MRI בהשוואה לטכנולוגיות הדמיה אחרות – כדאי לדעת
MRI בהשוואה לטכנולוגיות הדמיה אחרות – כדאי לדעת
בדיקת MRI היא אחת מבדיקות ההדמיה האבחנתיות המתקדמות, המסייעות לאבחן מגוון מצבים רפואיים חריגים. הבדיקה מתאימה במיוחד להדמיה של הרקמות הרכות של הגוף, ומספקת תמונות ברזולוציה גבוהה מאוד המאפשרת אבחון מדויק. יתרונה הנוסף של הדמיית MRI, שהשיטה אינה עושה שימוש בקרינה מייננת
כשיש צורך לבדוק את אברי הגוף הפנימיים ולאבחן מצבים חריגים או מחלות, נעשה שימוש באמצעי הדמיה אבחנתיים. ישנם כמה סוגים של בדיקות הדמיה. כל בדיקת הדמיה עושה שימוש בטכנולוגיה שונה כדי ליצור תמונות שיסייעו לרופא לדייק את האבחנה. ביקשנו לשוחח עם אילן ברק, מייסד ומנכ"ל המרכז הרפואי "360 מעלות שיא", שירותי רפואה ובדיקות אבחנתיות מתקדמות בפריסה ארצית (360maalotc.com), שהסביר לנו מהי בדיקת MRI ובמה היא שונה מטכנולוגיות ההדמיה האחרות.
קיימים כיום ארבעה סוגים נפוצים של שיטות הדמיה: צילומי רנטגן, סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) אולטרסאונד (US) ובדיקות דימות תהודה מגנטית (MRI). לרוב, הבדיקות יתבצעו בשלב הראשון בטכנולוגיות הזמינות והזולות יותר, ובהמשך, אם תתגלה בעיה שהרופאים יתקשו לאבחן, ייעשה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות המספקות תמונה איכותית ומדויקת יותר. כמו MRI.
מהו MRI?
טכניקת הדמיה אבחנתית, בטכנולוגיה חדשנית שאינה עושה שימוש בקרינה מייננת, בניגוד לבדיקות CT וצילום רנטגן. טכניקת הבדיקה מבוססת על שימוש בשדות מגנטיים וגלי רדיו, היוצרת תמונות מפורטות מאוד של האיברים הפנימיים של הגוף. בניגוד לצילום רנטגן או בדיקת אולטרסאונד, התמונות המופקות בבדיקת MRI מראות את האיבר הנבדק בפרוסות, ומאפשרות לזהות כל חריגה, ולו הקטנה ביותר.
רזולוציית הניגודיות גבוהה מאוד בבדיקות MRI, בהשוואה לשיטות ההדמיה האחרות, וניתן באמצעותה להבדיל בין רקמות רכות, לבין שומן מים ושריר. בדיקת MRI טובה במיוחד לבדיקת עצמות ורקמות, ולאיתור פציעות ספורט ובעיות שרירים ושלד, כולל: דלקת מפרקים, פגיעות בעמוד השדרה, ברצועות, בגידים, בשרירים ובסחוס, וכן לאבחון מצבים רפואיים חריגים במוח.
הבדיקה, כמו שיטות ההדמיה האחרות, אינה פולשנית ואינה כרוכה בכאב. יחד עם זאת, הבדיקה היא יחסית ארוכה (בין חצי שעה לשעה) והתורים לבדיקה הם מאוד ארוכים.
ההמלצה, היא שבמקרים דחופים או במקרים שהמטופל מחפש שקט נפשי ורוצה להתעדכן במהירות האפשרית במצבו הרפואי, כדאי לבצע בדיקת MRI פרטית, שניתן לבצעה בתוך זמן קצר ולקבל תוצאות בתוך ימים ספורים.
מהו צילום רנטגן?
בדיקת ההדמיה האבחנתית (X-ray) הנפוצה והזמינה ביותר. זו בדרך כלל בדיקת ההדמיה הבסיסית והראשונה בהיררכיה של בדיקות ההדמיה. צילומי רנטגן מאפשרים הדמיה של רקמות קשות, בדרך כלל עצמות, שכן מעט קרני רנטגן חודרות דרכן, וכך נוצרת ניגודיות גבוהה המאפשרת לאבחן שברים ונקעים. צילום רנטגן לא יראה פציעות עצם עדינות או פציעות ברקמות רכות או דלקות, מכיוון שקרני הרנטגן חודרות דרכן, ולא מייצרות תמונת צל. אך הבדיקה יכולה לזהות מצבים רפואיים קשים, כמו סרטן בעצמות או חסימות בכלי דם.
מהלך הבדיקה הוא קצר יחסית, ואורך כעשר דקות עד רבע שעה. החשיפה לקרינה מצילומי רנטגן אינה מזיקה, והתמונות מתקבלות בתוך זמן קצר.
מהו אולטרסאונד?
שיטת הדמיה העושה שימוש בגלי קול בתדר גבוה. התמונות המתקבלות מהבדיקה, מאפשרות לרופא לראות את אברי הגוף הפנימיים, לרבות תנועה ומהירות של הדם, שניתן לבדוק באמצעות בדיקת דופלר, המבוססת אף היא על גלי קול בתדר גבוה, ובדיקת אקו לב, ולאבחן בעיות רפואיות חריגות. בדיקת אולטרסאונד אף היא אינה פולשנית, ובדומה לבדיקת MRI אינה כרוכה בקרינה מייננת ולא כרוכה בכאב. בדיקת אולטרסאונד נחשבת לבדיקה בטוחה, גם לנשים בהיריון.
בדיקת אולטרסאונד אינה מתאימה להדמיית עצמות ולאיברים שיש בהם אוויר, כמו הריאות.
מהו CT?
טומוגרפיה ממוחשבת (CT), היא שיטת הדמיה מתקדמת, המבוססת על צילומי רנטגן בזוויות של 360 מעלות המועברים למחשב ומעובדים על ידו לתמונות מפורטות. התמונות מופיעות כתמונות תלת ממד ובחתכים, בדומה לתמונות MRI. סריקת CT מאפשרת לרופא לראות את הגודל, הצורה והמיקום של האיברים הפנימיים של הגוף.
באמצעות בדיקת CT אפשר לאבחן מחלות, גידולים וחריגים רפואיים ברמות חומרה שונות. הבדיקה משמשת בעיקר לאיתור שברים, לאבחון גידולים בעצמות ולזיהוי שחיקה במפרקים .
הבדיקה אף היא אינה פולשנית ואינה כרוכה בכאב, אך היא כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת. יחד עם זאת, היא בדיקה מאוד יעילה ועשויה להציל חיים.
הבחירה בטכנולוגיית הדמיה מתאימה תלויה במצב הרפואי הספציפי. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לבצע יותר מטכנולוגיית הדמיה אחת כדי לקבל תמונה מלאה של מצבו הרפואי של הנבדק.
במיוחד בארץ, כאשר התורים לבדיקה ואבחון יכולים להגיע המתנה של שבועות ואף חודשים ארוכים, בדיקות הדמיה פרטיות, מבטיחות זמינות ותוצאות מיידיות, לצד דיוק ואיכות גבוהה.
חשוב להדגיש, כי אפשר לקבל החזרים כספיים מחברות הביטוח לביצוע הבדיקות. גובה ההחזרים בהתאם לתנאי הפוליסה האישית.