סגור

עולם ההשקעות המתקדמות בישראל מתפתח ללא הפסקה – על הערך המוסף של מקצועיות ומומחיות בתחום

עולם ההשקעות המתקדמות הפך בשנים האחרונות לנושא דומיננטי בשיח בין משקיעים כשירים בישראל. עם תשואות עודפות, פיזור סיכונים ואפשרויות השקעה מגוונות, הרכב ההשקעות המתקדמות מגיע עד ל-30% מתיק הנכסים של משקיעים כשירים פרטיים. ואולם, מאחורי ההזדמנויות הגדולות מסתתרת מורכבות עצומה שדורשת מומחיות, ניסיון וגישה למידע שאינו זמין למשקיעים פרטיים ומשרדי פמילי-אופיס. מהם היתרונות של הליך מקצועי בבניית הרכב ההשקעות המתקדמות של משקיע כשיר? ומי החברה שמנגישה את כל שרשרת הערך של משקיע מוסדי, עבור משקיעים פרטיים?

עולם ההשקעות המתקדמות כולל מנעד רחב של אפשרויות, החל מקרנות פרייבט אקוויטי, דרך קרנות חוב ועד נדל"ן, תשתיות, וקרנות Secondary, וגם זו רשימה חלקית בלבד. כל אפיק דורש מומחיות והבנה מעמיקה של נכס הבסיס, מבנה ההשקעה, הסיכונים הכרוכים בה, כמו גם פוטנציאל התשואה הצפויה. המורכבות הזו מציבה שורה של אתגרים משמעותיים בפני משקיעים פרטיים המנסים לנווט בעצמם בתחום.
לפני קבלת החלטה מושכלת על השקעה בקרן מסוימת, יש לבחון מספר פרמטרים קריטיים. בין היתר, יש לבדוק את ביצועי הקרן לאורך זמן, יציבות הצוות המנהל, התנהלות במשברים קודמים, מבנה הקרן והשלכותיה המיסויות, מדיניות הנזילות של הקרן, ואת האסטרטגיה ההשקעתית שלה.
ענבר שטיינר, שותפה מנהלת ב- Value השקעות מתקדמות, מסבירה כי "בעולם ההשקעות המתקדמות, האפשרויות הן כמעט אינסופיות. המפתח הוא לדעת לברור מתוכן את הקרנות האיכותיות ביותר ואלו שמתאימות בדיוק לצרכים הייחודיים של כל משקיע."
האתגר של המשקיע הכשיר הפרטי
למרות שלמשקיעים כשירים יש את האמצעים הכספיים להשקיע בקרנות מתקדמות, הם ניצבים בפני אתגרים משמעותיים בבניית תיק השקעות מתקדם באופן עצמאי. האתגרים הללו נובעים ממספר גורמים, כגון מחסור בזמן ומשאבים, מחסור במידע, מורכבות הניתוח, מחסומי כניסה גבוהים וחוסר בקשרים עסקיים המובילים להנגשת הזדמנויות ותנאים אטרקטיביים.
"רוב המשקיעים הכשירים הם אנשים עסוקים - יזמים, מנהלים בכירים, או בעלי עסקים", אומרת שטיינר. "הם פשוט לא יכולים להקדיש את הזמן הנדרש ללמידה מעמיקה של השוק ולביצוע הבדיקות הנדרשות".
מעבר לכך, "כמעט בלתי אפשרי למשקיע פרטי לבצע את כל הבדיקות הנדרשות בעצמו," אומרת שטיינר. "אין להם גישה למידע מקיף על כלל הקרנות והנכסים הלא-סחירים בעולם, כמו שיש לחברות מקצועיות ומנוסות כמו Value."
גם אם יש למשקיעים את כל המידע הנדרש, "עדיין קיים קושי אמיתי בניתוח מעמיק של נתוני מאקרו והתאמתם לצרכים האישיים," מציינת שטיינר.
העובדה כי מדובר במשקיעים פרטיים, שאינם מנהלים מערכות יחסים עם הקרנות והגורמים השונים בתחום, מובילה לחסמי כניסה נוקשים באשר לחלק מהאפיקים, ולתנאים שאינם מועדפים. "רוב הקרנות המובילות מתמקדות במשקיעים מוסדיים ולא פונות למשקיעים פרטיים", מסבירה שטיינר, "מה שמקשה על משקיעים פרטיים לקבל גישה לקרנות האיכותיות ביותר". היעדר הקשרים העסקיים הנכונים "מקשה במשא ומתן על התנאים, או בקבלת גישה לקרנות מסוימות", לדבריה.
גורמים אלו מקשים על המשקיע הפרטי לנהל בעצמו את שרשרת הערך של ההשקעות המתקדמות ולקבל את התנאים הטובים ביותר והמתאימים ביותר לצרכיו, לעומת עבודה עם חברות המתמחות בהשקעות מתקדמות.
1 צפייה בגלריה
ענבר שטיינר, שותפה מנהלת ב- Value השקעות מתקדמות
ענבר שטיינר, שותפה מנהלת ב- Value השקעות מתקדמות
ענבר שטיינר, שותפה מנהלת ב- Value השקעות מתקדמות
(צילום: חן שריזיאן)
חלוצי התחום בישראל
כאשר בוחנים את שוק ההשקעות המתקדמות בישראל, ניתן לזהות מספר מצומצם של חברות אשר הובילו את התחום והנגישו אפיקי השקעה חדשים למשקיעים המקומיים. Value הייתה אחת החלוצות בתחום זה, ומילאה תפקיד משמעותי בהתפתחות השוק.
החברה הובילה מהלכים משמעותיים בתחום, כולל קבלת רישיון לקרן פנסיה פרטית, הבאת ה-IRA לקופות הגמל הפרטיות, יישום קרן פנסיה ברירת מחדל, ויצירת שותפויות ציבוריות והשקעות בקרנות חוב עבור משקיעים לא כשירים. מהלכים אלה סייעו לפתוח את השוק הישראלי לאפיקי השקעה חדשים ומתקדמים.
"היינו הראשונים להקים פידר ישראלי לקרן בינלאומית זרה," מספרת שטיינר. "היום אנחנו מנהלים את הפידרים הגדולים בישראל, בהיקף של 100 מיליון דולר לכל אחד." הישג זה מדגים את היכולת של חברות ישראליות מובילות לגשר על הפער בין השוק המקומי לבין הזדמנויות השקעה גלובליות.
זה המקום להסביר כי קרן פידר (Feeder) סוללת למשקיעים פרטיים את הדרך עד לקרן בינלאומית, שמאופיינת כאמור בחסמי כניסה נוקשים ומציבה רף כניסה מינימלי גבוה מאוד של כמה מיליוני דולרים. אלא שבאמצעות קרן פידר, שמאגדת מספר רב של משקיעים, ניתן לקבוע רף נמוך הרבה יותר עבור כל משקיע, בדרך-כלל של כ-250 אלף דולר ומעלה, כלומר אחוזים בודדים בלבד מתוך הסכום שהקרן המרכזית דורשת ברף כניסה מינימלי ללא קרן פידר. כך נוצר מצב שמגויס ההון הנדרש להצטרפות לקרן הראשית מכמה משקיעים, שמאוגדים תחת הפידר.
הערך המוסף של מומחים בתחום – התהליך המקצועי הופך נגיש גם למשקיעים פרטיים
מול האתגרים הרבים שמציב השוק, חברות המתמחות בהשקעות מתקדמות, כמו Value, מציעות ערך משמעותי למשקיעים כשירים. הן מספקות פתרון כולל ואחריות לניהול שרשרת הערך כולה, "החל מסינון קפדני של קרנות, דרך התאמת האסטרטגיה לצרכי התקופה, ועד למעקב רצוף אחרי פעילויות ההשקעה של הקרנות עצמן", מספרת שטיינר. גישה זו מאפשרת למשקיעים ליהנות מיתרונות ההשקעות המתקדמות מבלי להתמודד עם המורכבות הכרוכה בניהול שלהן.
Value מתגאה ב-DNA המוסדי שלה. "הצוות שלנו נבחר בקפידה מתוך סך העובדים של בית השקעות מוביל," מסבירה שטיינר. "הקמנו מתוכו צוות מומחה, המיטב שבמיטב, שמביא איתו ניסיון עשיר בניהול השקעות ברמה המוסדית, אותו אנחנו מנגישים עכשיו למשקיעים פרטיים."
תהליך הסינון הקפדני של החברה כולל מיפוי ובחינה מעמיקה של קרנת ההשקעה, על פי הסטנדרטים המחמירים ביותר, כגון בדיקת ביצועים לאורך זמן, יציבות הצוות, התנהלות באירועי קיצון, ועוד. "רק הקרנות הטובות ביותר עוברות את המסננת שלנו", מעידה שטיינר.
בכל הנוגע לקשרים עסקיים המאפשרים נגישות ותנאים מועדפים, שטיינר מספרת כי "אנחנו משקיעים משאבים רבים ביצירת קשרים ושיתופי פעולה ייחודיים עם מנהלי קרנות מובילים. מערכות היחסים ארוכות השנים שלנו עם הגורמים המובילים בתחום מאפשרות לנו גישה לקרנות איכותיות שבדרך כלל סגורות למשקיעים פרטיים."
חברות מובילות בתחום ההשקעות המתקדמות ממשיכות לחדש ולהתאים את עצמן לשינויים בשוק. "היום, למשל, אנחנו מבינים שלשוק המוסדי יש תיק מפוזר ובוגר," מסבירה שטיינר. "לכן לא נשקיע בקרנות הענק שמנהלות 20 מיליארד דולר בהמון נכסים ואסטרטגיות. במקום זאת, נחפש את הערך המוסף בתעשיות שלמשקיע המוסדי אין גישה אליהן, שיש צורך בידע משמעותי כדי להשקיע בהן, כמו תחומי החוב והתשתית, שמסוגלים להניב תשואות דו-ספרתיות בפרופיל סיכון איכותי".
בין היתר, Value הייתה חלוצת קרנות ה-Secondary, אשר מאפשרות הכניסה להשקעה בקרנות פרייבט אקוויטי שאינן נסחרות ישירות בשוק ההון. כיום היא מציעה גישה למספר קרנות באסטרטגיה זו, לדוגמא קרן קולר, הקרן הגדולה בתחומה בעולם, שהוקמה ומנוהלת על ידי ג'רמי קולר, אבי התחום. "מדובר בפתרון למשקיע מתחיל, שיוצר תיק בצורה המפוזרת והמהירה ביותר, כדי לקבל תזרים משמעותי ולפסוח על העקומה של תחילת הדרך", מסבירה שטיינר.
עתיד ההשקעות המתקדמות בישראל – רחב יותר, מקצועי יותר, נגיש יותר
עם התפתחות השוק האלטרנטיבי בישראל, חברות המתמחות בהשקעות מתקדמות, כמו Value, ממשיכות למלא תפקיד מרכזי בהנגשת הזדמנויות השקעה מתקדמות למשקיעים כשירים. "המטרה שלנו היא לאפשר למשקיעים בישראל ליהנות מאותן הזדמנויות השקעה שעד כה היו שמורות רק למשקיעים המוסדיים הגדולים," מסכמת שטיינר.
בעניין זה יש לציין כי Preqin, מחברות המחקר הגדולות בעולם, פרסמה תחזית לתחום ההשקעות האלטרנטיביות, ומעריכה שהחשיפה לנכסים אלו תמשיך לצמוח גם בשנים הבאות, בקצב של כמעט 10% מדי שנה (CAGR), וסך ההשקעות בתחום צפוי לחצות בשנה הבאה את רף ה-17 טריליון דולר. המשמעות היא שאמנם התחום רשם קפיצת מדרגה משמעותית – אך רחוק ממיצוי הפוטנציאל.
ככל שהענף הגלובלי ממשיך להתפתח ולהשתכלל, נראה כי התפקיד של גופים מתמחים בגישור הפער בין המשקיעים הפרטיים לבין עולם ההשקעות האלטרנטיביות רק ילך ויגדל. עבור משקיעים כשירים ופמילי אופיס, שיתוף פעולה עם חברות מקצועיות כמו VALUE יכול להיות המפתח להצלחה בתחום מורכב ומאתגר.
המידע המופיע במאמר זה עשוי להכיל פרטים אשר מהווים הצגה כללית של נתונים ואינו מהווה "הצעה לציבור", אינו מהווה ייעוץ השקעות או שיווק השקעות והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות המותאם לנתוניו וצרכיו של כל אדם. אין באמור במאמר זה משום הבטחת תשואה או רווח; תוצאות העבר של קרן אינן מבטיחות את תוצאותיה העתידיות של קרן. המידע עלול לכלול מידע צופה פני עתיד, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח 1968- מידע כאמור עלול לכלול, בין היתר, תחזיות, מטרות והערכות אשר עשויים להתייחס לאירועים או עניינים עתידיים, אשר התממשותם אינה ודאית. ככל שהמידע המופיע במאמר זה נוגע לקרן ספציפית, יש לוודא האם מדובר בקרן המתאימה למשקיעים כשירים בלבד