונים רבים השהו את ההחלטה, בעיקר גופים ממשלתיים ובנקים שהם ארגונים עתירי רגולציה וסיכון. התחושה היא שקיימת היום בשלות.
מה הסיבות שמזרזות את המעבר למודרניזציה. מהם הגורמים המובילים לכך?
אור מסביר שיש כיום מספר גורמים מרכזיים שמזרזים את המעבר למודרניזציה, במיוחד בארגונים עתירי רגולציה כמו בנקים וחברות ביטוח. קודם כל, העלויות הגבוהות – הספקים של מערכות הליבה מעלים מחירים בצורה משמעותית, וארגונים מתקשים להמשיך ולשאת בעלויות אלה, במיוחד כשמדובר בטכנולוגיות מיושנות שמכבידות על התקציב.
בנוסף, הדור הוותיק של מומחים למערכות אלו הולך ומתמעט, שכן רבים מהם מתקרבים לגיל פרישה. זה מקשה על הארגונים למצוא כוח אדם בעל הכשרה מתאימה לתחזוקה ולפיתוח במערכות האלו, ומביא לעלויות נוספות בתהליך. לבסוף, ישנה ההבנה שהמערכות הישנות הפכו למכשול עבור חדשנות – קשה מאוד לבצע התאמות למערכות האלו כדי לעמוד בדרישות השוק המודרני. המערכות הללו פשוט לא מספיק גמישות כדי להשיק מוצרים ושירותים במהירות.
פרויקט נימבוס, הוא דוגמא לעידוד מגורמים חיצוניים – מדינתיים. פרויקט זה משנה את כללי המשחק עבור הארגונים המפוקחים בישראל. הענן הממשלתי מספק מענה לדרישות רגולציה ואבטחת מידע מחמירות, ומאפשר לארגונים מעבר מאובטח ואמין לסביבה טכנולוגית מתקדמת. כל זה מסייע להתגבר על חסמים ישנים ולהשיג יתרון תחרותי באמצעות מודרניזציה של מערכות הליבה, בלי לוותר על הגנת הפרטיות והציות לרגולציה.
מהו הפתרון שמציעה אמדוקס לפרויקטים של מודרניזציה?
אני חושב שאמדוקס יוצאת דופן בעולם הפתרונות למודרניזציה משום שכבית תוכנה ותיק בפני עצמו, אמדוקס הובילה פרויקט מודרניזציה פנימית עצום אשר הסב את כלל התפתרונות שלה למערך מודרני על ענן. תוך כדי הפרויקט אמדוקס פיתחה סט כלים מתקדם שמבצע אוטומציה כמעט מלאה של תהליכי המודרניזציה. כמו כן, אמדוקס ביצעה פרויקטים אלה עבור לקוחות ענק והתנסתה והתגברה על שלל אתגרים. לאחרונה, אמדוקס רכשה את Astadia, חברה מארה"ב ובלגיה, אשר ממוצבת כמובילה עולמית בתחום ה Re-factoring, הגישה הרובחת היום להסבה. הוספת הפתרונות של Astadia מקנה לאמדוקס יכולות שאין להם אח ורע בשוק. פרויקטים של אמדוקס מבוססים היום על כלים שמאפשרים הסבה אוטומטית לחלוטין, כולל המרה של קוד, ניהול נתונים, ובדיקות. אמדוקס משלבת גם פרקטיקות מבית היוצר שלה, כמו כלים בדיקות איכות מבוססי בינה מלאכותית כמו GenAI שמאפשרים לנו להרחיב את מגוון הפתרונות ולהבטיח שהפרויקט מתבצע במהירות ובדיוק רב.
איך אמדוקס מתמודדת עם הסיכונים בפרויקטים כאלו? הרי מדובר בתהליכים רגישים שיכולים להשפיע על הפעילות השוטפת של הארגון.
זה אתגר קריטי. חשוב לנו שההסבה לא תפריע לפעילות העסקית של הארגון. הפתרון שאמדוקס מציעה בשילוב כלי Astadia מאפשר מודל של "מפעל הסבה" אשר ממוקם מחוץ לפעילות היום יום של הארגון ופועל במקביל עד לשלב בו כלל ההסבה מבוצעת. המערכת החדשה עוברת בדיקות תפקוד וביצועים באופן מלא ואוטומטי עוד לפני שמתבצע שלב ה Go -Live.
ואיך המעבר לענן משפיע על עלויות ועל גמישות המערכת?
המעבר לענן מאפשר לארגונים להימנע מהעלויות הגבוהות של תחזוקת מערכות ליבה וליהנות מגמישות אדירה. ניתן להגדיל או להקטין את המשאבים בהתאם לצורך, מה שפשוט בלתי אפשרי במערכות ישנות. בנוסף, המעבר לענן פותח דלתות לכלים אנליטיים מתקדמים, בינה מלאכותית ולמידת מכונה, מה שמאפשר לארגונים לנצל תובנות ולהשיק מוצרים חדשים.
מה הופך את אמדוקס בייחוד לאחר רכישת Astadia למובילה בתחום?
קודם כל ניסיון. מעל 300 פרויקטים ברחבי העולם וניסיון של מעל 25 שנה הוא יוצא דופן בשוק הישראלי ואני שמח שהיום אמדוקס לאחר רכישת Astadia יכולה להנגיש את היכולות הללו לשוק הישראלי. עם הניסיון מגיעה סט עשיר של יכולות טכנולוגיות ואוטומציה אשר מפחיתות באופן משמעותי את הסיכונים בפרויקטים אלה. אמדוקס ידועה כבר שנים בזכות יכולות הDelivery והDNA של Astadia זהה לחלוטין. Astadia גאה בכך שמחזיקה ב 98% אחוז הצלחה של פרויקטים מסוג זה, מדד יוצא דופן בפרויקטים מורכבים אלה.
מה מייחד את השוק הישראלי מנקודת מבט של חברה בינלאומית?
כאן דווקא יש זוית מעניינת, השוק הישראלי מאוד שמרן ביחס לעולם וזה מייצר אתגר והזדמנות לחברות בינלאומיות שמגיעות לשוק. בישראל יש דרישות רגולציה נוקשות ותקנים מחמירים לאבטחת מידע, במיוחד עבור מגזרים עתירי רגולציה כמו בנקאות, ביטוח, ובריאות. זה מחייב חברות בינלאומיות להבין לעומק את התקנים המקומיים ולהציע פתרונות שמתאימים לסטנדרטים הללו, תוך עמידה בדרישות ממשלתיות כמו פרויקט נימבוס.
בנוסף, למרות שהשוק המקומי הוא טכנולוגי ומתקדם מאוד, במיוחד במגזרי עתירי הרגולציה, הציפייה בישראל, כמו שרק ישראלים יודעים היא "גם וגם". הציפייה של המנמ"ר היא לא רק לסטנדרט טכנולוגי גבוה אלא גם לשימור העובדים שלו (בעיקר מפתחי הCobol) והיכולת לתפעל ולתמוך בסביבה החדשה באותו שפת קידוד (לרוב Cobol) על מנת לא לאבד את הידע וההבנה של הצרכים המיוחדים של הארגון. לכן, Astadia פיתחה את CobolBridge שהיא Integrated Development Environment (IDE) הממירה אוטומטית את שפת הקידוד הישנה לשפה החדש. יכולת זאת, מעניקה לארגונים תמיכה מותאמת, תכנון הדרגתי של המעבר לשפת הקידוד החדשה ויכולת לתמיכה (פיתוח ו -debugging) בקוד הישן, אם תרצו, ללכת עם ולהרגיש בלי...