סוף השנה כבר כאן: מה כדאי לדעת על הפקדה למוצרי גמל והשתלמות?
סוף השנה כבר כאן: מה כדאי לדעת על הפקדה למוצרי גמל והשתלמות?
לקראת סוף השנה, נהוג להפקיד למוצרי חיסכון ארוך טווח על מנת לנצל את הטבות המס המגיעות לחוסכות ולחוסכים. באילו מוצרים ניתן להפקיד מעל לתקרה השנתית, ומתי התקרה מתייחסת לענייני מס בלבד? כל מה שחשוב לדעת על הפקדות לשנת 2022
לקראת סוף השנה נהוג לעודד חוסכות וחוסכים להפקדה "עד התקרה" עבור מוצרי חיסכון שונים – קופות גמל להשקעה, קרנות השתלמות וקרנות פנסיה. עם זאת, חשוב לדעת שתקרות ההפקדה מכוונות אותנו לגובה ההפקדה שצריך להפקיד על מנת ליהנות מהטבות המס עבורן, אך על פי רוב, הן לא מתייחסות לגובה ההפקדה המותרת.
"קופת גמל להשקעה היא המוצר היחיד בו לא ניתן להפקיד מעל לסכום התקרה השנתית", מבהיר רוני ריבקינד, מנהל מקצועי במור גמל ופנסיה. "כשמדובר במוצרים המיועדים לעצמאיות ועצמאים, כמו קרן השתלמות וקופת גמל לחיסכון, אין הגבלה על גובה ההפקדה. ניתן להפקיד כל סכום כאשר יש לקחת בחשבון את מס רווחי ההון החל על הכספים שיופקדו מעבר לתקרת המוצר".
המשמעות של הפקדה מעל התקרה
למעשה, חשוב לדעת שישנם יתרונות רבים להפקדה במוצרי גמל והשתלמות מעל התקרה. כך למשל בקרן השתלמות, אמנם כל משיכה של רווחים שמקורם בהפקדות מעבר לתקרה יהיו חייבים במס רווחי הון בשיעור של 25%, אך הקרן הופכת למוצר חיסכון פיננסי לכל דבר. עצמאי או עצמאית יכולים לבחור להפקיד לקרן השתלמות לבחירתם, כשכל הפקדה בשיעור של עד 4.5% מההכנסה השנתית ועד לתקרה של 270,000 ש"ח בשנת 2022 - תהיה מוכרת כהוצאה שאפשר לקזז מההכנסה החייבת במס. הפקדה בסכום של עד 18,960 ש"ח בשנת 2022 - תהיה פטורה ממס רווחי הון בעת המשיכה.
לדוגמה, עצמאי או עצמאית שיש להם סכום פנוי להשקעה של 250,000 שקלים, יוכלו להפקיד אותו בקרן ההשתלמות, כך שסך של עד 18,960 שקלים מהסכום שהופקד יהיה כאמור פטור ממס רווחי הון (ואף יקבל הטבות מס בהפקדה) ושאר הכספים יתנהלו כמו קופת גמל להשקעה, כשעל הרווחים יחול מס רווחי הון בשיעור של 25%.
הפקדה לקופת גמל לפי תיקון 190
בדומה לקרן השתלמות, גם בקופת גמל לחיסכון (תיקון 190)* ניתן להפקיד מעל לתקרה השנתית העומדת במוצר זה על כ-5.6 מיליון שקלים. "התקרה היא תפעולית בלבד", מסביר ריבקינד, "מדובר בגובה הסכום הפטור שהקופה יכולה לאפשר משיכה ללא צורך באישור פקיד שומה, כלומר 15% מהרווח הנומינלי. לצורך הדוגמה, אם אדם מעוניין להוריש לילדיו סכום של 15 מיליון שקלים ולחסוך אותם באמצעות קופת גמל, הוא יוכל להפקיד אותם לקופה שלו ובהמשך למשוך את הכספים בניכוי של 15% מס מהרווח הנומינלי. "הדגש הוא שהמשיכה תצטרך להיעשות בעזרת אישור מפקיד שומה, מאחר ועבר את תקרת ההפקדה".
"לסיכום, אם יש אפשרות ורצון להפקיד סכומים גבוהים יותר מהתקרה, כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי, סוכן או סוכנת פנסיוני, ולבחון אופציה להגדלת החיסכון", אומר ריבקינד. "למעט בקופת גמל להשקעה, תקרת ההפקדה היא לענייני מס בלבד או תקרה תפעולית, ולא מדובר בסכום ההפקדה המרבי".
* בהתאם להחלטת רשות המסים, נקבעה תקרה לסכום ההפקדות לקצבה מוכרת (תשלומים פטורים) שבחריגה ממנה יידרשו העמית/ה להציג אישור פקיד שומה לצורך משיכה כסכום חד פעמי (בדרך של היוון קצבה מוכרת).
משיכת הכספים תבוצע בדרך של היוון קצבה מוכרת ובכפוף לעמידה בתנאי הוראות הדין.
** לצורך קבלת קצבה נדרש להעביר את הכספים לקופת גמל משלמת לקצבה בלבד (קרן
פנסיה או קופת ביטוח) וזאת החל מגיל 60.
קופות הגמל וקרנות ההשתלמות מנוהלות על ידי מור גמל ופנסיה (להלן: "החברה") העוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים והמשווקים על ידה. הצטרפות למוצרי החברה היא בהתאם להוראות ההסדר התחיקתי, לתקנונים הרלוונטיים ולנהלי החברה כפי שיעודכנו מעת לעת. אין באמור כדי להוות התחייבות להשגת תשואה כלשהי. יובהר כי הדברים מוצגים באופן אינפורמטיבי תמציתי בלבד ואין לראות בהצגת הכתבה משום ייעוץ פנסיוני אישי או פיננסי או מיסויי המותאם לצרכיו האישיים של הלקוח/ה. הכתבה נכונה למועד כתיבתה, המידע הכלול בה עלול להתעדכן ולהשתנות, והחברה אינה מתחייבת לעדכן או לשנות נתונים ו/או הערכות שנכללו בה ולא תישא כל אחריות לכל נזק ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על האמור בכתבה והעושה בכתבה שימוש עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד.
האמור בכתבה נכון לדצמבר 2022.